Rămâi conectat

Ştirea zilei

Preotul Ioan Miron din satul Turdaș, comuna Hopîrta, chemat să fie exclus din preoție pentru că nu-l pomenește în slujbe pe ÎPS Irineu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În jur de 30 de credincioși din mai multe județe ale țării au participat săptămâna trecută la un protest spontan și pașnic în fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, în timp ce părintele Ioan Miron din satul Turdaș, comuna Hopîrta, era chemat în fața Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Alba Iulia pentru a fi caterisit, adică exclus din preoție.

Acesta fusese citat pentru a răspunde în fața mai-marilor Bisericii pentru 4 capete de acuzare: 1. Contrazicerea publică în scris a poziției oficiale a Bisericii; 2. Schismă; 3. Neascultarea de autoritățile bisericești; 4. Nerespectarea mărturisirii depuse la hirotonie.

Părintele Ioan Miron fusese ”oprit de la slujire” încă din luna decembrie 2016 pentru nepomenirea în slujbele bisericești a arhiepiscopului de Alba Iulia, ÎPS Irineu.

Părintele Miron este considerat eretic și schismatic întrucât, alături de alți 7 preoți și călugări din România, au alcătuit o scrisoare comună, de încetare a pomenirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române semnatari ai actului emis de sinodul din Creta (întrunit în iunie 2016), printre care și ÎPS Irineu.

Dizidenții consideră că prin semnarea actului Sinodului din Creta s-au produs abateri grave de la ”calea dreaptă a ortodoxiei”. ”Cei care s-au adunat astăzi aici (n.r. – 23 februarie, în fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia) s-au adunat nu numai ca să mă susțină pe mine, ci ca să-și exprime părerea împotriva a ceea ce s-a semnat în Creta. În Creta, ierarhii noștri au vândut dreapta credință. Pentru că am avut curajul să declar că sunt împotriva celor ce au semnat ei, astăzi m-au chemat să mă judece. Conform legii, Consistoriul eparhial nu este legal constituit și nu l-am recunoscut, nu am stat la judecată”, a precizat părintele Ioan Miron din Hopîrta, la ieșirea din birourile Arhiepiscopiei.

În sânul Bisericii Ortodoxe din România s-a iscat un conflict după Sinodul din Creta, unii dintre preoții și monahii ortodocși considerând că Biserica s-a abătut de la ”dreapta credință”. Dizidenții, care se autointitulează ”preoți mărturisitori”, au fost caterisiți.

Ziarul ”Unirea” a solicitat și Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia un punct de vedere referitor la acest subiect pe care îl redăm mai jos: 

– Începând cu luna octombrie a anului 2016, preotul Ioan Miron a întrerupt pomenirea Episcopului său în cadrul sfintelor slujbe, acuzându-l ca fiind eretic. De asemenea, a înaintat și o adresă scrisă către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu prin care și-a exprimat și asumat acest punct de vedere, conștient de consecințele pe care le produce.

– În urma acestor abateri grave, Părintele Arhiepiscop Irineu l-a chemat pe preotul Ioan Miron la sediul Arhiepiscopiei din Alba Iulia pentru a-l asculta și a-i oferi răspuns la nelămuririle lui, arătându-i toată dragostea și grija paternă. Preotul Ioan a refuzat orice sfat părintesc din partea Ierarhului său. În consecință, a fost canonisit la Mănăstirea Ponor pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care ar fi avut prilejul să mediteze, să se roage și să se întoarcă de la rătăcirea lui. Din păcate, părintele Ioan s-a răzvrătit, consemnând pe decizia episcopală următoarele: „Semnătura mea este doar pentru ceea ce zic eu prin scrisul meu. Mă supun doar episcopilor ortodocşi şi nu ascult de nici un episcop care a semnat în Creta şi ca atare este eretic”.

– Față de cele prezentate, părintele Ioan a refuzat orice mijloc de îndreptare, prin urmare, am fost nevoiți să luăm măsurile disciplinare care se impun potrivit legiuirilor bisericești.

Biroul de presă a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia

[nggallery id=3495]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea