Rămâi conectat

Ştirea zilei

Preotul Ioan Miron din satul Turdaș, comuna Hopîrta, chemat să fie exclus din preoție pentru că nu-l pomenește în slujbe pe ÎPS Irineu

Publicat

în

În jur de 30 de credincioși din mai multe județe ale țării au participat săptămâna trecută la un protest spontan și pașnic în fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, în timp ce părintele Ioan Miron din satul Turdaș, comuna Hopîrta, era chemat în fața Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Alba Iulia pentru a fi caterisit, adică exclus din preoție.

Acesta fusese citat pentru a răspunde în fața mai-marilor Bisericii pentru 4 capete de acuzare: 1. Contrazicerea publică în scris a poziției oficiale a Bisericii; 2. Schismă; 3. Neascultarea de autoritățile bisericești; 4. Nerespectarea mărturisirii depuse la hirotonie.

Părintele Ioan Miron fusese ”oprit de la slujire” încă din luna decembrie 2016 pentru nepomenirea în slujbele bisericești a arhiepiscopului de Alba Iulia, ÎPS Irineu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Părintele Miron este considerat eretic și schismatic întrucât, alături de alți 7 preoți și călugări din România, au alcătuit o scrisoare comună, de încetare a pomenirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române semnatari ai actului emis de sinodul din Creta (întrunit în iunie 2016), printre care și ÎPS Irineu.

Dizidenții consideră că prin semnarea actului Sinodului din Creta s-au produs abateri grave de la ”calea dreaptă a ortodoxiei”. ”Cei care s-au adunat astăzi aici (n.r. – 23 februarie, în fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia) s-au adunat nu numai ca să mă susțină pe mine, ci ca să-și exprime părerea împotriva a ceea ce s-a semnat în Creta. În Creta, ierarhii noștri au vândut dreapta credință. Pentru că am avut curajul să declar că sunt împotriva celor ce au semnat ei, astăzi m-au chemat să mă judece. Conform legii, Consistoriul eparhial nu este legal constituit și nu l-am recunoscut, nu am stat la judecată”, a precizat părintele Ioan Miron din Hopîrta, la ieșirea din birourile Arhiepiscopiei.

În sânul Bisericii Ortodoxe din România s-a iscat un conflict după Sinodul din Creta, unii dintre preoții și monahii ortodocși considerând că Biserica s-a abătut de la ”dreapta credință”. Dizidenții, care se autointitulează ”preoți mărturisitori”, au fost caterisiți.

Ziarul ”Unirea” a solicitat și Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia un punct de vedere referitor la acest subiect pe care îl redăm mai jos: 

– Începând cu luna octombrie a anului 2016, preotul Ioan Miron a întrerupt pomenirea Episcopului său în cadrul sfintelor slujbe, acuzându-l ca fiind eretic. De asemenea, a înaintat și o adresă scrisă către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu prin care și-a exprimat și asumat acest punct de vedere, conștient de consecințele pe care le produce.

– În urma acestor abateri grave, Părintele Arhiepiscop Irineu l-a chemat pe preotul Ioan Miron la sediul Arhiepiscopiei din Alba Iulia pentru a-l asculta și a-i oferi răspuns la nelămuririle lui, arătându-i toată dragostea și grija paternă. Preotul Ioan a refuzat orice sfat părintesc din partea Ierarhului său. În consecință, a fost canonisit la Mănăstirea Ponor pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care ar fi avut prilejul să mediteze, să se roage și să se întoarcă de la rătăcirea lui. Din păcate, părintele Ioan s-a răzvrătit, consemnând pe decizia episcopală următoarele: „Semnătura mea este doar pentru ceea ce zic eu prin scrisul meu. Mă supun doar episcopilor ortodocşi şi nu ascult de nici un episcop care a semnat în Creta şi ca atare este eretic”.

– Față de cele prezentate, părintele Ioan a refuzat orice mijloc de îndreptare, prin urmare, am fost nevoiți să luăm măsurile disciplinare care se impun potrivit legiuirilor bisericești.

Biroul de presă a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia

[nggallery id=3495]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

Publicat

în

DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

DN 74- Bucium – Dealul Mare a devenit o adevărată cursă cu obstacole pentru șoferi, din cauza efectelor negative ale vremii.

Drumul a fost parțial blocat de aluviuni și crengi doborâte de vremea tot mai instabilă.

„Intervenția autorităților pe DN 74- Bucium – Dealul Mare pentru înlăturarea copacilor căzuți și aluviunilor, ca urmare a ploii abundente din zona respectiva.”, a scris viceprimarul orașului Abrud, Sergiu Simina, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până miercuri după-amiaza în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Publicat

în

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Cetățenii orașului Câmpeni s-a trezit luni cu străzile sub ape după o ploaie torenţială. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

Străzile au ajuns în unele zone din oraş să semene mai degrabă cu nişte piscine prin care au „înotat“ oameni şi maşini.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

Video: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

În intervalul 08.08.2022 ora 16:00 – 10.08.2022 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval SH Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (județele: Timiș și Arad), Timiș – bazin amonte S.H. Sadova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Șag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (județele: Caraș Severin și Timiș), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș), Olteț – bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior și Dâmbovița – bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare