Rămâi conectat

Ştirea zilei

Premieră medicală în Alba! Pacientă infectată cu COVID-19, salvată de la moarte cu ajutorul unei transfuzii de plasmă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia a fost administrat, cu succes, primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, la o pacientă în stare critică, diagnosticată cu COVID-19, aflată pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. În urma acestei intervenții medicale, starea de sănătate a pacientei s-a îmbunătățit.

Procedura de tratament s-a desfășurat sub îndrumarea medicului șef al secției ATI, Tuzeș Silviu.

„O pacientă în vârstă de 59 de ani, diagnosticată cu COVID-19, a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în data de 7 august a.c. .Pacienta avea o stare de sănătate depreciată, cu o saturație în oxigen foarte scăzută, necesitând a fi intubată și ventilată mecanic. În data de 13 august, i s-au administrat două unități de plasmă hiperimună, iar în urma acestui tratament pacienta a avut o evoluție favorabilă, a fost detubată, fără a mai necesita ventilație mecanică. Pacienta este cooperantă, respiră singură și are o evoluție favorabilă. Starea de sănătate a femeii s-a îmbunătățit după administrarea tratamentului complex instituit de echipa medicală a secției noastre”, a spus medicul șef al secției ATI, Silviu Tuzeș.

Pacienta se află sub atenta supraveghere medicală, pe secția ATI, și va fi transferată pe secția Boli Infecțioase, dacă evoluția favorabilă a stării de sănătate se va menține.

Aceasta a fost prima transfuzie de plasmă hiperimună, de la un donator care a trecut prin boală și s-a imunizat, la o pacientă aflată în stare critică, la nivelul județului Alba. Cele două unități de plasmă hiperimună au fost obținute, cu eforturi majore, de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamț. În aplicarea procedurii medicale, s-au respectat protocoalele naționale și internaționale de tratament COVID-19. La nivelul țării se înregistrează o lipsă acută de plasmă hiperimună cu anticorpi. Aceasta este obținută de la pacienți vindecați de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, care sunt de acord să doneze sânge. Plasma este o componenta a sângelui, iar sângele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 conține anticorpi.

Plasma de la donator vindecat se administrează doar pacienților critici infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2. La Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia există un echipament de plasmafereză (colectare plasmă umană). Pacienții vindecați de COVID-19, care donează sânge, pot ajuta la salvarea de vieți!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (deființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (deființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba! Biroul Electoral Central a deființat astăzi, prin hotărârea nr. 34, constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba și a birourilor de circumscripție municipale, orășenești și comunale din Județul Alba. Practic întreaga procedură de constituire a birourilor electoarele din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea