Rămâi conectat

Ştirea zilei

Premieră în programul Rabla și Rabla Plus 2022. Pot fi casate DOUĂ mașini iar bonusul total poate ajunge la 16.500 de lei

Publicat

în

Premieră în programul Rabla și Rabla Plus 2022. Pot fi casate DOUĂ mașini iar bonusul total poate ajunge la 16.500 de lei

Începând din luna februarie a acestui an vor fi lansate programele Rabla Clasic şi şi Rabla Plus 2022, a anunțat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Anul acesta programul „Rabla”, începe cu schimbări importante. Valoarea voucherului pentru casarea unei mașini vechi, scade cu 1.500 de lei. Însă, șoferii au voie să aducă două rable la schimb pentru care ar putea primi în total și 16.500 de lei.

Citește și: Programul Rabla 2022: Când va debuta și ce sume sunt alocate. Accent pe autoturismele electrice

Mașinile trebuie să fie de peste 15 ani, iar autoturismul cumpărat în loc, trebuie să aibă emisii extrem de mici.

Electrica Furnizare Discount

Condiția ca să casați o mașină prin programul Rabla este ca aceasta să fi fost înmatriculată în țara noastră de cel puțin 6 ani.

Vestea proastă este că voucherul pe care îl primiți în acest an este mai mic – 6.000 de lei. Dacă mașina are 15 ani, mai luați un bonus de 1.500 de lei.

Puteți însă să aduceți o rablă în plus ca să cumpărați o singură mașină. Pentru a doua mașină primiți 3.000 de lei. Dacă și aceasta are 15 ani, se adaugă un alt bonus de vechime de 1.500 de lei.

Adică, suma maximă pentru două mașini de peste 15 ani poate fi de 12.000 de lei.

Puteți primi ecobonusuri în funcție de emisiile autoturismului nou cumpărat.

Acesta poate ajunge la 4.500 de lei, dacă vă luați o mașină hibryd. Adică vehiculul cu un motor electric care se încară din mers și nu de la priză.

Tragem linie. Dacă aveți bani de mașini nepoluante și găsiți două rable foarte vechi, primiți de la stat 16.500 de lei.

Se modifică și programul Rabla Plus, prin care să vă cumpărați mașini ce pot fi încărcate la priză.

Noutatea este că în acest an sunteți obligați să casați un vehicul uzat, iar valoarea voucherelor crește.

Pentru o mașină electrică primiți 45 de mii de lei la casarea uneia vechi. Dacă este de peste 15 ani, aveți bonusul de 1.500 lei și suma poate ajunge la 46.500.

Voucherul pentru autoturismul electric poate ajunge la 48 mii lei – la casarea a două mașini.

La această sumă se adaugă și bonusurile de vechime ale rablelor. Ceea ce înseamnă o sumă maximă de 51.000 de lei reducere la mașina electrică.

Pentru cumpărarea unui autoturism electric plug-in, care are motor cu carburant, dar se poate încărca și la priză – ecotichetul este de la 20.000 de lei până la 26.000 de lei. În funcție de câte mașini casați și cât de vechi sunt.

Este puțin probabil să existe români cu două rable, care să aibă și ITP-ul valabil. Ministerul Mediului spune însă că puteți cumpăra voucherele de la proprietarii de rable.

În această formulă programul va fi implementat până în 2026. În această perioadă ministerul Mediului speră să scoată din circulație 250.000 de autoturisme înmatriculate în România în ultimii 6 ani.

Ministerul Mediului face un pariu ambițios pe o piață cu mașini vechi și foarte vechi. Dacă în 2010 vechimea medie a unui autoturism era de 8 ani, în 2021 cifra s-a dublat. Astăzi, mașina românului are în medie 17 ani.

Pe site-ul nostru, stirileprotv.ro, găsiți exemple de calcule și toate informațiile de care aveți nevoie pentru a beneficia de noile programe Rabla și Rabla Plus.

Bugetul pentru anul 2022 este cel mai mare din istoria acestui program, depăşind 1,2 miliarde de lei. Ministrul a precizat că până la finalul lunii ianuarie va fi terminată analiza pe dosarele depuse anul trecut în vederea accesării de vouchere prin cele două programe.
Programul Rabla 2022 se lansează în februarie

”Per total, au fost aprobate la finanţare în jur de 80.000 de autoturisme care au fost cumpărate deja sau vor fi cumpărate prin Rabla Clasic şi Rabla Plus. Este o creştere semnificativă faţă de anii anteriori, pentru că am suplimentat de două ori bugetul celor două programe, am ajuns la un buget de peste un miliard de lei pe anul 2021 şi contribuţia programului pentru întinerirea parcului auto a devenit şi mai importantă şi mai mare prin acest buget. În 2022 vom lansa acest program la începutul lunii februarie. Este, după mulţi ani, primul an când programul se lansează la începutul anului. (…) de asemenea, este prima dată când planificăm implementarea celor două programe pe trei ani”, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Tánczos Barna, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Mediului a menţionat că astfel este asigurată predictibilitate şi implementarea unor politici publice astfel încât rezultatul scontat – cel al scoaterii din circulaţie a cel puţin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026 – să fie atins.

”Vom asigura, în 2022, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde de lei. Este de asemenea, prima dată când închidem anul precedent în luna ianuarie, este prima dată când toate cererile depuse în cursul anului precedent, până la sfârşitul lunii ianuarie vor fi analizate, aprobate, cele care nu sunt complete respinse, cele care sunt complete – aprobate şi vor intra în finanţare”, a adăugat ministrul.

Tanczos a menţionat că programul a fost etapizat pe apeluri lunare de depuneri de cereri, pentru ca toţi beneficiarii să primească răspuns în cel mult o lună de la depunerea dosarelor.

Una dintre modificări constă în faptul că pentru o maşină cumpărată pot fi predate spre casare două autoturisme mai vechi de 15 ani.

Sursa: stirileprotv.ro

Publicitate

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, ”ciuca bătăilor”. A pierdut definitiv toate procesele cu STP

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, ”ciuca bătăilor”. A pierdut definitiv toate procesele cu STP

Primăria municipiului Alba Iulia a pierdut definitiv procesul cu compania de transport în comun din oraș, STP SA.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins marți, 18 ianuarie, recursul înaintat de primăria Municipiului Alba Iulia la decizia Tribunalului Alba, ca nefondat.

Primăria Alba Iulia a pierdut proces după proces în războiul declanșat împotriva STP SA, operatorul de transport local. După ce au pierdut cererea de ordonanță președințială la două instanțe, soluția rămânând definitivă, au pierdut și pe fond, tot la două instanțe.

Electrica Furnizare Discount

„Respinge recursul declarat de reclamanta UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL ALBA IULIA împotriva sentinţei nr. 329/CAF/2021, pronunţate de Tribunalul Alba – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă în dosar nr. 1385/107/2019, ca nefondat. Respinge recursul incident declarat de ASOCIAŢIA INTERCOMUNITARĂ DE DEZVOLTARE ALBA IULIA TRANSPORT LOCAL împotriva aceleiaşi sentinţe, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 18.01.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în soluția pe scurt a instanței.

Războiul declanșat de tandemul Pleșa-Popescu cu STP SA a fost oricum unul tardiv, pentru că aceștia conduceau deja Primăria Alba lulia în momentul în care achiziția serviciului de transport public local era în desfășurare.

Actualmente, Primăria Alba lulia a încearcat să apeleze la câteva artificii juridice, colaterale, lipsite de substanță, care nu au avut cum să afecteze procedura de licitație finalizată cu un câștigător și urmare a căreia a fost încheiat contractul cu STP. Astfel „meciul” dintre STP și Primăria Alba lulia s-a încheiat cu un categoric 4-0.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Dosarul fraudei de la CEC Bank Zlatna: Femeia care a furat un MILION de euro şi i-a donat la săraci şi la biserici, trimisă din nou în judecată

Publicat

în

Dosarul fraudei de la CEC Bank Zlatna: Femeia care a furat un MILION de euro şi i-a donat la săraci şi la biserici, trimisă din nou în judecată

Femeia care a provocat un prejudiciu de circa un milion de euro CEC Bank, prin sustragerea banilor în decurs de mai mulţi ani de la clienţii agenţiei din oraşul Zlatna, a fost trimisă în judecată într-un nou dosar.

E M este acuzată de săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din Jud. Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Dosarul a fost înregistrat la instanţa de judecată joi, 13 ianuarie 2022.

Electrica Furnizare Discount

Femeia a fost condamnată în 2018 la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidare, prejudiciul reţinut în sarcina acesteia fiind de 4.227.940 lei şi 235.981 euro. E M a fost obligată să restituie aceşti bani, dar neavând venituri s-a constatat că nu are cum să plătească uriaşa sumă. Bani delapidaţi au fost plătiţi, în final, de către CEC Bank către 168 de clienţi care şi-au pierdut sumele depuse în conturi. Un număr de 129 de clienţi nu au fost despăgubiţi, iniţial, pentru că nu deţineau documente care să ateste faptul că ar fi avut în cont sumele de bani pe care le-au solicitat. Cea mai mare parte a acestora au acţionat în judecată bancă şi au obţinut în justiţie despăgubirile solicitate. Şi în prezent, la mai bine de cinci ani de la scandal, încă mai sunt procese în derulare pe rolul instanţelor din Alba.

În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, E M a spus că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, ea susţinând că ar fi donat banii la persoane sărace şi la biserici.

A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă, de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit. „Scopul urmărit de către inculpata M E a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018. Femeia are 60 de ani şi a fost eliberată condiţionat din închisoare în ianuarie 2021.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Supriză aniversară pentru un jandarm erou din Alba: Cum a reușit să stingă un incendiu în timpul liber

Publicat

în

FOTO| Supriză aniversară pentru un jandarm erou din Alba: Cum a reușit să stingă un incendiu în timpul liber

Cel mai frumos cadou pentru colegul nostru plutonier adjutant șef Boțan Claudiu, sau “Bobo”, cum îi spun colegii, a venit din partea unui vecin care a vrut să își arate recunoștința pentru gestul făcut în urmă cu doar câteva săptămâni.

Aflându-se în timpul liber, colegul nostru a fost sunat de către vecina sa care i-a spus disperată că i-a luat foc o încăpere din casă și nu știe ce să facă. Fără nicio ezitare, jandarmul s-a dus într-un suflet să verifice locul unde era localizat incendiul, pentru a vedea dacă este necesară intervenția pompierilor. Împreună cu proprietara imobilului a constatat că alimentarea la rețeaua electrică era întreruptă, iar focul se afla în fază incipientă, predominând un fum dens în toată încăperea. În ajutor i-a sărit un alt vecin care l-a ajutat să stingă flăcările ce acaparaseră o centrală termică dezafectată, un geam și o parte din instalația electrică. Riscul era cu atatât mai mare cu cât în aceeași încăpere se aflau lemne uscate pentru centrală, șansa ca acestea să se aprindă, fiind una imensă.

După aproximativ jumătate de oră au reușit să stingă flăcările și să curețe jarul rămas în urmă.

Electrica Furnizare Discount

Suntem mândri să avem în colectivul nostru oameni ca și Bobo, care indiferent de situație, intervin pentru a-și ajuta semenii aflați la nevoie.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare