Ziarul Unirea
 

Premieră de Centenarul Marii Uniri. Bancnota cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria

De Ziua Naţională a României, la 1 Decembrie 2018, Banca Naţională a României a introdus în circuitul numismatic o bancnotă cu valoarea nominală de 100 de lei, reprezentând pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, Suveranii Marii Uniri, cu ocazia Centenarului acestui eveniment.

Bancnota are fundalul albastru specific celor obişnuite de 100 de lei, şi aceeaşi dimensiune, dar altă imagistică. Pe lângă portretele Suveranilor, care se găsesc atât pe aversul bancnotei, cât şi în fereastra transparentă de siguranţă, se mai pot observa o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia (pre avers), cât şi intrarea în Bucureşti a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor.

Elementul neobişnuit care apare pe noua bancontă îl constituie un fragment din sceptrul Regelui Ferdinand I, partea reprezentând cele patru femei în costume populare specifice provinciilor româneşti unite: Basarabia, Vechiul Regat, Ţara Ardealului şi Bucovina.

Bancnotă, pusă în circulaţie, reprezintă o premieră multiplă: este prima bancnotă de după 1947 care reprezentintă un Suveran al României,  prima bancnotă românească care reprezentă o femeie anume , prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI.

Bancnota este emisă în 10.000 de exemplare (100 lei x 100 ani) şi marchează un punct de cotitură în istoria numismatică românească.

Sursa: familiaregala.ro

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...