Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Politică Administrație

Prejudicii și abateri financiar-contabile de peste 700.000 de lei, la DPL Alba – Concluziile controlului efectuat de Curtea de Conturi

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA (DPL), al cărei unic acționar este Consiliul Județean Alba, a fost ”călcată”, anul trecut, de inspectorii Curții de Conturi, iar firma a ieșit destul de… șifonată după control: 57.000 de lei prejudicii și 667.000 de lei abateri ficanciar-contabile!

Dintre deficiențele constatate enumerăm:

– Au fost diminuate nejustificat veniturile din exploatare ale SC DPL Alba SA, cu suma de 158.000 de lei, prin nefacturarea lucrărilor executate pe drumuri judeţene, în cursul trim. IV 2011.

Elit - Gustul Desăvârșit

– Au fost diminuate nejustificat veniturile SC DPL Alba SA, în perioada 2011 – 2013, cu suma de 295.000 de lei, prin nestabilirea, neînregistrarea, nefacturarea şi neurmărirea spre încasare a veniturilor rezultate din penalităţi de întârziere datorate de clienţii care nu au achitat, în termenul contractual, contravaloarea facturilor emise de societatea verificată.

– Au fost diminuate nejustificat veniturile SC DPL Alba SA prin neluarea tuturor măsurilor legale de încasare a veniturilor din exploatare facturate în baza facturii nr.327/29.10.2001 în sumă de 144.000 de lei, în perioada de prescripţie, ceea ce a determinat prejudicierea bugetului societăţii şi a generat pierderi patrimoniale provenite din neurmărirea încasării veniturilor în termenele legale.

În privința ”calității” gestiunii economico-financiare s-a constatat:

– Operaţiunea de inventariere generală a patrimoniului entităţii, s-a efectuat fără respectarea în totalitate a prevederilor legale care reglementează acest domeniu şi nu s-a procedat la valorificarea rezultatelor inventarierii, nefiind luate măsuri legale pentru recuperarea minusului stabilit la inventar în sumă de 1.000 de lei.

– Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal a SC DPL Alba SA, cu suma de 16.000 de lei, prin depăşirea numărului de personal aprobat în organigrama societăţii, potrivit Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 4/2013 – pentru anul 2013 şi nr. 138/2014 – pentru anul 2014.

– Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal ale entităţii, cu suma de 1.000 de lei, în anul 2013, prin acordarea nelegală a primei de vacanţă directorului general şi directorului economic, deşi acordarea acestui gen de drepturi salariale nu este prevăzută de legislaţia referitoare la remunerarea directorilor societătii comerciale aflată sub autoritatea consiliilor judeţene.

– Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal ale societăţii, cu suma de 8.000 de lei, în perioada 2012-2013, prin acordarea nelegală de indemnizaţii de şedinţă, unor membrii ai consiliului de administratie şi comisiei de cenzori, pentru şedinţe la care nu au participat efectiv precum şi pentru şedinţe care nu au avut loc.

– Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal ale SC DPL Alba SA, cu suma de 31.050 de lei, prin nepunerea în aplicare a prevederilor Contractului de mandat, anexa la Hotărârea AGA nr.3/2011, respectiv nediminuarea indemnizaţiei directorului general al societăţii pentru neîndeplinirea obiectivelor şi criteriilor de performanţă, stabilite prin Contractul de mandat, pentru anii 2011 – 2012.

– Au fost diminuate nejustificat veniturile bugetului de stat, cu suma de 38.000 de lei, prin nedeclararea TVA colectat, aferent sumelor nefacturate în sumă de 158.000 de lei.

– Angajarea, înregistrarea şi plata cheltuielilor de personal în condiţiile în care aceste cheltuieli nu au fost acoperite prin contravaloarea manoperei inclusă în situaţiile de plată aferente lucrărilor şi serviciilor executate de SC DPL Alba SA, diferenţa stabilită fiind de 667.000 de lei.

Potrivit raportului Curții de Conturi (făcut public la sfârșitul săptămânii trecute), abaterile constatate se află în stadiu de valorificare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

În cursul zilei de joi, 11 august, tinerii social-democrați și-au ales noul președinte, în persoana lui Sicoe Mihai și un nou birou de conducere. Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean.

„La sediul PSD Alba am participat, alături de secretarul executiv, Corneliu Muresan, fost președinte al TSD Alba, la o nouă întâlnire cu tinerii social-democrați, care doresc să se implice în politică și să lase în urma lor lucruri bune, pozitive, pentru cei din jur.

Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean. Îmi doresc ca în noua echipa a tinerilor social-democrați sa facă parte și membrii noștri de la tineret care sunt în partid de mai mulți ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinerii trebuie să aibă o șansă în politică. Cei cu care m-am întâlnit astăzi sunt muncitori, au succes pe plan profesional și sunt convins că pot aduce plusvaloare comunităților din care fac parte!

În următoarea perioadă, vom organiza mai multe întâlniri și ne vom implica în diverse activități benefice oamenilor, așa cum am mai făcut! Mult succes tinerilor noștri! Mult succes noului președinte și echipei sale!”, a transmis deputatul Radu Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Prin noua ordonanță de creștere a taxelor, Guvernul ne taxează și pensiile pentru care contribuim la Pilonul II. Prevederea intră în vigoare din 2023 și sunt impozitate și dividendele încasate de fondurile de pensii.

Pe lângă faptul că măsura este imorală, este și neconstituțională, pentru că presupune practic o dublă impozitare. În majoritatea țărilor europene cu sisteme de pensii private, au fost implementate prin legislațiile naționale exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare a pensiilor private.

Deși nu a fost dezbătută, măsura este un prim pas spre naționalizarea Pilonului II de pensii. Coaliția PSD-PNL vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul II, iar noul plan este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu. Spre deosebire de epoca Dragnea, când s-a mai încercat naționalizarea pilonului II, planul este acum mult mai perfid și este susținut de PNL și de președintele Klaus Iohannis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară. Din această cauză au început să taxeze dividendele, astfel încât să poată arăta apoi că rentabilitatea fondurilor de pensii private e tot mai scăzută. În final, Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR va fura banii pe care românii i-au cotizat la fondurile de pensii private.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea