// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Pregătind orașul pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, primăria Alba Iulia cere guvernului 239,5 milioane de lei pentru finanţarea a 17 obiective de investiţii

 Primăria Alba Iulia cere guvernului 239,5 milioane de lei pentru finanţarea a 17 obiective de investiţii

30 de miliarde de lei este valoarea aprobată de guvernul Grindeanu pentru Programul Național de Dezvoltare Locală până în anul 2020, o sumă de cinci ori mai mare decât a avut PNDL în perioada 2013 – 2016. De asemenea, ,s-a extins și aplicabilitatea PNDL astfel încât se vor finanța obiective de infrastructură rutieră, administrativă, educațională și de sănătate.

În PNDL se includ investiții în continuare, pentru a susține finalizarea acestora și obiective noi, circa 9500 dintre care 2500 de creșe și grădinițe și 2000 de unități de învățământ preuniversitar. În acest context și gândindu-se la pregătirea cât mai bună a orașului pentru aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, Primăria Alba Iulia a trimis la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene o solicitare de finanțare care include mai multe obiective:

• Reparație capitală străzile 9 Mai, Timotei Cipariu, Aurel Vlaicu, Toporașilor, Fântânele, Iederei, Ghioceilor, Salcâmului, Crișan, Cetății, Aron Pumnul

• Modernizare drumuri zona Dealul Furcilor, străzile Izvorului, Nicolae Labiș și Barbu Catargiu;

• Reparații capitale străzile Biruinței, Bucuriocului, Dumbrăviței (Oarda)

• Cămin Cultural Pâclișa și alte 13 obiective noi:

• Reparație capitală strada Brândușei;

• Reparații capitale străzi: Take Ionescu, Octavian Goga, Decebal;

• Reabilitare străzile Calea Moților, Bulevardul Horea, Bulevardul 1 Decembrie 1918

• Reabilitare străzi Regimentul 5 Vânători, Ferdinand I, Încoronării-Gară, I.C. Brătianu, Ardealului, Tudor Vladimirescu, Bulevardul Republicii, Bulevardul Revoluției, Vasile Goldiș;

• Construire drum de ocolire spre Zlatna cu legătură între DN 1 și DN 74;

• Reparație capitală Școala Generală ”Liviu Rebreanu” – reparații șarpantă și învelitoare, refațadizare,

• Lucrări de intervenție la construcțiile și instalațiile existente, Școala generală ”Ion Agârbiceanu”;

• Reparație clădiri și mărirea spațiului de învățământ la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”

• Reparație capitală la clădirea Grădiniței nr. 6;

• Reabilitare clădiri și mărirea spațiului de învățământ la clădirea din strada Avram Iancu a Liceului de Muzică și Arte Plastice;

• Amenajare sediu Serviciul de Asistență Publică Alba Iulia (mutarea în altă clădire, pentru că acum stă în chirie);

• Construire bază sportivă și de agrement zona Bazinul Olimpic;

• Recompartimentare spații administrative, imobil Bulevardul Republicii – Servicii Primăria Alba Iulia.

”Am înaintat ministerului adresa de solicitare cu anexe pentru fiecare proiect în data de 28 februarie și acum sperăm să primim finanțarea. Eu cred că cele 17 obiective propuse de noi își vor găsi locul între cele 9500 de obiective estimate a fi realizate, mă refer numai la cele noi, cu cele în continuare sunt mult mai multe, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Sigur că toată lumea cere, dar și banii puși la dispoziție prin PNDL sunt mulți și este de datoria noastră să facem tot ce ne stă în putință să aducem cât mai mulți dintre ei la Alba Iulia, mai ales că ne pregătim de aniversarea Centenarului și vrem să fim bine pregătiți ca infrastructură edilitară pentru primirea în condiții bune a tuturor celor care vor veni la marea sărbătoare. Noi am făcut solicitarea, acum vom vedea cum se apreciază la minister situația”, spune primarul Mircea Hava. Suma solicitată de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene este de 239,5 milioane de lei, iar primăria va pune din bugetul local 62,6 milioane de lei.

”Ați văzut din listă că sunt foarte multe investiții în infrastructura rutieră. Este normal să ne dorim străzi cât mai primitoare, pentru viața de zi cu zi, dar și în perspectiva anului 2018, când situația traficului va fi puțin mai grea. Una dintre solicitările la care ținem foarte mult, pe care o dorim rezolvată cât mai repede, este acea centură de ocolire la nordul municipiului care să facă legătura din DN1 în DN 74, astfel încât să scoatem traficul greu pe direcția Munților Apuseni din oraș. Ați văzut că recent era cât pe ce să avem traficul greu al basculantelor încărcate cu materiale de construcție dinspre carierele din preajma Zlatnei spre șantierul autostrăzii chiar prin oraș pe la stadion în jos, frumos, pe Bulevardul Republicii, prin Ampoi III, pe strada Al. I. Cuza recent reabilitată printr-un proiect european, spre șantierul Lotului II.

Am evitat disconfortul de trafic, poluarea și chiar deteriorarea infrastructurii existente prin alegerea unei rute ce va fi amenajată chiar pe traseul propus pentru centura de ocolire prin nordul muncipiului. Ne-a trecut glonțul pe la urechi! În altă ordine de idei vă asigur că noi vom exploata toate sursele de finanțare pentru care proiectele noastre sunt eligibile, fie că sunt fonduri naționale sau fonduri europene”, ne-a explicat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Răspunsuri la Pregătind orașul pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, primăria Alba Iulia cere guvernului 239,5 milioane de lei pentru finanţarea a 17 obiective de investiţii

 1. 112 15.03.2017 la 20:42

  Cu bujetul local afisat pa perete cam greu sa pretindeti milioane de euro de la stat.
  Ce treaba are caminul cultural Paclisa, repararea scolilor , recompartimentare spații administrative si alte bazaconii cu centenarul unirii?
  Furati mai putin si nu mai cersiti la stat

 2. maria 15.03.2017 la 20:43

  e bine ca se mai fac investitii dar cum se poate rezolva cu bulevardul revolutiei 1989,de la iesirea din goldis si pana la stadion,e un trafic infernal ,masini parcate pe ambele parti.Cind se va circula civilizat?

  • dolfi 15.03.2017 la 21:40

   cand se vor uni cele doua strazi aia ce pleaca prin spatele fostului spital judetean cu aia ce da pe strada primarelui… atunci revolutiei va putea fi mai aerisita. Pe langa asta, trebuie undeva niste parcari cu cel putin 2 nivele. Da’ nu e o investitie care sa „puna in valoare” ceva, recte sa iasa si niste parandarat!

 3. pilu 15.03.2017 la 20:57

  Hai ca ati sarit calul. Ce are sarbatorirea Unirii cu amenajarea sediului de Asistenta sociala publica. Pai daca veniti cu gogosi, gogogsi primiti. Bai ce capete luminate (de luna) aveti !

 4. HH 15.03.2017 la 21:31

  ABERATII, ce legatura au majoritatea solicitarilor cu ” Centenarul Marii Uniri ” ?! De fapt e o manevra politicianista marca hava : „daca se face cate ceva e meritul nostru, daca nu se face e din vina Guvernului ” ! Mizerie ordinara, profita si de o sarbatoare atat de importanta pentru a face ” gargara politica” !!!

 5. Gabi 15.03.2017 la 23:48

  Super tare! Se repara „capital” strazile in Oarda, se RErepara „capital” – a nu stiu cata oara – strazi in Alba Iulia (9 Mai, de exemplu), se vrea camin cultural (?) la Paclisa, dar sunt lasate mai rau ca-n satele de munte zeci de strazi aflate la cateva minute de centrul orasului. Sunt zeci de strazi unde, cand ploua, nu se poate circula nici cu cizme de cauciuc. La copiii care locuiesc acolo se gandeste cineva sau conteaza doar cei care au o fisura in asfalt si nu pot sa parcheze Q7 la poarta? De baza de agrement ce sa mai spun? Poate facem o baie la 1 Decembrie….

 6. ogra 16.03.2017 la 8:13

  Ar trebui sa va dea Guvernul,cum dati si voi de la CJ Alba,unor primarii.Primaria Zlatna(PDL)450.000,Primaria Abrud(PSD)250.000.E bine ????