Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Prefectul Capitalei a semnat ordinul: Piedone revine la Primăria Sectorului 5

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prefectul Capitalei a semnat ordinul: Piedone revine la Primăria Sectorului 5

Subprefectul Diana-Anca Artene, care exercită temporar atribuțiile de prefect al Capitalei, a semnat joi, 22 iunie, ordinul prin care se constată dispariția motivelor de fapt și de drept pentru încetarea mandatului de primar în cazul lui Cristian Popescu Piedone. Eliberat miercuri din penitenciar, ca urmare a achitării definitive, Piedone poate reveni la Primăria Sectorului 5.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Subprefectul Diana -Anca Artene a semnat astăzi ordinul prin care s-a luat act de dispozitivul deciziei nr. 397 din 21.06.2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a constatat lipsa motivelor de fapt și de drept care să justifice menținerea încetării de drept a mandatului de primar al Sectorului 5, al domnului Cristian Popescu Piedone. Acest ordin va fi comunicat, în cursul zilei de mâine, către domnul Cristian Popescu Piedone, Consiliul Local al Sectorului 5, Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă”, transmite Instituția Prefectului Municipiului București.

Potrivit articolului 160 din Codul Administrativ, „(1) Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: (…) d) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei.” Acest articol a stat la baza încetării mandatului odată cu decizia definitivă pronunțată de Curtea de Apel București în 2022.

Piedone a apelat însă la calea extraordinară de atac a recursului în casație, iar ÎCCJ a admis recursul și l-a achitat pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Instanța de recurs a stabilit și anularea tuturor efectelor hotărârii de condamnare, efectul fiind unul retroactiv. Dispare astfel temeiul încetării mandatului de primar, Piedone având posibilitate să fie repus în funcție la cerere, fără complicații suplimentare, ținând cont și de faptul că Guvernul nu a organizat alegeri în sector.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba, la faza națională. Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea