Rămâi conectat

Ştirea zilei

Povestea unui tânăr din Alba, cioban modern, student la două facultăți: „De la noi trebuie să vină schimbarea”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ștefan Stănuș este ciobanul modern, student la două facultăți, care a crescut la oi, face brânză și călărește de la patru ani.

La 25 de ani, tânărul s-a ambiționat să facă în paralel silvicultură la Brașov și marketing la Cluj, iar perioada de pandemie, cu cursuri online, i-a prins tare bine. Nu renunță să își ajute familia, la ferma de lângă Aiud și vrea să găsească echilibrul între cele două lumi, adică să aducă mediul online și managementul afacerilor în oierit.

Pianu de Sus e un sat cu oameni gospodari, loc care a dat la 1918 un deputat pentru Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Pe o uliță mărginașă, un tânăr vine spre casă. Se schimbă în haine de casă și intră împreună cu mama sa într-o clădire amenajată de curând, vizavi de proprietate. E o mică hală, în care se prepară brânza și tânărul lucrează cot la cot cu cea care i-a dat viață. Îl cheamă Ștefan Stănuș, e copil de ciobani și a crescut de când s-a născut printre oi. La 25 de ani, e însă student la două facultăți și se grăbește să scurgă zerul, pentru că trebuie să fie în casă, la cursuri online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este student în anul 4 la silvicultură, în Brașov, dar în acest an a început și o facultate de științe economice, la Cluj. Povestește că s-a orientat spre silvicultură pentru că s-a gândit că e un domeniu mai apopiat de lumea lui, de lumea pășunilor pe care a copilărit, dar vrea mai mult. Băiatul de la stână s-a gândit că niște studii economice i-ar prinde bine, mai ales că vrea să își ajute familia să crească afacerea cu lactate și oi.

Ștefan Stănuș: „Da, este important, pentru că dacă ai o sumă de bani o analizezi, unde investești, să ne susținem după aceea, dacă pică subvențiile, să ai, să fii pe picioarele tale, altfel riști falimentul.”Se pregătește deja pentru licență, iar perioada de pandemie l-a determinat să se înscrie la o nouă facultate, pentru că îi este mai ușor, cât timp cursurile sunt online. Dacă restricțiile trec și se revine la normal, spune că se va muta la Cluj.

Ștefan: „Poate mulți nici nu merg la facultate, vor să muncească, să aibă bani repede, dar nu se gândesc că o facultate îți poate aduce pe termen lung bani mai mulți. Nu avem răbdare, ne uităm la cei care au făcut și acum au bani și vrem și noi. Nu ne uităm în cât timp au făcut și ce sacrificii au făcut. Vrem și noi rapid și nu ne gândim la mâine și atunci facem multe greșeli.”

Dorul de casă îl aduce, însă, odată la câteva săptămâni, și la Pianu, dar și lângă Aiud, acolo unde părinții lui au aproape o mie de oi. De aici își ia energia, de la turmele de pe coline și de la ferma în care a rămas fratele lui mai mare, să își ajute părinții.

Ștefan a fost dus de mic, în vârf de munte, acolo unde la stana de la mare înălțime, tatăl lui l-a învățat să întoarcă oile, dar și să horeasca și să joace, cum fac ciobanii de mii de ani prin aceste locuri.

Niculiță Stănuș, tatăl lui Ștefan: „Mergeam cu el, era bun, harnic.”

Povestea lui Ștefan pare a fi un capitol desprins din „Moromeții” lui Marin Preda. În timp ce tatăl dorea să-l aibă de mare ajutor la stână, mama și sora mai mare a lui Ștefan au vrut să-l vădă băiat cu carte. Sora a ajuns profesoară într-un sat din Banat și încă din facultate a tras și de Ștefan să nu renunțe la școală, mai ales că a fost de vreo două ori corigent în gimnaziu și liceu și nici măcar nu-și dorea să dea Bacalaureatul. Miron, fratele tânărului, mărturisește că vizita la o verișoară de la Timișoara i-au schimbat opțiunea.

Miron, fratele lui Ștefan: „A fost plecat în Germania să ia o mașină și s-a oprit la o verișoară, la sat, în Banat. Și ea învăța pentru facultate. E super din toate punctele de vedere.”

Elena Stănuș, mama lui Ștefan: „Foarte mult ne-am bucurat.”

Când alți absolvenți de liceu își doreau telefoane scumpe și alte acareturi, el a cerut părinților să îi plătească ore intensive de meditații, șase luni, la mai multe materii, o școală de după școală, care l-a ajutat să ia Bacalaureatul și mai apoi să fie admis la facultate. Băiatul care lipsea de la ore și-a uimit astfel toți profesorii din comuna natală.

Ștefan: „Mi-au zis vreo doi că degeaba înveți, că nu iei BAC-ul, tot la oi te întorci, și prietenii și foștii colegi de la liceu.”

Se pregătește pentru licență și a făcut cerere să meargă la facultate și în pandemie, chiar dacă de multe ori e singur în clasă, la laboratoare.

Ca să nu îi fie urât, pune muzică de fluier. Se poate concentra mai bine și e ca în copilărie.

Ștefan: „Înainte nu era tehnologie și oamenii cântau cu fluierul la stână. Și acum îmi amintesc că poate oamenii nu mai sunt, că erau în vârstă.”

Decan facultate: „Ștefan pentru noi e un student foarte bun, prin proiectul de diplomă.”

Astăzi, cei din familie văd că studiile și viața de la oraș îl schimbă pe Ștefan. E alt băiat și vine cu idei noi pentru comunitate, proiecte care nu vizează doar viața la țară. La Facultatea de Silvicultură i-a venit ideea unui proiect bazat pe sponsorizări, prin care oamenii care reciclează materialele plastice, din orașe, să primească în schimbul lor copăcei, pe care să îi planteze prin oraș.

Ștefan: „Reducem și poluarea prin dioxid de carbon. Plasticul e o mare problemă.”

Pentru Ștefan, cei 25 de ani pe care i-a străbătut România sunt ani în care el a văzut schimbare majoră în viața ciobanului român. Mai puține locuri de pășunat, mai puțină izolare, păstori conectați la internet și la societate. Dar spune că oamenii de la țară, mai ales tinerii, au rămas la fel de indiferenți față de ce se întâmplă în satul și comuna lor. Fiecare își vede de muncă, de probleme lui și nu mai e timp de lucruri făcute împreună.

Ștefan: „De la noi trebuie să vină schimbarea.”

De când e student, și-a convins părinții să pună etichete pe produsele lactate și să le vândă nu doar la piața din Aiud, ci și în mediul online, pe un site și o pagină de Facebook dedicată micilor producători din Alba.

La Brașov locuiește cu chirie, împreună cu iubita sa, la rândul ei studentă și, de loc, tot din Alba.

Ștefan Stănuș e păstorul cu studii al zilei de mâine. Ciobanii moderni păstrează tradiția cu laptop și tabletă, dar și cu făcut de brânză și hoinărit călare, pe dealuri. Cu fonduri europene și multe idei.

Pe dealurile cu păduri ruginii și pășuni încă verzi din Albă, Ștefan Stanus rescrie povestea ciobanului modern, iar cultură pastorală cunoaște noi valențe, în ultimul sfert de secol. E convins că muncă fizică și studiul fac casă bună. Speră că produsele lui se vor vinde tot mai bine, iar locurile natale vor atrage turism și bunăstare, acolo unde tinerii vor aduce un suflu nou și o schimbare de mentalitate.

La 25 de ani, Ștefan vrea să găsească echilibrul între cele două lumi, vrea să aducă mediul online și planul de afaceri în oierit, vrea să aducă și comerțul din acest domeniu în secolul vitezei și al tehnologiei.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Satele Vingard și Șpring au acces la rețeaua de apă potabilă. A fost făcută recepția lucrărilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Satele Vingard și Șpring au acces la rețeaua de apă potabilă. Urmează și montarea căminelor de branșament si finalizarea în satele Cunța și Drașov. Anunțul a fost făcut de edilul comunei, Iulia Stănilă.

”Astăzi este una dintre cele mai importante zile din activitatea mea de primar, ziua în care am făcut receptia pentru rețeaua de apă în satele Vingard și Șpring!

Elit - Gustul Desăvârșit

Urmează și montarea căminelor de branșament si finalizarea în satele Cunța și Drașov! De aproape 3 ani o întreagă echipă din Primăria Șpring a muncit și a luptat pentru APĂ!

Da, apa, sursa indispensabilă vieții, pentru care oamenii din satul Vingard nu vor mai fi nevoiți să meargă cu cisterna în comuna învecinată sau cu bidoanele și cu gălețile la fântâna din centrul satului, la fel ca și cetățenii din satul Șpring care pe timpul secetei au rămas fără apă în fântâni.

Mi-e și rușine să spun că avem apă la rețea în anul 2023, ceea ce pentru alte comune este normalitate poate de zeci de ani…

Nu este o laudă, este bucuria enormă pe care vreau să o împărtășesc cu dumneavoastră.

A fost mult de muncă, drumuri la minister, suplimentări de fonduri, dispoziții de șantier, probleme de rezolvat, mai jos aveți poze realizate în Iulie 2020 (de unde se vede clar situația în care se afla comuna)…

Rog cetățenii care au instalaţii de utilizare a apei să se racordeze la căminul de branșament din fața locuințelor si să nu folosească apa decât după ce vor semna un contract cu APA CTTA, societate la care va fi predată rețeaua de apă.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu, mulțumesc întregii echipe și nu în ultimul rând, cetățenilor pentru răbdare și înțelegere!”, a scris primarul Iulia Stănilă, pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Noi informații în cazul bărbaților din ALBA, reținuți după ce ar fi omorât un câine cu sapa

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noi informații în cazul bărbaților din ALBA, reținuți după ce ar fi omorât un câine cu sapa

Noi informații apar în cazul celor doi bărbați de la Rădești, reținuți ieri de polițiști după ce ar fi bătut până la moarte un câine, cu o sapă.


Se pare că, în seara zilei de 23 martie 2023, cei doi ar fi urmărit câinele unui vecin, care scăpase din curtea acestuia și l-ar fi prins în curtea unuia din ei, context în care cel de 29 de ani i-ar fi aplicat mai multe lovituri, cu o sapă.

Câinele ar fi reușit să sară gardul imobilului, iar ulterior a fost găsit mort, pe un câmp, de către proprietar, care a anunțat poliția.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că oamenii din sat s-ar fi plâns în trecut de agresivitatea animalului atât cu oamenii, cât și cu alți câini.

Surse ale ziarulunirea.ro spun că sătenilor le era frică de patruped din cauza repetatelor instanțe în care câinele a devenit agresiv din senin. De asemenea, câinele ar fi prezentat și semne de turbare, după cum descriu sursele: ”se aruncă furibund cu ochii înroșiți, cu bale curgând spre copii, adulți și animale domestice”.

Se pare că ciobănescul mioritic de 50 de kilograme a omorât în trecut alți doi câini de talie mică.

Consătenii nu sunt de-acord cu decizia polițiștilor

Mai multe voci din sat spun că bărbații care au fost reținuți au recurs la gestul extrem pentru autoapărare: ”În apărarea sa, din teamă pentru integritatea fizică și psihică a familiei consăteanul meu s-a apărat de câinele atacator cu ce i-a venit la mâna, aplicăndu-i câinelui câteva lovituri. În baza corecțiilor respective, câinele se retrage de pe proprietatea sa, fugind. La câteva zile (două , trei) câinele agresiv este găsit de proprietar, mort. Și acum cetățeanul revoltat alertează toate instituțiile posibile. Instituțiile își fac treaba și arestează consăteanul meu și pe prietenul său.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor, vrea în LIBERTATE după 24 de ani de detenție: Cererea de liberare condiționată, RESPINSĂ de Judecătoria Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor, vrea în LIBERTATE după 24 de ani de detenție: Cererea de liberare condiționată, RESPINSĂ de Judecătoria Aiud

Un deținut din Cugir, încarcerat la Penitenciarul Aiud și condamnat la închisoare pe viață pentru omor deosebit de grav, a fost refuzat pentru a șaptea oară în demersul său de a fi liberat condiționat.

Bărbatul (Robert S.) are de ispășit pedeapsă pentru omor deosebit de grav. De data aceasta, comisia de liberare condiționată din penitenciar a fost de acord cu eliberarea deținutului, dar propunerea a fost respinsă de Judecătoria Aiud. Decizia instanței din 22 martie 2023 a fost contestată de către deținut.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a fost condamnat la detențiune pe viață pentru omor deosebit de grav. Acesta a început executarea pedepsei în 9 februarie 1999. Un calcul simplu arată că se află în spatele gratiilor de 24 de ani, având în prezent peste 60 de ani. Potrivit legislației, condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute de lege. de

„Respinge ca neîntemeiată propunerea comisiei din cadrul Penitenciarului Aiud de liberare condiţionată a condamnatului S. R. T., deţinut în Penitenciarul Aiud în executarea pedepsei detenţiunii pe viaţă aplicate prin sentinţa penală nr. 163/1999 pronunţată de Tribunalul Alba. În temeiul art. 587 alin. (2) C. pr. pen., cererea/propunerea va putea fi reînnoită ulterior datei de 21.08.2023”, se precizează în minuta hotărârii de la Judecătoria Aiud.

Cererea anterioară de liberare condiționată a fost depusă la sfărșitul anului trecut, dar a fost respinsă de ambele instanțe.

„La data analizei de către comisie, deţinutul executase 8.591 de zile de închisoare, iar durata minimă care trebuia executată este de 7.305 zile de închisoare. De asemenea, din acelaşi proces verbal rezultă că deţinutul a obţinut în perioada detenției 444 de zile considerate executate pe baza muncii prestate, astfel că şi condiţia referitoare la stăruinţa în muncă este îndeplinită”, se precizează în hotărârea anterioară.

Din analiza situației disciplinare a condamnatului, instanța constată că acesta a comis șase abateri disciplinare, toate sancţiunile fiind ridicate. Totodată, se constată că a fost recompensat de 47 de ori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare