Rămâi conectat

Ştirea zilei

Povestea unui tânăr din Alba, cioban modern, student la două facultăți: „De la noi trebuie să vină schimbarea”

Publicat

în

Ștefan Stănuș este ciobanul modern, student la două facultăți, care a crescut la oi, face brânză și călărește de la patru ani.

La 25 de ani, tânărul s-a ambiționat să facă în paralel silvicultură la Brașov și marketing la Cluj, iar perioada de pandemie, cu cursuri online, i-a prins tare bine. Nu renunță să își ajute familia, la ferma de lângă Aiud și vrea să găsească echilibrul între cele două lumi, adică să aducă mediul online și managementul afacerilor în oierit.

Pianu de Sus e un sat cu oameni gospodari, loc care a dat la 1918 un deputat pentru Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Pe o uliță mărginașă, un tânăr vine spre casă. Se schimbă în haine de casă și intră împreună cu mama sa într-o clădire amenajată de curând, vizavi de proprietate. E o mică hală, în care se prepară brânza și tânărul lucrează cot la cot cu cea care i-a dat viață. Îl cheamă Ștefan Stănuș, e copil de ciobani și a crescut de când s-a născut printre oi. La 25 de ani, e însă student la două facultăți și se grăbește să scurgă zerul, pentru că trebuie să fie în casă, la cursuri online.

Electrica Furnizare Discount

Este student în anul 4 la silvicultură, în Brașov, dar în acest an a început și o facultate de științe economice, la Cluj. Povestește că s-a orientat spre silvicultură pentru că s-a gândit că e un domeniu mai apopiat de lumea lui, de lumea pășunilor pe care a copilărit, dar vrea mai mult. Băiatul de la stână s-a gândit că niște studii economice i-ar prinde bine, mai ales că vrea să își ajute familia să crească afacerea cu lactate și oi.

Ștefan Stănuș: „Da, este important, pentru că dacă ai o sumă de bani o analizezi, unde investești, să ne susținem după aceea, dacă pică subvențiile, să ai, să fii pe picioarele tale, altfel riști falimentul.”Se pregătește deja pentru licență, iar perioada de pandemie l-a determinat să se înscrie la o nouă facultate, pentru că îi este mai ușor, cât timp cursurile sunt online. Dacă restricțiile trec și se revine la normal, spune că se va muta la Cluj.

Ștefan: „Poate mulți nici nu merg la facultate, vor să muncească, să aibă bani repede, dar nu se gândesc că o facultate îți poate aduce pe termen lung bani mai mulți. Nu avem răbdare, ne uităm la cei care au făcut și acum au bani și vrem și noi. Nu ne uităm în cât timp au făcut și ce sacrificii au făcut. Vrem și noi rapid și nu ne gândim la mâine și atunci facem multe greșeli.”

Dorul de casă îl aduce, însă, odată la câteva săptămâni, și la Pianu, dar și lângă Aiud, acolo unde părinții lui au aproape o mie de oi. De aici își ia energia, de la turmele de pe coline și de la ferma în care a rămas fratele lui mai mare, să își ajute părinții.

Ștefan a fost dus de mic, în vârf de munte, acolo unde la stana de la mare înălțime, tatăl lui l-a învățat să întoarcă oile, dar și să horeasca și să joace, cum fac ciobanii de mii de ani prin aceste locuri.

Niculiță Stănuș, tatăl lui Ștefan: „Mergeam cu el, era bun, harnic.”

Povestea lui Ștefan pare a fi un capitol desprins din „Moromeții” lui Marin Preda. În timp ce tatăl dorea să-l aibă de mare ajutor la stână, mama și sora mai mare a lui Ștefan au vrut să-l vădă băiat cu carte. Sora a ajuns profesoară într-un sat din Banat și încă din facultate a tras și de Ștefan să nu renunțe la școală, mai ales că a fost de vreo două ori corigent în gimnaziu și liceu și nici măcar nu-și dorea să dea Bacalaureatul. Miron, fratele tânărului, mărturisește că vizita la o verișoară de la Timișoara i-au schimbat opțiunea.

Miron, fratele lui Ștefan: „A fost plecat în Germania să ia o mașină și s-a oprit la o verișoară, la sat, în Banat. Și ea învăța pentru facultate. E super din toate punctele de vedere.”

Elena Stănuș, mama lui Ștefan: „Foarte mult ne-am bucurat.”

Când alți absolvenți de liceu își doreau telefoane scumpe și alte acareturi, el a cerut părinților să îi plătească ore intensive de meditații, șase luni, la mai multe materii, o școală de după școală, care l-a ajutat să ia Bacalaureatul și mai apoi să fie admis la facultate. Băiatul care lipsea de la ore și-a uimit astfel toți profesorii din comuna natală.

Ștefan: „Mi-au zis vreo doi că degeaba înveți, că nu iei BAC-ul, tot la oi te întorci, și prietenii și foștii colegi de la liceu.”

Se pregătește pentru licență și a făcut cerere să meargă la facultate și în pandemie, chiar dacă de multe ori e singur în clasă, la laboratoare.

Ca să nu îi fie urât, pune muzică de fluier. Se poate concentra mai bine și e ca în copilărie.

Ștefan: „Înainte nu era tehnologie și oamenii cântau cu fluierul la stână. Și acum îmi amintesc că poate oamenii nu mai sunt, că erau în vârstă.”

Decan facultate: „Ștefan pentru noi e un student foarte bun, prin proiectul de diplomă.”

Astăzi, cei din familie văd că studiile și viața de la oraș îl schimbă pe Ștefan. E alt băiat și vine cu idei noi pentru comunitate, proiecte care nu vizează doar viața la țară. La Facultatea de Silvicultură i-a venit ideea unui proiect bazat pe sponsorizări, prin care oamenii care reciclează materialele plastice, din orașe, să primească în schimbul lor copăcei, pe care să îi planteze prin oraș.

Ștefan: „Reducem și poluarea prin dioxid de carbon. Plasticul e o mare problemă.”

Pentru Ștefan, cei 25 de ani pe care i-a străbătut România sunt ani în care el a văzut schimbare majoră în viața ciobanului român. Mai puține locuri de pășunat, mai puțină izolare, păstori conectați la internet și la societate. Dar spune că oamenii de la țară, mai ales tinerii, au rămas la fel de indiferenți față de ce se întâmplă în satul și comuna lor. Fiecare își vede de muncă, de probleme lui și nu mai e timp de lucruri făcute împreună.

Ștefan: „De la noi trebuie să vină schimbarea.”

De când e student, și-a convins părinții să pună etichete pe produsele lactate și să le vândă nu doar la piața din Aiud, ci și în mediul online, pe un site și o pagină de Facebook dedicată micilor producători din Alba.

La Brașov locuiește cu chirie, împreună cu iubita sa, la rândul ei studentă și, de loc, tot din Alba.

Ștefan Stănuș e păstorul cu studii al zilei de mâine. Ciobanii moderni păstrează tradiția cu laptop și tabletă, dar și cu făcut de brânză și hoinărit călare, pe dealuri. Cu fonduri europene și multe idei.

Pe dealurile cu păduri ruginii și pășuni încă verzi din Albă, Ștefan Stanus rescrie povestea ciobanului modern, iar cultură pastorală cunoaște noi valențe, în ultimul sfert de secol. E convins că muncă fizică și studiul fac casă bună. Speră că produsele lui se vor vinde tot mai bine, iar locurile natale vor atrage turism și bunăstare, acolo unde tinerii vor aduce un suflu nou și o schimbare de mentalitate.

La 25 de ani, Ștefan vrea să găsească echilibrul între cele două lumi, vrea să aducă mediul online și planul de afaceri în oierit, vrea să aducă și comerțul din acest domeniu în secolul vitezei și al tehnologiei.

Sursa: stirileprotv.ro

Publicitate

Ştirea zilei

Aniversare la CTS Alba Iulia: „Donează sânge, fii erou!” împlinește 20 de ani. Între 6 și 10 decembrie persoanele cu spirit civic sunt așteptate cu bunătăți de toate felurile

Publicat

în

Aniversare la CTS Alba Iulia: „Donează sânge, fii erou!” împlinește 20 de ani. Între 6 și 10 decembrie persoanele cu spirit civic sunt așteptate cu bunătăți de toate felurile

„Donează sânge, fii erou!” împlinește 20 de ani! Pentru a celebra, vă invităm la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, Alba Iulia, B-dul Revoluției 1989, nr. 23 (în incinta Spitalului de Urgențe Alba) de luni până vineri între orele 07:30 și 12:00. Vă așteptăm cu bunătăți de toate felurile!

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

-vârsta: 18-60 ani;
-greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
-pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Electrica Furnizare Discount

De 20 de ani donăm sânge împreună! Echipa Donează sânge, fii erou! – Alba Iulia

Citește mai mult

Ştirea zilei

Prognoza METEO, 2 decembrie: Cum va fi VREMEA astăzi în Alba Iulia și marile orașe din România. Care este predicția meteorologilor

Publicat

în

Prognoza METEO, 2 decembrie: Cum va fi vremea astăzi în Alba Iulia și marile orașe din România. Care este predicția meteorologilor

ANM a emis prognoza meteo pentru ziua de joi, 2 decembrie. Conform acestora, vremea va continua să înregistreze temperaturi mai ridicate față de normalul acestei perioade. Chiar dacă vorbim despre o vreme caldă, ploile vor fi prezente în mai multe regiuni ale țării.

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o vreme caldă pentru ziua de joi, 2 decembrie. Temperaturile vor înregistra creșteri față de zilele precedente, minimele fiind peste limita normală a acestei perioade.

Electrica Furnizare Discount

Cerul va fi mai mult noros în vestul și nord-vestul țării, iar aria precipitațiilor sub formă de ploaie va fi în extindere. În cea de-a doua parte a zilei, în extremitatea nord-vestică și în zonele montane se vor semnala precipitații mixte, favorizând depunerea de polei. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, prezentând unele înnorări temporale în cea de-a doua parte a zilei. Cel mai probabil, în Oltenia și nordul Moldovei se vor semnala ploi slabe. Seara și dimineața se vor semnala condiții de ceață în marea majoritate a teritoriilor.

Vântul va sufla slab până la moderat, înregistrând intensificări în zonele montane, unde rafalele de vânt vor depăși 60 – 80 km/h. În regiunile vestice și pe litoral, rafalele de vânt vor înregistra viteze de 40…50 km/h.

Temperaturile maxime preconizate de meteorologi pentru ziua de 2 decembrie se vor situa între 8 și 14 grade, iar cele minime se încadrează între -2 și 7 grade Celsius.

Cum va fi vremea în Capitală și la munte

Bucureștenii se vor bucura și ei de o zi călduroasă, cu un cer variabil. Dimineața și seara se va semnala ceața, iar rafalele slabe de vânt vor fi prezente pe tot parcursul zilei. Temperaturile maxime înregistrate în București se vor situa în jurul valorii de 13 grade, iar cele minime între 2 și 3 grade Celsius. În zonele periurbane, mercurul din termometre va scădea până la 0 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru joi, 2 decembrie, prevede încălziri de temperatură și în zonele montane. În Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, cerul va fi mai mult noros, temporar se vor semnala precipitații. Cantitățile de apă acumulate pe parcursul nopții vor fi de aproximativ 10 – 20 l/mp. În marea majoritate a regiunilor montane va ploua, iar la altitudini mai mari de 1.700 de metri se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va prezenta intensificări temporare, în special în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 60 – 80 km/h, spulberând zăpada.

Cum va fi vremea pe 2 decembrie în marile orașe ale României:

Timișoara: 13 grade Celsius, Precipitații: 20%, Umiditate: 64%, Vânt: 24 km/h

Oradea: 11 grade Celsius, Precipitații: 80%, Umiditate: 78%, Vânt: 26 km/h

Baia Mare: 6 grade Celsius, Precipitații: 100%, Umiditate: 95%, Vânt: 10 km/h

Cluj Napoca: 12 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 71%, Vânt: 14 km/h

Sibiu: 12 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 69%, Vânt: 14 km/h

Alba Iulia: 11 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 77%, Vânt: 8 km/h

Craiova: 11 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 68%, Vânt: 11 km/h

Târgu Jiu: 9 grade Celsius, Precipitații: 20%, Umiditate: 75%, Vânt: 5 km/h

Slatina: 11 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 70%, Vânt: 10 km/h

Suceava: 12 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 65%, Vânt: 21 km/h

Bacău: 13 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 63%, Vânt: 14 km/h

Botoșani: 13 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 59%, Vânt: 16 km/h

Miercurea Ciuc: 8 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 80%, Vânt: 13 km/h

Brașov: 11 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 71%, Vânt: 10 km/h

Ploiești: 12 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 71%, Vânt: 16 km/h

Buzău: 12 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 68%, Vânt: 21 km/h

Târgoviște: 11 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 71%, Vânt: 13 km/h

București: 11 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 74%, Vânt: 10 km/h

Iași: 13 grade Celsius, Precipitații: 0%, Umiditate: 58%, Vânt: 18 km/h

Galați: 11 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 67%, Vânt: 18 km/h

Brăila: 11 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 68%, Vânt: 18 km/h

Constanța: 13 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 71%, Vânt: 14 km/h

Tulcea: 13 grade Celsius, Precipitații: 10%, Umiditate: 66%, Vânt: 13 km/h

sursa: evz.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| 1 Decembrie la Alba Iulia: Diaspora Europeană, prezentă în orașul Marii Uniri pentru sărbătoarea Zilei Naționale a României

Publicat

în

FOTO| 1 Decembrie la Alba Iulia: Diaspora Europeană, prezentă în orașul Marii Uniri pentru sărbătoarea Zilei Naționale a României

Astăzi, 1 decembrie, membrii din Diaspora Europeană au participat și ei la Ziua Națională a României, chiar în orașul Marii Uniri, municipiul Alba Iulia.

„Acum 103 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României

Electrica Furnizare Discount

Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită. După terminarea primului război mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”

Vă mulțumim tuturor membrilor grupului civic Diaspora Europeană și PDU pentru participarea la sărbătorirea unei zile atât de importante pentru noi, românii, Ziua Națională a României!”, au transmis reprezentanții Diaspora Europeană, prin intermediul paginii de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare