Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Povestea „Mocăniţei” din Alba Iulia spusă de expertul în patrimoniu al CFR, dl. ing. Radu Bellu

Publicat

în

Astăzi, începând cu ora 17.00, zeci de albaiulieni interesaţi de povestea Mocăniţei din Alba Iulia, vechiul tren pe linie îngustă care făcea legătura cu Munţii Apuseni, au venit să se întâlnească cu expertul în patrimoniu al CFR, dl. ing. Radu Bellu, cel care a supravegheat restaurarea locomotivei ce a fost expusă, miercuri, lângă sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, în zona unde trenul oprea în “Gara Mică”. Inginerul Radu Bellu le-a povestit celor prezenţi interesanta istorie a Mocăniţei. „Este un moment de cultură care rar se întâmplă într-o localitate. În puţine locuri din România, după distrugerile de patrimoniu sălbatice, apare totuşi o realizare. Am salvat o locomotivă. Am salvat totodată ideea de a păstra tot ce am avut în căile ferate vechi şi a ne întoarce puţin să ne gândim la nivelul tehnic de atunci, în plan comparativ cu Europa, şi să ne dăm seama cât de înaintaţi am fost. Locomotiva aceasta face o excepţie. Este o locomotivă de cale ferată îngustă, care a dat semnale în oraşul Alba Iulia pentru o perioadă scurtă,  timp de 2 ani de zile. Ea a fost fabricată în 1949 la Uzinele 23 August, fostele uzine Malaxa din Bucureşti. A fost fabricată din stricta necesitate, deoarece pe căile ferate înguste din România crescuse foarte mult traficul. Căile Ferate Române au avut 1001 km de cale ferată îngustă. Astăzi nu mai funcţionază nimic. De la Alba Iulia mergea la Zlatna, de la Zlatna mai era o mustaţă mică la nişte mine acolo, pe Valea Ampoiului. Aveam la Târgu Mureş un complex de căi ferate  de 176 de km, Târgu Mureş – Sovata – Band – Miheşu de Câmpie – Lechinţa, lângă Bistriţa. Aveam la Sibiu celebrele linii ale mocanilor din Valea Hârtibaciului, erau liniile de la Sibiu la Sighişoara. Se numeau liniile Cetăţilor Transilvane. În 1967-1968, cea din Sighişoara se desfinţează până la Agnita. Iar în 1992-1993 se defectează o locomotivă, deşi aveam încă o sută de locomotive, dar una s-a defectat ca să o poată lua un domn bine îmbrăcat şi să ia traficul, să zică e mai ieftin cu microbuzul şi să pună pe butuci şi linia de la Sibiu la Agnita, pe care colegii noştri astăzi se luptă cu greutate să facă faţă la furturi, la jafuri ş.a.m.d. Iată şi o excepţie, locomotiva despre care vorbim. Ea a avut noroc. „Născută” în 1949, face serviciu la Târgu Mureş. Lucrează pe liniile de la  Band-Lechinţa-Miheşu de Câmpie. La un moment dat este cerută la Sibiu. Lucrează şi acolo. Vine în 1980-1981 deoarece era foarte mare traficul, se lucra foarte mult pe Zlatna înainte de normalizarea liniei, în 1983. După ce şi-a terminat cariera aici, s-a dus la Sibiu, că acolo avea nevoie de ea. Ce s-a întâmplat la Sibiu? Nu a mai avut nevoie de ea, a scăzut traficul şi atunci a fost dată la Gurahonţ, în judeţul Arad, să facă aburi pentru florile din serele Căilor Ferate Române regionale din Timişoara. Şi am găsit-o la Gurahonţ, în judeţul Arad.

Prezent la întâlnire, primarul Mircea Hava a ţinut să precizeze, susţinându-l totodată şi domnul inginer Bellu, că atât pentru aducerea Mocăniţei cât şi pentru restaurarea ei, nu a fost cheluit niciun ban de la primărie. Ea fost primită cadou de la Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca.  La eveniment au mai fost prezenţi viceprimarul Paul Voicu şi câţiva consilieri locali.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Publicat

în

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 20 mai, cu proba la alegere a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la proba la alegere

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA ANATOMIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU:BAREMELE LA  PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA ANATOMIE

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare