Rămâi conectat

Actualitate

Povestea lui Moș Gerilă și a pomului de iarnă: Cum a încercat regimul comunist să șteargă sărbătoarea de Crăciun din inimile românilor 

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

Povestea lui Moș Gerilă și a pomului de iarnă: Cum a încercat regimul comunist să șteargă sărbătoarea de Crăciun din inimile românilor

Nașterea Domnului Iisus Hristos a reprezentat pentru comuniști cea mai teribilă provocare a mandatului, căci urmărea să șteargă din conștiința colectivă sărbătoarea creștină a Crăciunului. Ateii de la conducerea Partidului Comunist aveau un singur scop, acela de a-i îndepărta pe oameni de Biserică, iar simbolurile specifice acestei sărbători trebuiau înlocuite cu unele reprezentative pentru ideologia roșie.

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

Așa se explică și apariția lui Moș Gerilă în peisajul românesc, un personaj inventat de comuniști ca alternativă la Moș Crăciun. Totodată, bradul de Crăciun a fost schimbat în „pomul de iarnă”, tot din același motiv.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Cum erau sărbătorile de iarnă în comunism

În comunism, românii munceau chiar și în zilele de Crăciun, dacă sărbătoarea Nașterii Domnului cădea în cursul săptămânii de lucru. Iar Moș Gerilă venea la copii să aducă daruri în seara de Revelion, nicidecum în Ajunul Crăciunului. În fine, în locul tradiționalului brad de Crăciun, comuniștii au inventat „Pomul de iarnă”.

Decizia de a-i declara război lui Moș Crăciun le-a venit comuniștilor la începutul anilor ’50. Apariția lui Moș Gerilă trebuia să şteargă din mentalul poporului orice urmă de legătură cu religia creștină. De fapt, la scurt timp după preluarea puterii în țară, Partidul Comunist a decis să transforme zilele de 25 și 26 decembrie în zile lucrătoare, deși până spre sfârșitul anilor ’40 fuseseră declarate libere prin decret regal. Din 1948 încolo, toate zilele de mare sărbătoare creștină au fost transformate în zile normale de lucru.

Citește și: Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor lui Moș Crăciun. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul

Imediat, prin ziare, Moș Crăciun îmbrăcat cu haine roșii și cu o barbă albă impozantă a fost redenumit Moş Gerilă și venea întotdeauna în noaptea dintre ani, 31 decembrie spre 1 ianuarie. Sărbătorile de Crăciun au devenit Sărbători de iarnă, iar bradul, Pom de iarnă.

Moș Gerilă, activist de partid

Moș Gerilă l-a copiat total pe Moș Crăciun, ba și mai mult de atât! A fost un veritabil activist de partid, răspândind ideologia comunistă de-a lungul țării, scrie historia.ro.

De exemplu, „Serbările Pomului de Iarnă”, cum se numeau pe atunci, erau organizate în marile fabrici și uzine, iar copiii muncitorilor, chemaţi să recite poezii în fața Moșului. Pentru fiecare poezie, ei primeau de la „Gerilă” pungi cu dulciuri. Și versurile erau special concepute încât să arate superioritatea clasei socialiste – copiii aveau note mari la școală și se mulțumeau cu daruri puţine, nefiind pretențioși „ca alți copii”.

Exemplu de poezie recitită în fața lui Moș Gerilă:

„Moş Gerilă, toţi îmi spun

Că eşti darnic şi eşti bun.

Dar să stii, mai din’ainte,

C-am fost băieţel cuminte.

Şi mai spun aşa, să ştii

Că eu nu-ţi cer jucării,

Cum ţi-ar cere şi alţi copii.

Însă, nu m-aş supăra

Dacă tot mi-ai da ceva”.

Fiind un produs al ideologiei comuniste, gândit în laboratoarele propagandei de la Moscova, Moş Gerilă trebuia să aducă la partidul unic roadele „nașterii” sale – recunoștința copiilor! Tocmai de aceea mesajele publicate în toate revistele și magazinele pionierilor şi tinerilor UTC-işti îndemnau la gratitudine față de conducerea comunistă a țării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea