Rămâi conectat

Ştirea zilei

Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor lui Moș Crăciun. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul

În istorie, povestea renilor lui Moş Crăciun a început în poemul “Noaptea de dinaintea Crăciunului”, scris de Clement Clarke Moore în 1822. Poemul era cadoul de Crăciun al lui Moore pentru copiii săi.

El este cel care a creat imaginea familiară a lui Moş Crăciun care zboară în sania trasă de cei opt reni. Al nouălea ren al lui Moş Crăciun, Rudolf, a apărut mult mai tîrziu, într-o carte scrisă de Robert May.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun

Se spune că Moş Crăciun şi spiriduşii săi au descoperit formula secretă a prafului magic pentru reni, care îi face să zboare. Acest praf magic este împrăştiat peste fiecare ren cu puţin timp înainte de a pleca în Ajun, din Laponia, în jurul Pământului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rudolf – renul cu nasul roşu

Primul ren, conducătorul celorlalţi, în care Moşul are deplină încredere şi cu care se mai şi sfătuieşte, este Rudolf, singurul ren din lume cu nasul roşu şi luminos.

Se spune că atunci când Rudolf era pui, nasul său a fost atins de Magia Crăciunului şi de atunci este strălucitor. Această nemaiîntîlnită caracteristică la un ren poate avea nenumărate beneficii. Cea mai importantă este ghidarea saniei lui Moş Crăciun.

Comet – cel mai viteaz ren

Se spune că în prima seară în care a condus sania lui Moş Crăciun, Comet a evitat un accident teribil: văzând o cometă care se apropia de Pământ, a lovit-o cu coarnele şi i-a schimbat orbita. Comet este cel care poate vedea stele chiar şi pe timpul zilei.

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

Cupid – romanticul dintre renii lui Moș Crăciun

Deşi are o slujbă foarte serioasă şi este foarte ocupat, îşi găseşte timp să se ocupe şi de poveştile romantice ale renilor. Îi place la nebunie să îi facă pe renii din întreaga lume să se îndrăgostească şi să-şi găsească perechea.
Are rost să cumperi bitcoin sau alte monede bazate pe tehnologia blockchain?

Vixen – cea mai graţioasă

Vixen este cea mai graţioasă dintre renii lui Moș Crăciun. Ea a fost salvată la un moment dat de Cupid. Tot atunci s-a îndrăgostit de el. Este recunoscută pentru frumuseţea şi stilul elegant de a zbura.

Dancer şi Prancer – cei mai talentaţi reni

Dancer şi Prancer sunt gemeni. Nu identici, dar seamănă foarte bine. Amândoi sunt foarte talentaţi, dansează, cântă şi spun bancuri. Sunt cunoscuţi pentru apariţiile lor spectaculoase la serbările de Crăciun din casa Moşului.

Citește și: Scrioare către Moș Crăciun: Modele cu cele mai frumoase și amuzante texte • Exemple de scrisori care ne pot ajuta să compunem un text pentru Moș

Blitzen – renul electric

Acest ren a fost lovit de mai multe ori de fulger şi aşa şi-a căpătat numele şi este chiar încărcat cu energie electrică. Astfel, el este şi busola moşului atunci când trebuie să găsească drumul pe furtună sau ninsoare aprigă.

Dasher – renul sofisticat

Dasher, cel celebru, şi-a abandonat cariera în show-bizz pentru a-l ajuta pe Moş Crăciun. Este cel mai bun ren zburător. Este şi cel mai îngrijit ren din turma lui Moş Crăciun.

Donder – cel mai conştiincios ren

Donder este prima fată-ren care a absolvit academia de trăgători de sanie şi se ocupă de antrenamentul întregii echipe de reni. Este şi cea mai disciplinată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

CALENDARUL evenimentelor culturale 2023, organizate la Sebeș: Zilele Orașului, Festivalul Internațional “Lucian Blaga”, spectacole de folclor și alte surprize

Ziarul Unirea

Publicat

în

CALENDARUL evenimentelor culturale 2023, organizate la Sebeș: Zilele Orașului, Festivalul Internațional “Lucian Blaga”, spectacole de folclor și alte surprize

Centrul Cultural ”Lucian Blaga” Sebeș organizează şi în acest an activități și evenimente culturale în municipiul Sebeș. Pe lista evenimentelor din 2023 se află Festivalul Internațional “Lucian Blaga”, Zilele Orașului sau Festivalul Național de folclor “Felician Fărcașiu”.

CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR ȘI EVENIMENTELOR CULTURALE MUNICIPIUL SEBEȘ, ANUL 2020

21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne – Activități cultural-didactice dedicate minorităților conlocuitoare și drepturilor fundamentale ale omului. Activități cultural-didactice dedicate limbii materne, obiceiurilor și tradițiilor minorităților etnice. Promovarea diversității culturale și a valorilor umane. Parteneriat cu instituțiile de învățământ prin activitatea Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș.

Februarie– ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ (Z. I. C. I.) – Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș – promovarea interesului pentru carte și pentru lectură.

Elit - Gustul Desăvârșit

1 MARTIE – TRADIȚIA MĂRȚIȘORULUI – Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu instituțiile de învățământ locale, activități ale grupurilor artistice de copii.

MARTIE – GALA DOAMNELOR DE SUCCES – Simboluri, personalități locale. Simbioza artelor pentru a sărbători spiritul feminin.

MARTIE – „CEL MAI FRUMOS DIN ORAȘUL ACESTA” – OMAGIU RADU STANCA – Biblioteca Municipală “Lucian Blaga” Sebeș

8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor Activități cultural-didactice dedicate minorităților conlocuitoare și drepturilor fundamentale ale omului. Activități cultural-didactice dedicate limbii materne, obiceiurilor și tradițiilor minorităților etnice. Promovarea diversității culturale și a valorilor umane. Parteneriat cu școlile și ONG-urile locale, prin activitatea Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș.

TRADIȚII PASCALE – În preajma Sărbătorilor Pascale – Respectarea și promovarea valorilor românești, parteneriat cu bisericile locale / reuniuni confesionale / momente de comuniune.

MAI – FESTIVALUL INTERNAȚIONAL “LUCIAN BLAGA” – Cea mai importantă manifestare culturală a Municipiului Sebeș. Implicarea unor valori ale culturii naționale, personalități din viața academică, artistică și muzicală, care să confere evenimentului valențe ample. Organizarea concursului internațional de creație și interpretare a poeziei „Lucian Blaga”. Conferințe, proiecte editoriale, spectacole, manifestări artistice, gală de excelență.

MAI – IUNIE – ZILELE MUZICALE CARL FILTSCH – Concert de muzică clasică. Secțiune de muzica clasică pentru copii. Promovarea personalităților locale.

MAI – IUNIE – EVOCAREA PERSONALITĂȚII LUI DORIN PAVEL. CLUBUL MICILOR INVENTATORI – Promovarea și popularizarea personalității lui Dorin Pavel. Activități tematice cu elevii.

ANUL 2023 – „NOAPTEA MUZEELOR” / Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș. Activități cultural-artistice. Valorificarea celui mai important edificiu laic al orașului.

ANUL 2023 – ORDINUL CAVALERILOR DE MUHLBACH. SPECTACOLE DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ MEDIEVALĂ

ANUL 2023 – FANFARA DIN PETREȘTI. SPECTACOLE ÎN AER LIBER

ANUL 2023 – TRUPA DE DANSURI SĂSEȘTI (reprezentații de dans, sprijin pentru activitățile specifice)

ANUL 2023 – ZIUA EROILOR

ANUL 2023 – „FUN TO FLY” – concurs de aeromodele la Râpa Roșie. Punerea în valoare a obiectivelor locale.

1 IUNIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI – Spectacole și activități în aer liber, jocuri, concursuri, cadouri dedicate tuturor copiilor Sebeșului.

IUNIE – ZIUA UNIVERSALĂ A IEI. SĂRBĂTOAREA UNUI SIMBOL – Manifestări cultural-artistice și educative dedicate îndrăgitului simbol al costumului național; promovarea tradițiilor folclorice

IUNIE – ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL

IULIE – ZIUA IMNULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI

VARA ANULUI 2023 – BIBLIOTECA DE VACANȚĂ – Ediție estivală. Stimularea și promovarea interesului pentru carte, familiarizarea cu mediul digital. Program educațional dedicat elevilor și copiilor care vizează activități creativ- educative, artistice, de animație, expoziții și lansări de carte, proiecții de filme, noțiuni de cultură generală, jocuri și concursuri interactive. Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș.

ANUL 2023 – CARAVANA CINEMATOGRAFIEI, LA SEBEȘ – Minim o proiecție de film în sală sau în aer liber, promovarea cinematografiei românești / internaționale.

ANUL 2023 – SĂRBĂTOAREA ORAȘULUI. ZILELE SEBEȘULUI Momente oficiale. Activități cultural-educative dedicate tuturor vârstelor, întregii comunități locale. Momente aniversare.

ANUL 2023 – SESIUNE DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE Muzeul Municipal „Ioan Raica” – „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

ANUL 2023 – Tabără de restaurare a unor piese din patrimonial Muzeului Municipal „Ioan Raica”. Workshop. Expoziție. Parteneriate cu mediul universitar.

ANUL 2023 – CUPA SEBEȘULUI LA TENIS

ANUL 2023 – CAMPANIE DE EDUCAȚIE ECOLOGICĂ / ZIUA PĂMÂNTULUI / parteneriate cu grădinițele, școlile și asociațiile locale

SEPTEMBRIE / OCTOMBRIE – ȘCOALA BOBOCILOR”. ATELIERELE TOAMNEI DE POVESTE – Program educațional dedicat elevilor și copiilor, care vizează activități creativ-educative, de animație, expoziții de carte, noțiuni de cultură generală, jocuri și concursuri interactive. Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu instituțiile de învățământ locale.

OCTOMBRIE – ZIUA VÂRSTNICULUI – Eveniment dedicat persoanelor vârstnice. Premierea cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsătorie.

OCTOMBRIE – ZIUA VÂRSTNICULUI – Eveniment dedicat persoanelor vârstnice. Premierea cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsătorie.

OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI ROMÂNE

ANUL 2023 – SPECTACOL DE FOLCLOR “FELICIAN FĂRCAȘIU”

NOIEMBRIE – DECEMBRIE – “1 DECEMBRIE” – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – Manifestări publice. Muzeul Municipal „Ioan Raica” / Materiale de mediatizare a momentului istoric. Exponatul lunii. Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș, Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm, expoziții de carte.

3 DECEMBRIE – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități – Activități cultural-didactice dedicate drepturilor fundamentale ale omului, diversității și valorilor umane. Parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Sebeș, cu școlile și ONG-urile locale, prin activitatea Bibliotecii Municipale “Lucian Blaga” Sebeș.

18 DECEMBRIE – Ziua Minorităților Naționale Activități cultural-didactice dedicate minorităților conlocuitoare și drepturilor fundamentale ale omului. Activități cultural-didactice dedicate limbii materne, obiceiurilor și tradițiilor minorităților etnice. Promovarea diversității culturale și a valorilor umane. Parteneriat cu școlile și ONG-urile locale, prin activitatea Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș.

DECEMBRIE – TÂRGUL DE CRĂCIUN. O POVESTE DE CRĂCIUN – Un concept de eveniment amplu, care reunește manifestări artistice dedicate copiilor, dar și adulților, spectacole de tradiții, expoziții, ateliere creative, cluburi de lectură, lansări de carte, inaugurarea patinoarului, cadouri pentru cei mici, întâlnirea cu Moș Crăciun.

ANUL 2023 – SERATĂ CULTURALĂ ANIVERSARĂ – Aniversări culturale dedicate artiștilor și autorilor locali.

ANUL 2023 – EXCELENȚA ÎN AFACERI – Sebeșul se remarcă prin dezvoltarea sa economică fără precedent, care aduce prosperitate comunității și o contribuție importantă la bugetul local. Gala de premiere reprezintă un eveniment prin care administrația locală răspunde, în mod simbolic, contribuției prestigioase pe care mediul economic o are la dezvoltarea și progresul comunității locale.

ANUL 2023 – SPECTACOL DE TEATRU/OPERĂ/BALET – (cu participarea unei instituții culturale de prestigiu din principalele centre culturale românești sau din Republica Moldova).

ANUL 2023 – SPRIJINIREA ARTIȘTILOR PLASTICI LOCALI / TABĂRĂ DE CREAȚIE

ANUL 2023 – SPRIJINIREA ACTIVITĂȚII CLUBULUI DE RADIOTRANSMISIUNI „LUCIAN BLAGA”

ANUL 2023 – CUPA MUHLBACH LA DANS SPORTIV

ANUL 2023 – PRIETENII FRANCOFONIEI – activitate educativă pentru elevii pasionați de limba franceză. Parteneriat cu instituțiile de învățământ locale.

ANUL 2023 – MICII ECOLOGIȘTI ȘI KALOKAGATHIA – sprijin pentru activități educative în parteneriat cu grădinițele din Sebeș

ANUL 2023 – DEZVELIREA BUSTULUI EPISCOPULUI VASILE MOGA la Biserica Mare din Sebeș

IANUARIE – DECEMBRIE – EVENIMENTE/SERBĂRI ORGANIZATE DE ONG-URILE LOCALE, UNITĂȚILE ȘCOLARE LOCALE (GRĂDINIȚE, ȘCOLI, CENTRE DE ÎNGRIJIRE), CLUBUL COPIILOR SEBEȘ, ASOCIAȚIA PENSIONARILOR

IANUARIE – DECEMBRIE – SPECTACOLE ȘI MANIFESTĂRI CULTURAL-ARTISTICE SAU EDUCAȚIONALE NEPREVĂZUTE.

ACTIVITĂȚI PERMANENTE ALE CENTRULUI CULTURAL pe parcursul anului 2023

ȘCOALA DE MUZICĂ „DO RE MI” – cursuri de muzică ușoară și de instrumente. Activitatea corului de copii „DoReMi”. Școala tradițiilor folclorice – cursuri de folclor – susținerea Grupului vocal “Felician Fărcașiu”.

ATELIERELE „ION KAMLA” – Ateliere de scriere creativă și teatru bilingv pentru copii și tineri

CENACLUL DE POEZIE ȘI MUZICĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTELE la ROMÂNĂ la Simulare Bacalaureat 2023, în ALBA: Ce au avut de rezolvat elevii

Ziarul Unirea

Publicat

în

SUBIECTELE și BAREMELE la ROMÂNĂ la Simulare Bacalaureat 2023, în ALBA: Ce au avut de rezolvat elevii

Elevii claselor terminale din județul Alba au susținut astăzi proba scrisă la Limba și Literatura Română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2023.

Simulare Bacalaureat 2023. Subiecte la Română

Click pentru: Subiect simulare Bacalaureat Română AB_real tehn

Elit - Gustul Desăvârșit

Click pentru: Subiect simulare Bacalaureat Română AB_uman pedAB

Simulare Bacalaureat 2023. Calendarul probelor

Calendar Simulare Bacalaureat 2023, pentru elevii clasei a XII-a, potrivit edupedu.ro

 • 27 martie 2023: Proba E a – probă scrisă – Limba şi literatura română
 • 28 martie 2023: Proba E c – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
 • 29 martie 2023: Proba E d – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
 • 30 martie 2023: Proba E b – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
 • 6 aprilie 2023: Afișarea rezultatelor.

Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie-iulie 2023. Calendarul şi programul examenului

Calendarul de desfăşura a examenului de bacalaureat pentru absolvenţii clasei a XII-a, în anul şcolar 2022-2023 se desfăşoară astfel:

 • 29 mai – 02 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen;
 • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a;
 • 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
 • 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
 • 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D;
 • 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
 • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
 • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
 • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
 • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
 • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;
 • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;
 • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE la ROMÂNĂ la Simulare Evaluare Națională 2023, în ALBA: Cum se rezolvă exercițiile primite

Ziarul Unirea

Publicat

în

SUBIECTE și BAREME la ROMÂNĂ la Simulare Evaluare Națională 2023, în ALBA

Sfârşitul lunii ianuarie vine cu prima rundă de simulări, atât pentru elevii din Alba, atât pentru cei din clasa a VIII-a, cât şi pentru liceenii din a XII-a.

Sunt primele lucrări care arată nivelul de studiu al celor implicaţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte și bareme, pentru elevii de clasa a VIII-a

Asăzi, 31 ianuarie 2023, are loc prima probă în cadrul simulării Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2022-2023 organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Alba, proba de Limba și literature română.

Asigurarea transferului de subiecte s-a realizat în condiții de securitate pentru toate unitățile de învățământ din județul Alba.

SUBIECTE ȘI BAREME SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2023 ÎN ALBA LA LIMBA ROMÂNĂ

CLICK PENTRU: Subiect Limba și literatura română – Simulare Evaluare Națională 2023, Județul Alba

CLICK PENTRU: Subiect Limba și literatura română – Minorități- Simulare Evaluare Națională 2023, Județul Alba

CLICK PENTRU: Barem Limba și literatura română – Simulare Evaluare Națională 2023, Județul Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea