Rămâi conectat

Ştirea zilei

Povestea bunicuței dintr-un sat din județul Alba care croșetează botoșei vânduți în străinătate, în paginile revistei de handmade Crafty

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bunicuța în vârstă de 72 de ani din satul Vălişoara, Elisabeta Crai, care croșetează botoșei ce sunt vânduți chiar și în străinătate, a ajuns în paginile publicației Crafty. Revista pasionaților de handmade, editată de revista de modă Burda, prezintă povestea lui tanti Veta și modul cum a ajuns aceasta celebră.

”Cu un ac vechi de 100 de ani, în casa ei din inima Apusenilor, buni Veta tricotează botoșei din fire textile reutilizate. Diana, nepoata, plimbă botoșeii peste hotare, unde îi promovează drept cadouri pline de semnificație pentru o viață trăită cu respect față de natură”, astfel este prezentată bunica din Vălișoara. Elisabeta Crai croşetează de la vârsta de 12 ani şi a făcut toată viaţa articole de îmbrăcăminte pentru membrii familiei sale.

De mai bine de un an de zile, botoşeii şi păturile croşetate de Elisabeta Crai au ”părăsit” cadrul familial, respectiv satul Vălişoara şi au ajuns la Cluj-Napoca, apoi la Bruxelles şi în alte orașe europene. Totul se datorează nepoatei sale, Diana Ioana Călin, formator în economie socială. Elisabeta Crai încântă privirile şi sufletele cu botoşeii ei, pe care i-a creat în serile pe care şi le petrece la Vălişoara.

La fel ca ea sunt multe astfel de femei mai în vârstă sau mai tinere, „care-şi umplu timpul” croşetând diverse lucruri. Şi dacă până nu demult tanti Veta, aşa cum îi spune toată lumea, nu ştia valoarea lucrului ei, acum se mândreşte şi munceşte mai asiduu, mai ales că prin aceasta îşi mai asigură un plus de venit, bineînţeles ajutată fiind de nepoata ei.

”Vânzarea nu reprezintă «obiectivul» acestei activităţi, astfel practicăm economia cadoului, iar fiecare răsplăteşte munca bunicii după cum simte că merită preţuit timpul şi talentul său. Pot să vă spun că oamenii sunt darnici”, spune Diana Călin.

Bătrânica din Alba lucrează cam o zi pentru o pereche de botoşei pentru adulţi. În acelaşi timp poate să croşeteze două perechi pentru copii. Mai nou, femeia croșetează și genți din lână. Ideea micii afaceri i-a venit după un târg organizat în Cluj-Napoca. Acolo, tânăra a prezentat câteva dintre creaţiile bunicii, iar cererea a fost neaşteptată.

”Aceşti botoşei îndeplinesc multe valori în care eu cred. Asistăm la un proces de schimbare prin care ne place să preluăm modele europene, dar uităm că simplitatea s-a născut la ţară. Noi avem multe lucruri bune pe care putem să le învăţăm în România din modul în care trăiesc oamenii la ţară”, afirmă Diana Călin.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea