Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Postul Crăciunului 2014: Obiceiuri, tradiții și restricții din perioada postului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Postul Crăciunului 2014: Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Din rânduielile bisericești aflam ca se lasă sec in seara zilei de 14 noiembrie, însă, când aceasta data cade miercurea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 post Craciundecembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta sa primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc sa primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat si născut din Fecioara Maria.

Dezlegări in Postul Crăciunului

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

După rânduiala din pravile, in timpul Postului Crăciunului, miercurea si vinerea nu mâncam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., când mânecam hrana uscata sau legume fierte. Daca se întâmpla sa cada miercuri si vineri un sfânt care sa aibă Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mâncam o singura data in zi. Daca s-ar întâmpla miercuri sau vineri sa cada un sfânt care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va întâmpla pomenirea sfanțului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncam peste.

Marți si joi nu mâncam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se întâmpla sa cada un sfânt marți sau joi, care sa aibă Doxologie mare, atunci mâncam peste.

Postul Crăciunului 2014: In Postul Crăciunului avem dezlegare la peste sâmbătă si duminica

Biserica a rânduit ca in fiecare sâmbătă si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.

Postul Crăciunului 2014: Postul Crăciunului in tipicul Sfântului Sava

In tipicul Sfântului Sava întâlnim următoarele precizări: „Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa păzim in fiecare săptămâna, trei zile postindu-le fără untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va întâmpla vreun sfânt mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfanțului. Adică in ziua a 16-a, a 23-a si a 30-a ale lunii noiembrie. Si in zilele 4, 5, 6, 9, 17 si 20 ale lunii decembrie. Daca aceste zile se vor întâmpla marți sau joi atunci mâncam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mâncam in afara de faptul daca se va întâmpla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va întâmpla hramul vreunui sfânt dintre aceștia in mănăstire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cădea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegări, in afara de sâmbătă si duminica si de va fi hramul vreunui sfânt (când se dezleagă).”

Rânduieli liturgice specifice in Postul Crăciunului

In timpul Postului Nașterii Domnului, începând cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nașterii Domnului, care se cânta pana in data de 30 decembrie inclusiv. In aceasta perioada a Postului Crăciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Crăciunului cade sâmbătă sau duminica, slujba Ceasurilor Împărătești se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Crăciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Sântului Vasile cel Mare, urmând ca in ziua praznicului sa se săvârșească Sfântă Liturghie a Sfântului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va fi sâmbătă sau duminica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Crăciunului – Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.

Sursa: Crestinortodox.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Programul liturgic la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în Săptămâna Luminată, 5-11 mai 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Programul liturgic la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în Săptămâna Luminată, 5-11 mai 2024 Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare pentru creștini, care se termină după 50 de zile, odată cu Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh). În popor există credinţa că, odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea