Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

”Popasul Regelui” din Tău-Bistra – alternativa pentru o vacanță de vis în Munții Sebeșului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Popasul Regelui” din Tău-Bistra – alternativa pentru o vacanță de vis în Munții Sebeșului

Și a năvălit iar vara peste noi, cu vacanțele ei mult visate, programate să fie peste mări și țări sau doar pe aici, prin țărișoara noastră minunată. Pentru cei care iubesc drumețiile montane dar și pentru cei care Delta sau Marea Neagră nu mai sunt alternative viabile din motive pe care le vedem zilnic la știri, Munții Sebeșului, cu oamenii săi primitori, rămân opțiunea pentru o vacanță de vis. După ce ai vizitat bineînțeles Cetatea Alba Iulia, neapărat trebuie să pornești în călătorie pe Valea Sebeșului, urcând pe lângă barajul Tău-Bistra și cel de la Oașa, iar de aici spre Luncile Prigoanei, Poarta Raiului și Iezerul Șureanu sau urmând Transalpina, spre Rânca. Peisaje de o frumusețe tulburătoare îți vor tăia respirația, exact ca-n raiul din povestirile lui Sadoveanu. Evident că veți călători pe una dintre cele mai spectaculoase șosele din România: Transalpina (DN 67C).

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Transalpina este cunoscută şi sub denumirea de ”Drumul Regelui“, pentru că a fost construită cu sprijinul regelui Carol al II-lea, prezent aici la inaugurarea din anul 1939. În pasul Urdele, şoseaua ajunge la o înălţime de 2.145 de metri, cea mai înaltă altitudine pentru o şosea din România. Pe tot traseul acesteia, peisajele sunt absolut magnifice. Cei care se nu se pot despărți de acest spectacol măreț al naturii, pot poposi nopți și zile la rând pe malul lacului Tău –Bistra, într-un hotel cu un nume predestinat: Popasul Regelui. Despre barajul de acumulare de la Tău-Bistra, cel de al doilea complex hidroenergetic de pe Valea Sebeşului, se știe că a fost ridicat între anii 1974 şi 1984, în avalul locului de confluenţă între Valea Sebeş și Valea Bistra. Peste 20 de milioane de metri cubi de apă prinși în chinga naturală a Munților Sebeșului, un defileu în care măreția naturii încântă ochii și sufletele turiștilor.

Pe malul acestui luciu imens de apă a fost ridicat Popasul Regelui, un loc în care fiecare turist va fi tratat, bineînțeles, regește. Condițiile de cazare sunt excelente: 20 de camere dintre care 14 sunt duble, 4 sunt triple și una twin. Toate camerele au TV cu ecran plat cu canale prin cablu, birou și baie privată cu dus, uscător de păr și articole de toaletă gratuite. Dacă chiar vrei răsfăț total, aici găsești și saună și spa. Hotelul Popasul Regelui pune la dispoziție o terasă, o sală de conferințe și un loc de joacă pentru copii. Proprietatea oferă și o parcare gratuită.
Vara, cel mai căutat loc este terasa cu 70 de locuri unde te poți bucura de aerul curat și de priveliște deoarece, la nici 100 de metri, se află lacul de acumulare Tău Bistra. Parcă nu-ți mai vine să pleci de aici, nu? De fapt, savurându-ți cafeaua de dimineață pe terasa hotelului, în buza lacului, cu ochii vrăjiți de sclipirile divine ale apei, verde de câtă pădure de brad trebuie să oglindească, parcă nici nu-ți mai amintești încotro ai pornit-o în drumeție.

Dar pentru că oameni suntem și noi, trebuie să admitem că toate peisajele acestea fabuloase nu ne țin de foame și trebuie să dăm năvală spre restaurantul hotelului care are o bucătărie unde se întâmplă minuni. Și nu e o poveste, deși din poveștile turiștilor care au mâncat aici bucate excepționale locul și-a câștigat un renume național. Se gătește aici pentru toate poftele și dietele, de la mâncare tradițională românească, la meniuri internaționale. Și, n-o să dați greș, dacă tot sunteți în Munții Sebeșului, să comandați mâncare cu specific local. Pentru că stânele din zonă și fructele de pădure sunt resursă proaspătă și inepuizabilă pentru un ospăț regesc! Pentru răsfățul digestiei puteți opta pentru clasicele îmbuteliate aduse de la șes sau să vă integrați mai bine în peisaj cu siropurile și dulcețurile făcute de gospodinele locului din roada sălbatică a Munților Sebeșului. Pentru afinată, zmeurată, merișorată, cornată nu mai căutați pe Google ce înseamnă; mergeți la Popasul Regelui și degustați, sunt bonusuri ospitaliere pentru toți clienții care trec pragul restaurantului.

În imediata apropiere este și localul Stâna lu´ Ion, unde turiștilor le este adusă direct ”la șosea”, din creierii munților, o stână cu toate bucatele și obiceiurile strămoșești ale crescătorilor de oi. sloiul de oaie, brânza grasă de oaie, tocană de batal la ceaun, mămăligă simplă sau coaptă în jar sub formă de bulz cu inimă de brânză iute, ceapă roșie cu jumări de porc, cârnați și pecie, afumate pe îndelete, în afumătoare. Baciu Ion ne întâmpină și el cu produse tradiționale de la stână: ceaun de miel, pastramă de berbecuț, balmoș și bulz ciobănesc, sloi de oaie, brânză grasă de oaie, tocană de batal la ceaun, mămăligă simplă sau coaptă în jar sub formă de bulz cu inimă de brânză iute, ceapă roșie cu jumări de porc, cârnați și pecie, afumate pe îndelete, în afumătoare palinca și afinată de casă.

După atâtea bunătăți, vă las un pic la odihnă să vă recăpătați puterile. Când vă revine pofta de drumeție, să știți că de aici puteți porni spre Barajul Oașa și Mănăstirea Oașa, vreo 20 de kilometri în sus, spre Schitul Țețu, vreo 11 km în sus. Pentru amatorii de plimbări motorizate în natură, hotelul oferă posibilitatea închirierii de ATV-uri. Dacă vă mai țin puterile, Vârful Șureanu şi Iezerul Şureanu, Luncile Prigoanei, Poarta Raiului și Vârful lui Pătru sunt tot acolo, de mii de ani, și vă așteaptă pe dumneavoastră. Vacanță plăcută!

Nicoleta IDITA-TOMUȚA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MESAJE de PAŞTE 2024 haioase. Cele mai amuzante și „funny” urări de trimis prietenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE PASTE HAIOASE • MESAJE de PASTE 2024 amuzante. SMS-uri haioase de Sfintele Paşti • URARI și FELICITARI de PASTE hazlii Ai un prieten cu simţul umorului dezvoltat? Dacă da,  atunci nu ezita să-i trimiţi un mesaj funny în perioada sărbătorilor pascale.  Cu siguranţă îi vei aduce zâmbetul pe buze. Iată câteva exemple de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea