Poluarea este răspunzătoare de moartea a milioane de persoane la nivel mondial – STUDIU

Conform unui studiu internațional de amploare, citat vineri de Reuters, Poluarea este răspunzătoare de moartea a milioane de persoane la nivel mondial, mare parte dintre acestea fiind cauzate de afecțiunile asociate acestui fenomen, precum probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale și cancer de plămâni.

Aproape toate decesele asociate poluării — circa 92% — se petrec în țările sărace sau cu venituri reduse, a descoperit cercetarea.

ELIT

De asemenea, în statele care au cunoscut o industrializare rapidă, precum India, Pakistan, China, Bangladesh sau Madagascar, poluarea este asociată cu nu mai puțin de un sfert din numărul total de decese.

”Poluarea este mai mult decât o provocare ecologică — este o amenințare profundă și omniprezentă ce afectează multe aspecte legate de sănătatea și bunăstarea umană”, a declarat Philip Landrigan, profesor în cadrul Icahn School of Medicine at Mount Sinai din Statele Unite, coparticipant la studiu.

Mihail David - 2020

Cercetarea a descoperit că poluarea a fost asociată cu circa nouă milioane de decese în 2015.

Aerul poluat — din cauze diverse, de la transport și industrie până la sursele de foc — a fost cel mai important factor, asociat cu 6,5 milioane de decese, se mai arată în studiu.

Următorul factor important a fost apa poluată, răspunzătoare de răspândirea afecțiunilor gastrointestinale și a infecțiilor parazitare și de 1,8 milioane de decese.

Cel mai mare număr de decese înregistrate în anul menționat, asociate cu poluarea, au fost înregistrate în India — 2,5 milioane — și China — 1,8 milioane.

Studiul, realizat de o echipă internațională de oameni de știință, alcătuită din circa 40 de cercetători, a utilizate date incluse în studiul studiul ”Global Burden of Disease” al Institute for Health Metrics and Evaluation din cadrul Universității Washington.

Cercetarea a fost publicată vineri în jurnalul medical ”The Lancet”.

Sursa Agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...