Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

Poliţiştii din comune – mai activi şi mai eficienţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Concepţia de reorganizare a serviciului poliţienesc din mediul rural în judeţul Alba  a fost prezentată primarilor de comune din judeţ. Întâlnirea a fost convocată de Instituţia Prefectului – judeţul Alba şi s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia. A participat domnul Cornel Ştefan Bardan, prefectul judeţului Alba şi domnul chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. În context edilii locali au luat act de avantajele şi dezavantajele actualei şi viitoarei forme de organizare.
Actuala formă de organizare a poliţiei rurale datează din anul 1969 iar, în prezent, nici un stat din Uniunea Europeană nu mai are astfel de structuri, poliţia fiind organizată pe regiuni şi doar în puţine cazuri este desemnat un poliţist care să-şi desfăşoare activitatea într-o localitate rurală.
Chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a prezentat, în prima parte a discuţiilor, principalele carenţe ale actualei forme de organizare a poliţiei rurale, rezultate în urma unor studii efectuate de specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, printre care: deficitul de personal şi supraîncărcarea cu sarcini, mijloacele materiale şi financiare insuficiente, capacitate insuficientă de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional, imposibilitatea îndeplinirii tuturor sarcinilor la un nivel corespunzător de către personalul existent, după principiul „puţin din tot, nimic foarte bine”, lipsa continuităţii 24 din 24 ore în misiunea de patrulare şi intervenţie la evenimente.
Pentru o informare completă asupra situaţiei actuale, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a prezentat edililor aflaţi la şedinţă o analiză privind principalii indicatori statistici privind criminalitatea înregistrată în mediul rural, în anul 2010 şi tendinţele fenomenului infracţional.
În concluzie s-a specificat faptul că principala problemă identificată, în ceea ce priveşte actuala formă de organizare a poliţiei din mediul rural, este modul de organizare al serviciului poliţienesc care nu răspunde în totalitate aşteptărilor cetăţenilor din mediul rural. Organizarea actuală conduce la dispersarea resurselor umane şi a celorlalte tipuri de resurse disponibile (logistice, de coordonare, financiare etc). Obiectivul general al înfiinţării secţiilor de poliţie rurală este „creşterea flexibilităţii organizaţionale şi îmbunătăţirea managementului activităţilor în condiţiile menţinerii resurselor existente”.
Primarii au fost informaţi şi în legătură cu principiile care stau la baza înfiinţării secţiilor de poliţie rurală, printre care au fost evidenţiate:
– Secţiile de poliţie în mediul rural preiau activitatea biroului/formaţiunii de poliţie rurală de la nivelul poliţiei municipale/orăşeneşti şi coordoneză activitatea mai multor posturi de poliţie comunală;
– Posturile de poliţie comunală se subordonează secţiilor de poliţie pentru mediul rural;
– Se desfinţează funcţia de şef de post iar la fiecare post de poliţie îşi va desfăşura activitatea un poliţist de proximitate care va fi prezent la post.
A fost subliniat faptul că „prin reorganizarea poliţiei din mediul rural nu va fi îndepărtat poliţistul din comună, ci din contră elementul poliţienesc va fi considerabil mai activ şi mai eficient, deoarece personalul secţiilor de poliţie rurale se va specializa şi va fi prezent în zona de competenţă 24 de ore din 24, cu asigurarea corespunzătoare a timpului de repaus pentru poliţişti.
Conform noii organizări, la nivelul judeţului Alba, vor fi înfiinţate 11 secţii de poliţie rurală, fiecare dintre acestea urmând a fi condusă de către un ofiţer, şef de secţie şi se vor afla în coordonarea poliţiilor municipale şi orăşeneşti, având în vedere competenţa teritorială a judecătoriilor.
În acest sens, reprezentanţilor administraţiilor locale le-au fost prezentate şi criteriile care au stat la baza înfiinţării celor 11 secţii de poliţie rurală, respectiv: aşezarea geografică şi topografia comunelor, căile de comunicaţie şi distanţa între comune, suprafaţa administrativă a comunelor, numărul populaţiei şi starea infracţională şi contravenţională.
Domnul prefect Cornel Ştefan Bardan a purtat discuţii şi a analizat împreună cu cei prezenţi propunerile formulate de primari, pe care i-a asigurat de toată deschiderea în ceea ce priveşte găsirea celor mai eficiente soluţii la problemele ridicate referitoare la noul mod de organizare a poliţiei din mediul rural. (N.I.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare