Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Politicile de internaționalizare ale Universității „1 Decembrie 1918”. Evenimentele anului 2020 pentru promovarea comunității academice din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Competiția la nivel internațional capătă multiple forme, dimensiunea educațională ocupând un segment important în interiorul acesteia. Națiunile lumii își doresc tot mai mult să atragă resurse umane cu potențial de a aduce plusvaloare în propriile societăți. În actualul context global, universitățile pot juca un rol fundamental prin intermediul adoptării unor strategii eficiente de internaționalizare.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și-a asumat misiunea de a integra în politicile proprii de dezvoltare măsuri relevante, de impact pentru dezvoltarea și consolidarea profilului internațional, una dintre acestea fiind generarea de programe universitare care tratează subiecte cu aplicabilitate la nivel global.

De asemenea, în calitate de rector, am pus accentul pe schimburile internaționale de bune practici în domeniul universitar, al cercetării științifice considerând că este esențială conectarea Universității la rețelele de cunoaștere globală.

Politicile de internaționalizare pe care le-am gândit în cadrul Universității, alături de colegii mei, au vizat crearea de acțiuni specifice, cu impact asupra tuturor celor implicați în procesul educațional, cu scopul de maximiza resursele necesare pentru atingerea unor obiective fundamentale precum: dezvoltarea competențelor, abilităților, cunoștințelor atât în domeniul de studiu, cât și a celor transversale, lingvistice, interculturale pentru pregătirea absolvenților capabili să se integreze și să fie competitivi pe piața forței de muncă națională și, mai ales, internațională; crearea perspectivelor internaționale, interculturale pentru stimularea toleranței, a atitudinilor comportamentale în vederea creșterii adaptabilității profesionale și sociale; îmbunătățirea proceselor educaționale în vederea creșterii calității acestora prin schimbul de bune practici în domeniul predării-învățării; îmbunătățirea și adaptarea metodelor de predare în acord cu evoluțiile internaționale.

Centrul de relații internaționale din cadrul UAB și-a asumat misiunea substanțierii, dezvoltării și aplicării politicilor de internaționalizare în contextul extinderii spațiului academic european și internațional. Universitatea „1 Decembrie 1918” reprezintă una dintre cele mai de succes instituții de învățământ superior românesc în ceea ce privește numărul de studenți și personal academic mobili, atrăgând peste 4,2 milioane de EURO în cadrul Programului Erasmus, în ultimii 5 ani. Misiunea noastră de a promova comunitatea academică din Alba Iulia, a culminat cu evenimentele organizate în anul 2020:

În cadrul școlii de toamnă Innovation for NextGen EU am oferit studenților din instituții partenere din străinătate 15 cursuri, pentru un total de 30 de ore de predare în domenii diverse și de interes atât pentru studenții proprii cât și pentru studenții internaționali de la științe economice, inginerești sau științe sociale, psihologie și filologie.

Desigur, organizarea acestor cursuri fizic în cadrul universității este și va rămâne pentru noi prima opțiune, dar succesul acestora în acest an, recunoaștem, se datorează în mod excepțional desfășurării lor în mediul online: 825 de participanți s-au înscris pentru cele 33 de evenimente organizate, dintre care 716 au fost studenți din cadrul a 49 de instituții partenere, de pe 5 continente: Australia, Asia, Europa, America de Nord și America de Sud.

Pe parcursul a 6 workshop-uri, însumând 12 ore de formare, am organizat un curs de formare în comunicare interculturală pentru internaționalizarea învățământului superior (5 workshop-uri a câte 2 ore), curs suținut de dl. lect. univ. dr. Tudorel Popescu, din cadrul Universității din Pitești, cu o vastă experiență în domeniul politicilor de internaționalizare a învățământului superior, dar și un curs de leadership strategic și managementul parteneriatelor internaționale (un workshop de 2 ore) susținut de profesorul Karl Markgraf, director al centrului de relații internaționale din cadrul Universității din Minnesota, Duluth.

Mai mult, în fiecare an, UAB organizează o săptămână Erasmus internațională, în cadrul căreia cadre didactice, cercetători și personal administrativ vizitează instituția noastră creând premisele susținerii obiectivelor mai sus menționate.

UAB’s Intercultural Youth Days Festival – Festivalul, ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediție, încurajează exprimarea acestei diversități oferind atât studenților internaționali ai UAB cât și studenților români, ocazia de a sărbători cultura fiecăruia, expresia profundă a identității proprii și sentimentul apartenenței la comunitatea academică albaiuliană.

Organizat cu sprijinul Erasmus Student Network secțiunea Alba Iulia, voluntarii CRI, Liga Studenților și elevi din liceele județului dar și instituții de cultură și autorități locale (Muzeul Național al Unirii, Primăria Alba Iulia, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar, etc.)

Exploratory Workshop on Internationalisation of Higher Education: Challenges and Rewards – evenimentul organizat de Centrul de relații internționale din cadrul UAB este singura conferință internațională din România dedicată acestui subiect beneficiind, de-a lungul timpului, de prezența a numeroși ambasadori, rectori, reprezentanți de marcă a unor instituții naționale (UEFISCDI, ANPCDEFP) și internaționale (EACEA).

Organizat sub forma unor mese rotunde paralele, în acest an workshop-ul va propune tematici fundamentale pentru politicile de internaționalizare, cum sunt: International mobility of staff and students; Internationalisation at home and digital learning și Strengthening strategic cooperation, partnership and capacity building.

Vom continua să acordăm atenție subiectului internaționalizării prin generarea de noi proiecte creative cu menirea de a conecta Universitatea „1 Decembrie 1918” la rețeaua de cunoaștere globală, la marile teme cu efect transformațional asupra societății.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea