Polițe RCA 2025: Șoferii plătesc tot mai mult chiar dacă tarifele sunt plafonate
Polițe RCA 2025: Șoferii plătesc tot mai mult chiar dacă tarifele sunt plafonate
Oficial polițele RCA sunt plafonate, dar șoferii scot tot mai muți bani din bunzunar. Asiguratorii iau în calcul tot mai mulți factori neobișnuiși pentru creșterea tarifelor.
În 2024, piața asigurărilor auto din România vine cu paradoxuri. Deși prețurile pentru polițele RCA sunt teoretic plafonate, șoferii ajung să plătească sume mai mari decât în anii trecuți. Explicația stă în detaliile noi pe care asiguratorii le introduc în calcul: tipul mașinii, marca, chiar și culoarea.
Prețurile medii au scăzut, dar șoferii tot plătesc mai mult pentru RCA
La finalul anului 2024, datele oficiale arătau o scădere medie a prețului RCA față de anul precedent. În medie, o persoană fizică plătea 1.054 de lei pe an pentru o poliță RCA, în timp ce pentru persoanele juridice media era de 2.031 de lei. Comparativ cu 2023, prețul mediu al unei polițe RCA scăzuse cu aproximativ 12%. Cu toate acestea, la nivel individual, mulți șoferi spun că au fost nevoiți să plătească mai mult.
Citește și: Cod Rutier 2025: Câți bani trebuie să scoată din buzunar șoferii pentru pasagerii fără centură
Asiguratorii introduc criterii noi: mașina ta „dictează” cât plătești
Asigurătorii folosesc acum o serie de criterii mai detaliate pentru a calcula prețul final al poliței. Printre acestea se numără marca mașinii, dar și culoarea. În mod surprinzător, anumite culori pot duce la un tarif mai mare, pe baza unor statistici interne privind frecvența accidentelor. De asemenea, unele modele de mașini sunt considerate „mai riscante” și vin automat cu un cost RCA crescut.
Plafonarea pentru polițele RCA nu mai protejează suficient consumatorii
Deși plafonarea tarifelor ar trebui să limiteze abuzurile, mecanismele interne ale firmelor de asigurare permit ajustarea prețurilor în funcție de criterii proprii. Aceste metode de calcul sunt greu de contestat și, de cele mai multe ori, netransparente pentru client. Astfel, deși cadrul legal pare favorabil, în realitate șoferii se confruntă cu sume tot mai mari de plată.
În trecut, prețul RCA era influențat în principal de istoricul de daune al șoferului. Acum, sistemul este mult mai complex. Factori precum tipul de combustibil, capacitatea motorului sau utilizarea frecventă a mașinii sunt introduși în formulele de calcul. Adăugarea unor criterii aparent banale, precum culoarea caroseriei, stârnește nemulțumiri în rândul șoferilor.
Ce pot face șoferii în fața acestor scumpiri ascunse
În lipsa unor reglementări mai stricte, șoferii nu au multe opțiuni. Pot compara ofertele de la mai mulți asiguratori și pot folosi platformele online pentru a obține cele mai bune tarife. Totodată, rămâne importantă menținerea unui istoric bun de conducere, pentru a nu intra într-o clasă de risc mai ridicată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când intră pe card ALOCAȚIILE pentru copii în luna mai 2025 și când sunt trimise prin mandat poștal
Când intră pe card ALOCAȚIILE pentru copii în luna mai 2025 și când sunt trimise prin mandat poștal Mulți dintre părinții din România care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră alocația pe card, mai ales că data poate varia în anumite situații. În țara noastră, alocația de stat se […]
1 MAI, Ziua Muncii: Ce semnificație are și care este povestea faimoșilor mici Data de 1 mai este cunoscută și ca Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită în multe țări, inclusiv în România. Pentru majoritatea țărilor din Europa, inclusiv la noi, 1 Mai – Ziua Muncii este zi libera legală. Află cum a apărut și ce […]
Calendar ortodox MAI 2025: Sfinții Împărați Constantin și Elena și Înălţarea Domnului, principalele sărbători religioase ale lunii
Calendar ortodox MAI 2025: Sfinții Împărați Constantin și Elena și Înălţarea Domnului, principalele sărbători religioase ale lunii Luna Mai sau Florar este a cincea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile. În mai 2025 avem două sărbători religioase cu cruce roşie, Sfinţii […]