Poarta a II-a a Cetăţii Alba Carolina a fost reparată! Intervenție a restauratorilor Grup Corint sau a trecătorilor?
În urmă cu nici două săptămâni, presa locală semnala faptul că stâlpii Poarții a II-a a Cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia, prezintă mai multe deteriorări și fisuri. La doar câteva zile însă, fisurile Porții monumentale au dispărut fără urmă.
La acel moment, proprietarul monumentului Primăria municipiului Alba Iulia afirma prin purtătorul său de cuvânt, Mihai Coșer, că instituția a demarat o anchetă care să stabilească exact cauzele ce au condus la deteriorarea construcției. Chiar și în situația în care s-ar constata vicii de construcţie, doar Ministerul Culturii, susţineau reprezentanţii primăriei, poate să impute acest lucru societăţii care a efectuat lucrările.
Monumentul reconstituit în urmă cu 3 ani cu finanţatare de la Ministerul Culturii a costat peste 500.000 de euro (2.253.396,32 de lei) şi a fost executat de Grup Corint.
Dacă la momentul publicării fotografiilor cu stâlpii crăpați ai Porții prezentam două perspective ale posibilelor cauze care au condus la stricăciunile sesizate, respectiv “lucrările de mântuială sau intervenția brutală a trecătorilor”, de această data, ca să rămânem în aceeași logică, ne punem problema dacă înainte să se finalizeze vreo anchetă oficială, restauratorii Grup Corint au reparat fisurile sau este vorba, de ce nu, de interventia unor cetățeni cu simț civic.
Întrebat în urmă cu câteva zile despre acestă situație, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia mi-a mărturisit că nu are cunoștință de faptul că Poarta a II-a a Cetății de tip Vauban a redevenit nou nouță.
În lipsa mai multor date cu privire la această rezolvare neașteptată a problemelor fizice ale monumentului, nu ne rămâne deocamdată decât să constatăm că presa are un efect benefic, medical aș putea spune, asupra monumentelor istorice din Cetatea Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
14 mai: Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste În noaptea de 14/15 mai 1948 a început o amplă operațiune de arestare, desfășurată de autoritățile represive comuniste, în cooperare cu serviciile secrete ale ocupantului sovietic, care viza mii de tineri, mare parte dintre ei studenţi şi elevi de liceu, dar și Biserica, cultele […]
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile Creștinii ortodocși o prăznuiesc în fiecare an, la 13 mai, pe Sfânta muceniță Glicheria. Fiica unui guvernator roman, Sfânta Glicheria a trăit în secolul […]
12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume. Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și […]