Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Opinii - Comentarii

Poarta a II-a a Cetăţii Alba Carolina a fost reparată! Intervenție a restauratorilor Grup Corint sau a trecătorilor?

Bogdan Presecan

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

În urmă cu nici două săptămâni, presa locală semnala faptul că stâlpii Poarții a II-a a Cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia, prezintă mai multe deteriorări și fisuri. La doar câteva zile însă, fisurile Porții monumentale au dispărut fără urmă.

La acel moment, proprietarul monumentului Primăria municipiului Alba Iulia afirma prin purtătorul său de cuvânt, Mihai Coșer, că instituția a demarat o anchetă care să stabilească exact cauzele ce au condus la deteriorarea construcției. Chiar și în situația în care s-ar constata vicii de construcţie, doar Ministerul Culturii, susţineau reprezentanţii primăriei, poate să impute acest lucru societăţii care a efectuat lucrările.

Monumentul reconstituit în urmă cu 3 ani cu finanţatare de la Ministerul Culturii  a costat peste 500.000 de euro (2.253.396,32 de lei) şi a fost executat de Grup Corint.

Dacă la momentul publicării fotografiilor cu stâlpii crăpați ai Porții prezentam două perspective ale posibilelor cauze care au condus la stricăciunile sesizate, respectiv “lucrările de mântuială sau intervenția brutală a trecătorilor”, de această data, ca să rămânem în aceeași logică, ne punem problema dacă înainte să se finalizeze vreo anchetă oficială, restauratorii Grup Corint au reparat fisurile sau este vorba, de ce nu, de interventia unor cetățeni cu simț civic.

Întrebat în urmă cu câteva zile despre acestă situație, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia mi-a mărturisit că nu are cunoștință de faptul că Poarta a II-a a Cetății de tip Vauban a redevenit nou nouță.

În lipsa mai multor date cu privire la această rezolvare neașteptată a problemelor fizice ale monumentului, nu ne rămâne deocamdată decât să constatăm că presa are un efect benefic, medical aș putea spune, asupra monumentelor istorice din Cetatea Alba Iulia.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

EDUCAȚIA ÎN EURO-PA!

Ziarul Unirea

Publicat

în

EDUCAȚIA ÎN EURO-PA! Corupția în sistemul de învățământ: Profesorii universitari și cadrele didactice sunt implicate în acte de corupție, cerând mită pentru promovarea examenelor. Există o rețea întreagă de fabrici de diplome și comerț cu lucrări de disertație. Lipsa performanței în învățământul superior: Nicio universitate din România nu se clasează în top 500 la nivel mondial. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea