Rămâi conectat

Politică Administrație

PNL Alba Iulia: E normal ca în timp de criză să cheltuiești 100.000 de euro din bugetul local pentru 2 săptămâni de iluminat festiv?

Publicat

în

Potrivit consilierilor municipali ai PNL, bezna în care, chipurile, au lăsat Alba Iulia în urma respingerii proiectului de hotărâre de delegare prin concesionare a Serviciului de iluminat din municipiu, a fost pentru a nu se băga mâna prea adânc, ziua în amiaza mare, în buzunarul contribuabililor.

Consilierii liberali Călin Pleșa și Rareș Buglea au atacat astfel modul în care interpretarea primarului Mircea Hava, cum că cei care nu au votat adoptarea proiectului de hotărâre în ședința de coniliu local de marți au lăsat orașul în beznă, a fost preluată de presă și au explicat care sunt motivele reale care au stat la baza respingerii acestui contract.

În primul rând,  risipa banului public,  cum ar fi cheltuirea a 100.000 de euro pentru iluminatul festiv pe perioada sărbătorilor de iarnă, este inacceptabilă pentru liberali. Prețurile propuse de firma SC Flash Lighting Services SA București, cea care a câștigat licitația, ar fi semnificativ mai mari decât prețurile de pe piață. Suma destinată pentru iluminatul festiv de sărbători, pentru cei 10 ani de cât prevede contractul, este de 1.000.000 de euro, aproape cât suma destinată învestiților în rețeaua de iluminat pentru următorul deceniu, respectiv 1.600.000 de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

În plus, liberalii amintesc că și campania electorală pe care Mircea Hava, dând dovadă de un comportament de pirandă cu ochii peste cap”, a început-o deja, are un rol în această poveste.

“Având în vedere că sunt atâtea proiecte blocate în Alba Iulia, din cauza lipsei de finanțare sau cofinanțare, nouă ni s-a părut clar o mare risipă să cheltuiești o asemenea sumă pentru iluminatul festiv pe perioada sărbătorilor de iarnă. Noi am considerat și considerăm în continuare că suma este fabulos de mare pentru iluminatul public pe o perioadă de 2 săptămâni cât țin sărbătorile.

Noi am votat împotrivă și am cerut să se completeze la proiectul de hotărâre un amendament care să se precizeze clar, ca plata să se facă pe baza comenzilor date de primărie și să se factureze în consecință. Pentru că dacă nu firma care a câștigat această licitație poate să facureze cei 100.000 de euro și să îi justifice cu materialele folosite pentru iluminatul festiv.

Noi dorim iluminatul public pe care bigetul local și-l poate permite.

E normal ca în timp de criză să cheltuiești 100.000 de euro din bugetul local pentru 2 săptămâni de iluminat festiv pe străzile din Alba Iulia?”, a explicat Gabriel Pleșa.

 

Consilierul local Rareș Buglea a explicat că motivul pentru care suma se poate ridica pană la 100.000 de euro se datorează campaniei electorale în care Dorin Nistor, candidatul PDL la Camera Deputaților pe colegiul Alba Iulia, alături de Mircea Hava, au intrat deja, chiar înainte ca aceasta să înceapă în mod legal.

“Acest iluminat cu aprindere festivă, cu tot felul de sărbători o să fie în campania electorală. Și poate că ați văzut deja prin oraș că apar bannere cu domnul Dorin Nistor (candidat PDL la Camera Deputaților pe colegiul Alba Iulia) alături de Mircea Hava, care împreună probabil vor inaugura beculețele. Și noi am considerat că nu putem folosi o sumă atât de mare pentru o campanie electorală costisitoare și din bani publici pe deasupra.

Cred că cetățenii din Alba Iulia înțeleg de ce am propus ca această sumă de 100.000 de euro să fie mai mică iar iluminatul public nu neapărat mai modest, dar mai restrâns.

Domnul primar a interpretat-o altfel, că noi vrem să lăsăm orașul în beznă, dar cred că acest stil de a arunca pisica și de a exagera și modifica sensul cuvintelor s-a cam obișnuit și presa și cetățenii în ceea ce îl privește pe domnul primar. Nu ne sperie acest comportament de pirandă cu ochii peste cap – Vai rămânem în beznă!”  – nu e vorba de beznă, e vorba de un iluminat festiv de sărbători pe care noi îl vrem mai restrâns din punct de vedere al cheltuielilor pentru că sunt atâtea alte nevoi în oraș la ora actuală”, a atras atenția consilierul local Rareș Buglea.

Contractul de delegare prin concesionare a Serviciului de Iluminat Public din Municipiul Alba Iulia, aprobat prin HCL nr.2/2011 prevede o durată de 10 ani și o valoare totală de 2,8 milioane de euro fără TVA.

Societatea Flash Lightning Services face parte din grupul de firme Flash Group ce aparţine omului de afaceri Bogdan Gabriel Sandu.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Publicat

în

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Suma alocată județului nostru pentru investiții este de 1.173.987.000 RON, din care 503.137.000 RON pentru apă-canal și 670.850.000 RON pentru infrastructura rutieră.

Din această sumă, CJ Alba va primi 137 milioane, pentru proiectele:

1. Reabilitare DJ 705 Zlatna – Almașu Mare – 31,1 mil. RON;
2. Modernizare și consolidare DJ 107 V Sânmiclăuș – Alecuș – 24,9 mil. RON;
3. Modernizare DJ 107 K Întregalde – Bârlești (Mogoș) – 24,9 mil. RON;
4. Modernizare DJ 106 K Vingard – Ohaba – 28,8 mil. lei;
5. Modernizare DJ 142 N Căpâlna de Jos – Sânmiclăuș – 3,8 mil. RON;
6. Modernizare DJ 704 A, DN 7 – Pianu de Jos – 15,3 mil. RON;
7. Pod peste DJ 107 la Colibi – 4,3 mil. RON;
8. Modernizare DJ 107 H Coșlariu Nou – DN 1 – 3,8 mil. RON.

Elit - Gustul Desăvârșit

Municipiului Alba Iulia îi revin 43 milioane RON:

1. Extindere rețea apă și canalizare zona Orizont – 6,947 mil. RON;
2. Extindere canalizare pluvială Micești – 3,837 mil. RON;
3. Extindere rețea de apă și canalizare zona Emil Racoviță – 13,9 mil. RON;
4. Modernizare străzi zona Arex – 18,2 mil. RON.

Toate UAT-urile din județ vor primi finanțare prin intermediul acestui program.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: UE are nevoie de o abordare care să păstreze și chiar să crească locurile de muncă

Publicat

în

Săptămâna aceasta, în Parlamentul European, sperăm să ajungem la un compromis în privința a trei componente esențiale ale FIT for 55, proiectul european prin care Uniunea își propune să reducă, până în anul 2030, emisiile de dioxid de carbon cu 55%, comparativ cu anul 1990. E vorba despre Emissions Trading System, Carbon Border Adjustment Mechanism și Social Climate Fund, pentru care grupul PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, speră să fie agreată o variantă prin care să păstrăm viabile țintele propuse prin programul FIT for 55 și, în același timp, să protejăm locurile de muncă la nivelul Uniunii.

Chiar dacă situația actuală a scos încălzirea globală din prim-planul agendei publice, asta nu înseamnă că problema nu este la fel de reală ori că angajamentele pe care le-am luat față de viitor pot sau trebuie să fie ignorate. În același timp, însă, Uniunea Europeană se află la un moment de răscruce, în care trebuie să privim spre viitor din toate unghiurile posibile, să anticipăm și să găsim soluții pentru toate problemele cu care ne vom confrunta.

Iar una dintre aceste probleme și provocări în același timp este reîntoarcerea producției în interiorul UE. Ne-am lovit cu toții de problema asta în timpul pandemiei de Covid, când ne-am fi dorit ca toate capacitățile de producție pentru vaccin, necesare cetățenilor Uniunii, să fie aici, în spațiul statelor membre. Ne lovim și acum de această problemă, a lanțurilor de distribuție globale, care pot fi perturbate de situații ce cu greu ar fi putut fi anticipate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că economia statelor membre este pe cât de puțin dependentă posibil de lanțul de distribuție extra european.

Viitorul UE este unul în care piața comună interacționează liber, în baza unor reguli clare, cu toate piețele globale, însă cu o autonomie cât mai bine conturată. Iar pariul pe care trebuie să-l câștigăm pentru viitor este acela al întoarcerii facilităților de producție în interiorul Uniunii. Fie că vorbim de industrie, de hi-tech sau chiar de energie, pentru care trebuie să investim în soluții alternative combustibililor fosili, Uniunea Europeană are nevoie de un plan de investiții și recalibrare a întregii industrii și economii, astfel încât dependența de importuri să fie cât mai mică posibil.

Acest lucru poate fi o imensă oportunitate pentru România, cu condiția să fim pregătiți din timp. Mă refer aici atât la Guvern, care trebuie să vină cu măsuri care să atragă investitorii și companiile, dar mai ales la UAT-uri, care pot găsi formule punctuale prin care să convingă potențialii investitori. Această recalibrare a economiei europene, a unităților de producție, va avea loc fără dar și poate. Dacă știm să profităm de ea, România poate deveni una dintre cele mai viabile opțiuni pentru dezvoltarea acelor industrii pentru care, în prezent, Uniunea se bazează în principal pe importuri.

Mircea Hava, europarlamentar PNL, Membru PPE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD, Tuhuț Radu Marcel: Partidul Social Democrat rămâne un partener solid al fermierilor

Publicat

în

Deputatul PSD, Tuhuț Radu Marcel: Partidul Social Democrat rămâne un partener solid al fermierilor

În contextul crizei alimentare preconizate, capacitatea României de a hrăni Europa reprezintă un real element de securitate şi stabilitate, iar Partidul Social Democrat a înţeles pe deplin valoarea fermierilor români, dovada de necontestat fiind reprezentată de investiţiile din agricultură şi subvenţiile alocate ori de câte ori PSD a fost la guvernare.

Și de această dată, în doar 6 luni de guvernare, Partidul Social Democrat a accelerat implementarea soluţiilor concrete destinate desfăşurării activităţii fermierilor. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a aprobat alocarea a 700 de milioane de lei proiectelor de investiţii pentru irigații, un element strategic care stă la baza unei agriculturi performante şi eficiente din punct de vedere al productivităţii.

Deşi foştii miniştri nu au acordat importanţa necesară extinderii şi modernizării sistemului naţional de irigaţii, în contextul secetei tot mai acute care se anunţă, actuala conducere a ministerului Agriculturii a anunţat că toţi fermierii care se află în zonele viabile de irigat vor avea acces la apă mai devreme faţă de alţi ani, asigurându-se astfel o producţie care să poată susţine cererea pieţei interne.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest moment, România poate iriga la nivel optim peste 1 milion de hectare de teren arabil, însă dacă s-ar fi putut beneficia şi de alocările din PNRR, atât de vitale pentru dezvoltarea ţării, toată suprafaţa agricolă a României ar fi putut fi irigată până la finalizarea noului cadru financiar multianual.

Chiar şi în aceste condiţii vitrege găsite la minister, ministrul Chesnoiu a găsit soluţii pentru a implementa măsuri de sprijin pentru asigurarea gratuită a apei pompate pe infrastructura principală de irigaţii şi suportarea a 50% din facturile la energie electrică pentru folosirea instalaţiilor de pompare de către fermieri. În acelaşi timp, continuă şi lucrările de modernizare a infrastructurii de irigaţii, într-un ritm accelerat, până la atingerea suprafeţei totale de 2 milioane de hectare irigabile.

Trebuie să amintim faptul că actualul Guvern a majorat la 1,5 miliarde de euro bugetul alocat investiţiilor în infrastructura de irigaţii şi a inclus prin lege, la finanţare, sistemele de irigaţii de la nivelul fermelor. Practic, acolo unde nu este extinsă încă reţeaua naţională, fermierii pot accesa fonduri directe pentru soluţii moderne de irigat.

Toate aceste acţiuni şi măsuri adoptate de Partidul Social Democrat demonstrează faptul că cel mai mare partid al românilor rămâne încă o dată cel mai mare partener de dialog, cu o strategie solidă şi cu viziune pentru dezvoltarea fiecărui sector al societăţii.

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,

Deputat PSD, Tuhuț Radu Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare