Rămâi conectat

Ştirea zilei

Plecările din PSD şi PNL, doar „şopârle” aruncate de PDL pentru a mai creşte în ochii electoratului

Publicat

în

Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba a reacţionat dur la auzul veştii că primarul Sorin Corcheş va pleca din PSD. „Văzând că PDL scade tot mai mult în sondaje, ca urmare a măsurilor aiuritoare la care recurge, numite pompos reorganizare şi restructurare, când în realitate sunt doar acţiuni în sprijinul clientelei Guvernului, ciuma portocalie recurge la tot felul de tertipuri. Primarii din opoziţie sunt ameninţaţi că nu vor primi bani de la buget decât dacă trec la PDL şi dacă ne gândim bine a mai fost un episod în care se anunţa plecarea lui Sorin Corcheş la PDL şi nici vorbă de aşa ceva. Dacă pleacă acum îşi pierde mandatul şi pentru ce să plece, când se ştie că de ce îi e frică PDL-ului nu scapă, va avea soarta PNŢCD, nu vom mai auzi nimic de acest partid după alegerile din 2012. Sunt „şopârle” aruncate pe ici pe colo, în speranţa că vor câştiga un procent sau două. E un răspuns al PDL la alianţa opoziţiei, Uniunea Social Liberală, fără sorţi de izbândă pentru că noi am fost contactaţi de mulţi primari ai puterii de azi care ne-au spus că vor să vină alături de noi înainte de alegerile locale. Nu mai credem demult în poveştile pedeliste, de fapt tot mai puţini sunt cei care mai pot fi minţiţi cu aşa ceva!”, a spus liderul PSD Alba. Am încercat de mai multe ori să-l contactăm telefonic pe primarul comunei Sohodol, social democratul Sorin Corcheş, dar avea telefonul închis, iar angajaţii aflaţi în subordinea sa, umili supuşi ai şefului, ne-au dus cu vorba, probabil bine instruiţi de Corcheş. Unul spunea că primarul e plecat la Cluj, nu ştia dacă avea probleme de serviciu sau personale, altul ne asigura că edilul e la o anchetă socială, pe dealurile din comună. Poate că primarul Sorin Corcheş va avea cândva timp să se gândească şi la onoare, curaj, bun simţ şi alte calităţi indispensabile unui edil şi cu atât mai mult unui om politic.
lIoan Botaş: cronica unui transfer politic deja….anunţat
Reorientarea politică a primarului comunei Poşaga, Ioan Botaş, nu a stârnit prea multă uimire în rândul foştilor colegi din PNL Alba. Transferul era bănuit şi aşteptat, în condiţiile în care Primăria Poşaga a fost băgată serios „în corzi” anul trecut când, sub pretextul eficientizării activităţii şi economisirii resurselor bugetare, pe lângă restructurările masive, administraţiei locale i-a fost alocat de la centru un buget subţire spre deloc. Aşa încât Primăria Poşaga a ajuns anul trecut în situaţia ca nici măcar iluminatul public să nu-l mai poată plăti la o funcţionare normală, pentru centrul de comună şi satele aparţinătoare. Despre susţinerea de la centru a unor investiţii pentru bunăstarea cetăţenilor care au votat „neinspirat” la alegerile din 2008, nici pomeneală.
„Primarul din Poşaga ne-a dat de înţeles la sfârşitul anului trecut că intenţionează să migreze spre PDL”, a confirmat transferul Florin Roman, vicepreşedintele PNL Alba. „Şi-a descoperit vocaţia de traseist politic încă din perioada alegerilor prezidenţiale când îi făcea campanie, pe faţă, actualului preşedinte. Din punctul meu de vedere, acest primar şi toţi care fac ca şi el nu au ce să mai caute în rândul liberalilor. Legea îi interzice deocamdată să treacă efectiv la PDL pentru că şi-ar pierde mandatul de primar, aşa că probabil va aştepta să fie dat afară. Vom analiza în cadrul Biroului judeţean această situaţie, când o să şi propun ca aceşti trădători să nu mai fie primiţi în rândurile noastre, când vom ajunge la guvernare. Opoziţia nu este uşoară şi doar cei puternici rezistă. Anunţul făcut de PDL este în primul rând o reacţie de panică la sondajul făcut la comanda PNL şi care arată că USL va câştiga următoarele alegeri. Este şi un mesaj de îmbărbătare pentru primarii PDL, nu puţini la număr, dar şi alţi lideri locali, care doresc să-şi reprezinte cetăţenii dintr-o altă perspectivă, a alternativei la actuala putere. Ei sunt nemulţumiţi de haosul din judeţ şi din ţară, dar şi de lipsa de soluţii a celor care ştiu doar să taie, fie că vorbim de pensii sau salarii, fie că vorbim de lipsa măsurilor economice anticriză care omoară sectorul privat”, a mai precizat liderul liberal.
Adriana DURIGĂ
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Publicitate

Ştirea zilei

UPDATE| ACCIDENT RUTIER la Meteș: O persoană, BLOCATĂ, într-un autoturism, în urma coliziunii între două autovehicule

Publicat

în

UPDATE| ACCIDENT RUTIER la Meteș: O persoană, BLOCATĂ, într-un autoturism, în urma coliziunii între două autovehicule

Un accident rutier a avut loc marți, în jurul orei 22:00, pe raza localității Tăuți, din comuna Meteș.

Din primele informații intervine Detașamentul de pompieri Alba Iulia pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare.

Electrica Furnizare Discount

Este vorba despre coliziunea între două autoturisme, în urma căreia o persoană se află în stare conștientă, însă este blocată în autoturism.

În cadrul evenimentului a intervenit un autoturism pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru acordarea primului ajutor.

UPDATE, 00.02: Victima a fost transportată la spital de către echipajul SMURD iar alte trei persoane au fost asistate medical la locul producerii evenimentului.

UPDATE, ora 23.50: Traficul este în continuare blocat, pe ambele sensuri, pe o distanță de aproximativ doi kilometri.

UPDATE, ora 22.50: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat faptul că, o victimă de sex masculin, era blocat în unul din cele două autoturisme implicate în accident, ușa din stânga fiind inaccesibilă.

La momentul de față se lucrează la extragerea victimei din autoturism, victima fiind conștientă.

În continuare, forțele prezente la locul solicitării asigură și măsurile PSI necesare.

FOTO: arhivă

Citește mai mult

Ştirea zilei

Câte persoane au fost imunizate în județul Alba, până la momentul actual: Lista pe categorii de vârstă

Publicat

în

Câte persoane au fost imunizate în județul Alba, până la momentul actual: Lista pe categorii de vârstă

Direcţia De Sănătate Publică Alba, a comunicat lista la zi cu persoanele vaccinate anti coronavirus, în județul Alba, pe categorii de vârstă, la data de 13 septembrie 2021, ca urmare a unei solicitări ziarulunirea.ro.

În urma unei solicitări din partea ziarulunirea.ro, Direcția de Sănătate Publică Alba a comunicat situația persoanelor vaccinate anti-Covid, la nivel județean, în funcție de categoriile de vârstă.

Electrica Furnizare Discount

Vaccinarea se desfășoară într-un ritm puțin accelerat, potrivit listei, comparativ cu ultima săptămână fiind imunizate 901 de persoane, față de 846 de persoane, în cursul săptămânii trecute, la nivelul județului.

Astfel de la începutul campaniei de vaccinare și până astăzi s-au vaccinat un număr total de 184.335 persoane, dintre care 97.835 cu prima doza sau vaccinul Johnson & Johnson ce necesită o singură doză pentru o schemă de vaccinare completă, iar 86.500 cu două doze.

Categoria de vârstă Total Doza 1 Doza 2
12 15 ani 863 468 395
16 17 ani 1995 1014 981
18 19 ani 3344 1833 1511
20 24 ani 7940 4449 3491
25 29 ani 6869 3898 2971
30 34 ani 10563 5883 4680
35 39 ani 12225 6762 5463
40 44 ani 15492 8392 7100
45 49 ani 17127 9213 7914
50 54 ani 19228 10204 9024
55 59 ani 14825 7775 7050
60 64 ani 18962 9842 9120
65 69 ani 21999 11286 10713
70 74 ani 16547 8449 8098
75 79 ani 8256 4220 4036
80 84 ani 5185 2649 2536
85 89 ani 2239 1148 1091
90 94 ani 603 312 291
95 99 ani 69 36 33
Peste 100 ani 4 2 2
Total 184335 97835 86500

Citește mai mult

Ştirea zilei

Sistem de iluminat public, nou și modern, în șanțurile Cetății din Alba Iulia: Licitația, în valoare de peste 1 milion de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Zona șanțurilor Cetății din municipiul Alba Iulia se va bucură în curând de o nouă ,,față” a iluminatului public în oraș, sub formă a 223 de noi corpuri de iluminat.

Primăria municipiului Alba Iulia a lansat marți, 21 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru eficientizarea sistemului de iluminat public în zona șanțurile Cetății Alba Carolina”. Valoarea totală estimată a investiției este de 1.019.270 lei, fără TVA.

Sistemul de iluminat public din Municipiul Alba Iulia – Ziduri cetate – este alimentat la tensiunea de 0,4 kV, prin intermediul rețelelor electrice aeriene și subterane, din 5 posturi de transformare operate de societatea SC ELECTRICA FURNIZARE – TRANSILVANIA SUD.

Electrica Furnizare Discount

Vechimea rețelei de iluminat stradal este de 10-15 de ani, existând un potențial ridicat de reabilitare/modernizare.

Deficiențe constatate la starea actuală a sistemului de iluminat public analizat sunt:

-Tehnologie veche și depășită tehnic a corpurilor de iluminat existente;
-Nivelul de iluminare neconform cu prevederile standardelor și normelor specifice lucru care favorizează incidente rutiere;
-Disfuncționalități și întreruperi în furnizarea iluminatului public;
-Ineficiență energetică, randament luminos scăzut al aparatelor de iluminat existente;
-Cheltuieli ineficiente prin costuri mari de mentenanță, date de caracteristicile tehnice depășite și de uzură componentelor;
-Aspect fizic disonant față de cerințele unei localități cu potențial de rangul Municipiului ALBĂ IULIA;
-Gestiune greoaie a sistemului datorită lipsei de informații specifice care s-ar putea înregistra în timp real de către operatorul serviciului de iluminat;

Având în vedere cele de mai sus se identifica următoarele necesitați:

-modernizarea ȘIP existent, respectiv implementarea unor soluții de iluminat eficiente atât din punct de vedere al protecției mediului, cât și din punct de vedere economic și financiar
-reducerea poluării luminoase și asigurarea unui iluminat corespunzător pe timp de noapte astfel încât să corespundă cu parametrii luminotehnici impuși prin normativele în vigoare
-introducerea soluțiilor de control a iluminatului prin sistem de telegestiune și senzori ce au capacitate de adaptare a iluminatului la necesitățile de trafic.

Obiectivul general al proiectului este modernizarea ȘIP pentru creșterea eficienței energetice în municipiul Albă lulia prin implementarea unor soluții de iluminat moderne care au drept scop creșterea gradului de siguranță, reducerea consumurilor actuale de energie fără a afecta confortul cetățenilor.

Investiția care se propune în Șanțurile Cetății:

1. Înlocuirea a 223 aparate de iluminat cu surse LED;
2. Montarea de 223 module de comandă telegestiune;
3. Montarea de 223 senzori radar cu detecție mișcare;

Aparatele de iluminat vor fi echipate cu surse LED, iar puterea lor se va alege în urmă efectuării calculelor luminotehnice pentru fiecare stradă.

Aparatul de iluminat va permite că la 100 000 ore de funcționare fluxul luminos să nu se deprecieze cu mai mult de 20%. Acesta va fi echipat cu conector electro-mecanic standardizat tip NEMA 7 pini, pentru posibilitatea de montare ulterioară a modulului de telegestiune în exteriorul acestuia. În caz de necesitate, aparatul de iluminat va putea răspunde la senzorii externi alocați acestuia, într-un timp de maxim 1 secundă. Nu se acceptă senzori integrați într-un alt modul de control care ar dublă sistemul de telegestiune ofertat.

Aparatul permite menținerea constantă a fluxului luminos în timp al surselor LED, prin intermediul driver-ului electronic și a sistemului de control.

Sistemul de telegestiune va gestiona întreaga rețea din zona, și va avea posibilitatea extinderii ulterioare. În timpul funcționarii sistemului de telegestiune se va putea păstră tensiune permanentă în rețea, comandă aprinderii / stingerii / dimmingului iluminatului public urmând a se face prin modulele montate pe aparatele de iluminat. Aceste module vor fi adresabile independent și vor asigura atât comandă locală pornit/oprit cât și diagnoză aparatului de iluminat în timp real.

Durata de viață estimată a sistemului nou de iluminat, fără intervenții majore, este apreciată la 10 ani și este dată de minimul duratei de viață a componentelor principale:

Aparate iluminat: 10 ani
Cabluri electrice : 15 ani
Confecții metalice (suporți, console): 20 ani

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare