Rămâi conectat

Curier Județean

Platanul falnic din Câmpeni a fost desemnat câștigător al competiției naționale ”Arborele anului 2019”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Platanul din orașul Câmpeni, județul Alba a cîștigat competiția Arborele Anului 2019 în Romania, în urma voturilor exprimate online și va intra în competiția europeană Tree of the Year 2019 organizată de asociația Environmental Partnership Association Copacul a fost contemporan cu mari evenimente istorice, a stat alături de clădirea unde a fost cartierul general al lui Avram Iancu (actualul muzeu), beciul lui Horea și statuia ecvestră a lui Avram Iancu.

Arborele din Câmpeni a fost nominalizat în finală alături de alți 5 copaci înscriși în competiție: Stejarul din Țichindeal; Platanul din Florești; Stejarul lui Avram Iancu din Blaj; Frasinul secular din Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”din București; Stejarii seculari din pădurea Topana-Olt.

”Situat în inima Munților Apuseni, Câmpeni, “capitala Țării Moților” este un mic oraș cunoscut din cărțile de istorie și rubricile meteo ale știrilor radio-tv. Aici în munți a crescut un platan falnic și enigmatic, poate nu întâmplător chiar în centrul unui cerc în care se află beciul de unde a început răscoala lui Horea, Cartierul general al lui Avram Iancu și podul de fier inaugurat în anul 1919 de către Regele Ferdinand și Regina Maria.

În epoca comunistă, lângă platan a fost construit un cinematograf. Proiectanții și constructorii au avut mare grijă să fie ocrotit. Astfel, la umbra platanului, au continuat să fie spuse poveștile mai multor generații. Acum însă, falnicul platan din capitața Țării Moților este poate la ultima lui înfrunzire. Majoritatea aleșilor locali fac demersuri să fie tăiat. Și o să fie tăiat dacă nu o să-i oprim.

Nu am aflat cine l-a plantat. Poate a fost un moț prieten cu Horea, poate a fost un tribun de-al lui Avram Iancu. Sigur a fost un om cu inimă bună, larg la minte, umblat prin lume și iubitor de natură și de frumos.

Povestea acestui platan este si povestea generatiei noastre. Stramosii l-au sadit si l-au ocrotit. Noi ce facem cu el? Pe lângă acest platan a trecut și Octavian Goga, poetul transilvănean care avea să scrie versurile ce pot fi puse ca moto campaniei noastre de a salva acest platan (și nu numai): “Noi suntem piticii măruntelor vremi, pitici în putință și vrere”, a fost descrierea copacului înscris în competiție de av. Stana Drăgoiu.

Fotografiile au fost făcute de Claudiu Druga, cîștigător al unui premiu National Geographic.

Dimensiunile platanului din Câmpeni: circumferința trunchiului: 4,60 m; diametrul trunchiului: 1,40 m; diametrul coroanei: 24 m; înălțimea copacului: 21 m.

Concursul „Arborele European al Anului (EuropeanTree of the Year)” a debutat în anul 2011. Runda europeană este finala care va desemna câștigătorul european, ales dintre câștigătorii competițiilor naționale, respectiv arborele european care va însuma cel mai mare număr de voturi din partea europenilor (inclusiv din partea celor care nu au participat la competiția națională).

Scopul concursului este de a evidenția semnificația arborilor seculari sau monumentali în patrimoniul natural și cultural, care merită grija și protecția noastră. Spre deosebire de alte concursuri, European Tree of the Year (Arborele European al Anului) nu se concentrează pe frumusețe, mărime sau vârstă, ci mai degrabă pe povestea acestuia și legătura sa cu oamenii.

FOTO: Claudiu Druga


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum”

Unirea Ziarul

Publicat

în

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Cu prilejul aniversării Zilei Forțelor Terestre, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” s-a desfășurat ieri, 18 aprilie, proiectul „Cadet pentru o zi”. Astfel, elevi de clasele a VII-a și a IX-a din municipiul Alba-Iulia au răspuns pozitiv […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea