Rămâi conectat

Curier Județean

Plângere penală prealabilă împotriva a trei directori de şcoli

Publicat

în

Sindicatul Învăţământ Zona Aiud (SIZ) a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud plângeri penale prealabile sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor împotriva directorilor Liceului Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, Grupului Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud şi Şcolii „Ovidiu Hulea” Aiud, a declarat prof. Petru Damo, preşedintele SIZ Aiud.
Liderul sindical susţine că prof. Carmen Doina Vasilca ar fi  diminuat „în mod nelegal, unilateral, retroactiv şi abuziv salariile pe luna decembrie 2010” ale tuturor angajaţilor din Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, cu sume fixe variind între 8 şi 24 de lei, reprezentând impozitul pe tichetele-cadou primite acum doi ani. În replică, prof. Carmen Vasilca susţine că diminuarea respectivă s-ar fi efectuat în urma unei adrese a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba prin care primăria, în calitate de ordonator de credite, solicitase printr-un fax din 26 octombrie 2010 să procedeze la aceste reţineri cu titlu de recuperare impozit neplătit aferent acordării tichetelor-cadou pe anul 2008, iar nota respectivă ar fi primit-o toate şcolile din oraş. Ea a precizat că măsura a fost dispusă în urma unui control al Curţii de Conturi, care a constatat că şcoala a plătit doar contribuţiile la buget aferente tichetelor-cadou, nefiind virat şi impozitul corespunzător.
O situaţie similară este şi la Şcoala „Ovidiu Hulea” Aiud, unde s-a reţinut suma de 16 lei din salariile pe luna decembrie ale unui număr de 68 de angajaţi din totalul de 92 angajaţi. „Nu am forţat pe nimeni să dea această sumă. Cei care au vrut să-i plătească au semnat un tabel de acord prin care au cerut să li se reţină pe statul de plată, iar vreo 30, care n-au fost prezenţi, au plătit din mână. Am primit o adresă de la Finanţe şi s-a impozitat doar diferenţa de la 150 la 200 de lei, cât a fost valoarea tichetelor-cadou primite”, a declarat prof. Constantin Groza, directorul Şcolii „Ovidiu Hulea”.
Acelaşi cuantum, de 16 lei, a fost reţinut tuturor angajaţilor Grupului Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud. Prof. Simona Lazăr, directorul grupului şcolar, susţine că reţinerea s-a făcut pe baza unei adrese de la Primăria Aiud şi de la Finanţe. „N-am făcut nimic de capul nostru, nu este vorba despre niciun abuz, ci suma a fost reţinută ca orice reţinere de impozit pe venit. În 2008 am achitat doar viramentele, iar acum se plăteşte şi impozitul”, a declarat prof. Simona Lazăr. Mai mult, a adăugat directoarea Grupului Şcolar Agricol Ciumbrud, Curtea de Conturi a anunţat că va veni din nou în control, iar la unităţile şcolare unde nu s-a achitat impozitul aferent tichetelor-cadou pe anul 2008 va fi reţinută contravaloarea integrală a tichetelor-cadou primite. Ea a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, directorii celorlalte şcoli au decis să reţină impozitul respectiv în luna ianuarie 2011, excepţie făcând Colegiul Naţional „Bethleen Gabor”, unde impozitul fusese virat odată cu celelalte viramente în anul 2008.
În argumentarea acuzaţiilor, prof. Petru Damo spune că „plata sau neplata impozitelor nu este imputabilă salariatului, ci este imputabilă angajatorului/direcţiunii unităţii şcolare, respectiv primăriei (adică ordonatorilor de credite), aceste instituţii având competenţe specifice stabilite de lege în această privinţă. Aşadar, chiar dacă impozitele aferente acordării tichetelor-cadou pe anul 2008 ar fi trebuit plătite la vremea respectivă şi nu au fost, această chestiune nu este vina salariaţilor, ci a departamentelor contabile ale unităţilor şcolare, respectiv ale primăriei, aceştia din urmă fiind responsabili în faţa legii. Recuperarea sumelor cu titlu de impozit pe tichetele-cadou acordate pe anul 2008 şi neplătite de către angajator, respectiv primărie trebuie făcută de la angajator, respectiv de la primărie, dovada irefutabilă în acest sens fiind chiar adresa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba (D.G.F.P. Alba), care este adresată imperativ primarilor şi nicidecum salariaţilor vreunei unităţi şcolare”. În plus, el afirmă că reţinerile s-au făcut fără existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, încălcându-se astfel prevederile Codului Muncii. La Aiud, susţine liderul sindical, angajaţii şi-ar fi dat acordul pentru reţinerea impozitului menţionat sub presiunea conducerii şcolii, în timp ce la Ciumbrud şi Ocna Mureş nu li s-ar fi cerut acordul persoanelor afectate.
Preşedintele SIZ Aiud a menţionat că va declanşa şi un proces civil pe această temă, mai ales că tichetele-cadou nu erau considerate venit salarial în 2008, iar prevederile legii nu se aplică retroactiv. Totodată, în şedinţa din 17 decembrie a Colegiului Liderilor Sindicatului Învăţământ Alba, el a  cerut preşedinţilor organizaţiilor zonale să convoace urgent comisia partiară sindicat-patronat şi să dezbată această problemă, pentru a-i proteja atât pe sindicalişti de diminuarea salariilor, cât şi pe… directorii de şcoli de eventualele plângeri penale pe care sindicatul le-ar formula împotriva lor.
Robert GHERGU

Publicitate

Curier Județean

În luna septembrie Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba poposește la Șpring

Publicat

în

Miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 12:00, la Biblioteca Comunală Șpring, va avea loc inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” în Județul Alba. Evenimentul se va derula cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Parteneri în această nouă activitate din cadrul proiectului 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sunt: Primăria Comunei Șpring, Consiliul Local Șpring și Biblioteca Comunală Șpring. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga în Județul Alba la Șpring va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a doamnei Iulia Stănilă, primarul comunei Șpring și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Totodată activitatea se bucură de sprijinul Parohiei Ortodoxe din localitatea Șpring și de prezența scriitorului Virgil Todeasă, cetățean de onoare al comunei și a meșterului iconar Nicu Munteanu declarat în anul 2013 Tezaur Uman Viu, de către UNESCO.

Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba are ca scop, pe de o parte sprijinirea bibliotecilor în diversificarea fondului de carte, iar pe de altă parte îndrumarea metodologică a bibliotecarilor în desfășurarea unor activități de promovare a cărții, a scriitorilor și de implementare a unor activități cultural-educative, totul în beneficiul comunităților locale.

Electrica Furnizare Discount

Obiectivele proiectului sunt constituirea, organizarea, administrarea și dezvoltarea unui fond de carte, oferit cu titlu de împrumut de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba către bibliotecile publice din județul Alba în scop de informare, consultare, cercetare sau petrecere a timpului liber, respectiv intensificarea relațiilor de parteneriat dintre Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, ca for metodologic, și rețeaua de biblioteci publice din județul Alba. Implementarea proiectului deschide o importantă oportunitate pentru fiecare bibliotecă publică de a-și lărgi sfera de activități cultural-educative și de a veni în sprijinirea nevoilor de lectură din comunitatea respectivă prin creșterea și diversificarea fondului de carte.

Citește mai mult

Curier Județean

Târgul APULUM AGRARIA 2021: ce PROGRAM ne-au pregătit organizatorii. Locul unde satul se întâlnește cu orașul și sărbătorește recolta

Publicat

în

Târgul APULUM AGRARIA 2021: ce PROGRAM ne-au pregătit organizatorii. Locul unde satul se întâlnește cu orașul și sărbătorește recolta

Târgul APULUM AGRARIA din 2021 va avea un PROGRAM special menit să cinstească ediția XXIX a evenimentul îndrăgit de albaiulieni, dar și de români veniți din toate colțurile țării.

Apulum Agraria este locul unde satul se întâlneşte cu oraşul pentru a sărbători recolta reuşită din acest an, astfel, timp de trei zile, începând de vineri până duminică, organizatorii dau întâlnire publicului cu abundenţa toamnei, în perioada 24-26 septembrie, între orele 10.00 – 18.00. Evenimentul va avea loc în Piața Pascu din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

PROGRAM Apulum Agraria ediția XXIA – a

VINERI, 24 septembrie 2021
10:00 : Deschiderea târgului
14:00 : Toamna are gust – fructe de sezon, atelier de alimentație sănătoasă pentru copii
10:00 – 16:00 : Găsește-ți un prieten! – adopții câini

SÂMBĂTĂ, 25 septembrie 2021
11:00 : Magie de toamnă, atelier creativ pentru copii
12:00 : Imaginea afacerii tale, atelier pentru expozanți
10:00 – 16:00 : Găsește-ți un prieten! – adopții câini

DUMINICĂ, 26 septembrie 2021
11:00 : Magie de toamnă, atelier creativ pentru copii
12:00 : Cel mai frumos stand, concurs pentru expozanți

Evenimentul APULUM AGRARIA are menirea de a promova agricultura, gustul tradiţional autentic şi de a susține producătorii și economia locală.

 

 

 

 

Citește mai mult

Curier Județean

Hoț minor din Alba, identificat de polițiști după ce ar fi furat mai multe bunuri dintr-o casă: Ce a sustras acesta în două săptămâni

Publicat

în

Hoț minor din Alba, identificat de polițiști după ce ar fi furat mai multe bunuri dintr-o casă: Ce a sustras acesta în două săptămâni

Un minor din comuna Unirea este cercetat pentru furt. Ar fi sustras mai multe bunuri dintr-o casă în care ar fi pătruns prin efracție. Prejudiciul a fost recuperat.

La data de 20 septembrie 2021, polițiștii din Unirea au identificat un tânăr, de 17 de ani, din comuna Unirea, ca și bănuit de săvârşirea unui furt din locuință.

În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că, în perioada 4 – 18 septembrie 2021, ar fi pătruns, prin efracție, într-un imobil din comuna Unirea, de unde ar fi sustras două biciclete, două drujbe, două flexuri, o motocositoare, un cuptor cu microunde, un picamer și o televizor.

Electrica Furnizare Discount

Prejudiciul a fost recuperat integral și restituit păgubitului, iar, față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare