Rămâi conectat

Curier Județean

Plângere penală prealabilă împotriva a trei directori de şcoli

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sindicatul Învăţământ Zona Aiud (SIZ) a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud plângeri penale prealabile sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor împotriva directorilor Liceului Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, Grupului Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud şi Şcolii „Ovidiu Hulea” Aiud, a declarat prof. Petru Damo, preşedintele SIZ Aiud.
Liderul sindical susţine că prof. Carmen Doina Vasilca ar fi  diminuat „în mod nelegal, unilateral, retroactiv şi abuziv salariile pe luna decembrie 2010” ale tuturor angajaţilor din Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, cu sume fixe variind între 8 şi 24 de lei, reprezentând impozitul pe tichetele-cadou primite acum doi ani. În replică, prof. Carmen Vasilca susţine că diminuarea respectivă s-ar fi efectuat în urma unei adrese a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba prin care primăria, în calitate de ordonator de credite, solicitase printr-un fax din 26 octombrie 2010 să procedeze la aceste reţineri cu titlu de recuperare impozit neplătit aferent acordării tichetelor-cadou pe anul 2008, iar nota respectivă ar fi primit-o toate şcolile din oraş. Ea a precizat că măsura a fost dispusă în urma unui control al Curţii de Conturi, care a constatat că şcoala a plătit doar contribuţiile la buget aferente tichetelor-cadou, nefiind virat şi impozitul corespunzător.
O situaţie similară este şi la Şcoala „Ovidiu Hulea” Aiud, unde s-a reţinut suma de 16 lei din salariile pe luna decembrie ale unui număr de 68 de angajaţi din totalul de 92 angajaţi. „Nu am forţat pe nimeni să dea această sumă. Cei care au vrut să-i plătească au semnat un tabel de acord prin care au cerut să li se reţină pe statul de plată, iar vreo 30, care n-au fost prezenţi, au plătit din mână. Am primit o adresă de la Finanţe şi s-a impozitat doar diferenţa de la 150 la 200 de lei, cât a fost valoarea tichetelor-cadou primite”, a declarat prof. Constantin Groza, directorul Şcolii „Ovidiu Hulea”.
Acelaşi cuantum, de 16 lei, a fost reţinut tuturor angajaţilor Grupului Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud. Prof. Simona Lazăr, directorul grupului şcolar, susţine că reţinerea s-a făcut pe baza unei adrese de la Primăria Aiud şi de la Finanţe. „N-am făcut nimic de capul nostru, nu este vorba despre niciun abuz, ci suma a fost reţinută ca orice reţinere de impozit pe venit. În 2008 am achitat doar viramentele, iar acum se plăteşte şi impozitul”, a declarat prof. Simona Lazăr. Mai mult, a adăugat directoarea Grupului Şcolar Agricol Ciumbrud, Curtea de Conturi a anunţat că va veni din nou în control, iar la unităţile şcolare unde nu s-a achitat impozitul aferent tichetelor-cadou pe anul 2008 va fi reţinută contravaloarea integrală a tichetelor-cadou primite. Ea a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, directorii celorlalte şcoli au decis să reţină impozitul respectiv în luna ianuarie 2011, excepţie făcând Colegiul Naţional „Bethleen Gabor”, unde impozitul fusese virat odată cu celelalte viramente în anul 2008.
În argumentarea acuzaţiilor, prof. Petru Damo spune că „plata sau neplata impozitelor nu este imputabilă salariatului, ci este imputabilă angajatorului/direcţiunii unităţii şcolare, respectiv primăriei (adică ordonatorilor de credite), aceste instituţii având competenţe specifice stabilite de lege în această privinţă. Aşadar, chiar dacă impozitele aferente acordării tichetelor-cadou pe anul 2008 ar fi trebuit plătite la vremea respectivă şi nu au fost, această chestiune nu este vina salariaţilor, ci a departamentelor contabile ale unităţilor şcolare, respectiv ale primăriei, aceştia din urmă fiind responsabili în faţa legii. Recuperarea sumelor cu titlu de impozit pe tichetele-cadou acordate pe anul 2008 şi neplătite de către angajator, respectiv primărie trebuie făcută de la angajator, respectiv de la primărie, dovada irefutabilă în acest sens fiind chiar adresa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba (D.G.F.P. Alba), care este adresată imperativ primarilor şi nicidecum salariaţilor vreunei unităţi şcolare”. În plus, el afirmă că reţinerile s-au făcut fără existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, încălcându-se astfel prevederile Codului Muncii. La Aiud, susţine liderul sindical, angajaţii şi-ar fi dat acordul pentru reţinerea impozitului menţionat sub presiunea conducerii şcolii, în timp ce la Ciumbrud şi Ocna Mureş nu li s-ar fi cerut acordul persoanelor afectate.
Preşedintele SIZ Aiud a menţionat că va declanşa şi un proces civil pe această temă, mai ales că tichetele-cadou nu erau considerate venit salarial în 2008, iar prevederile legii nu se aplică retroactiv. Totodată, în şedinţa din 17 decembrie a Colegiului Liderilor Sindicatului Învăţământ Alba, el a  cerut preşedinţilor organizaţiilor zonale să convoace urgent comisia partiară sindicat-patronat şi să dezbată această problemă, pentru a-i proteja atât pe sindicalişti de diminuarea salariilor, cât şi pe… directorii de şcoli de eventualele plângeri penale pe care sindicatul le-ar formula împotriva lor.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Avarie MAJORĂ la alimentarea cu apă în Cugir: Furnizarea apei potabile, întreruptă pe trei străzi din localitate

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Avarie MAJORĂ la alimentarea cu apă în Cugir: Furnizarea apei potabile, întreruptă pe trei străzi din localitate

Din cauza unei avarii la conducta principală de distribuție a apei potabile a orașului Cugir, produsă în data de 10.11.2022, SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir, anunță întreruperea furnizării apei potabile pe următoarele străzi: Grigore Alexandrescu, Dumbrăvii și Murelor, până la remedierea avariei.

De asemenea, atât pe parcursul desfășurării lucrărilor cât și la sfârșitul acestora, pot apărea depășiri ale parametrului turbiditate în mai multe zone ale orașului.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest caz sfătuim clienții să folosească apa numai în scop menajer.

Eventualele perturbații, precum și zonele în care ele apar, vă rugăm să le semnalați Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

COD GALBEN de ceață în zona joasă a județului Alba, până la ora 10.00: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 100

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de ceață în zona joasă a județului Alba, până la ora 10.00: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 100

Meteorologii AMN au emis joi, 10 noiembrie o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba și alte județe, până la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m.

Este vizată zona joasă a județului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Alba Iulia cumpără 15 căsuţe de lemn pentru Târgul Sărbătorilor de Iarnă 2022-2023: Care este valoarea achiziției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia cumpără 15 căsuţe de lemn pentru Târgul Sărbătorilor de Iarnă 2022-2023: Care este valoarea achiziției

Primăria municipiului Alba Iulia intenționează să achiziționeze prin cumpărare directă, 15 căsuţe de lemn pentru festivităţile din sezonul de iarnă 2022-2023 din Cetatea Alba Carolina.

Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 150.000 lei, fără TVA.

Caracteristi:

Elit - Gustul Desăvârșit

– dimensiuni L 300 cm x 1200 cm x h 190 cm la perete si h 235 cm la coama
– culoarea alb
– perete simplu confecţionat din lambriu de 2-2,5 cm prins pe ramă de 4-4,5 cm
– uşă pentru aprovizionare pe partea laterală
– oblon în partea din faţă care la deschidere are rol de pult

Târgul Sărbătorilor de Iarnă din Alba Iulia va fi din nou în latura de Vest a Cetății, va avea toate ingredientele cum ar fi patinoar și locuri de distracție pentru copii, dar și un nou aranjament al luminilor și al căsuțelor celor care oferă bunătăți și dulciuri celor care vin acolo.

Potrivit primarului Gabriel Pleșa se va încerca deschiderea Târgului în jurul datei de 6 decembrie, de ziua Sfântului Nicolae.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea