Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Plângere penală împotriva consilierului local PNL Rareș Buglea semnată de 7 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nu mai puțin de 7 organizatii neguvernamentale care luptă pentru drepturile omului, în frunte cu Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Socială și Studii, au depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba 0 plângere penală împotriva consilierului local PNL Rareș Buglea, în urma declarațiilor acestuia privind sterilizarea femeilor rome si a celor care nu au posibilitatea, nici intenția, să le ofere copiilor lor un nivel minim de trai și  educație.

Organizatiile semnatare ale plangerii penale sunt Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, MCA Romania – Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului in Romania, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Dezvoltare și Incluziune Sociala (ADIS), Asociatia Romano Butiq, Asociatia FRONT si Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome (E-Romnja).

În plus, organizația Romani CRISS a solicitat în numele celor 7 ONG-uri, printr-o adresă oficială trimisă către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care se autosesizase “cu privire la afirmațiile domnului Rares Buglea, consilier local în primaria municipiului Alba Iulia și fost președinte al organizației de tineret PNL Alba”, solicitând Consiliului declinarea competenței către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și clasarea dosarului “Buglea” aflat în analiză la CNCD.

Dorința și solicitarea celor 7 organizații neguvernamentale este ca Rareș Buglea să răspundă penal pentru afirmațiile sale legate de sterilizarea femeii rome, și nu contravențional, cum l-ar putea sancţiona CNCD-ul în cazul în care l-ar găsi vinovat pe tânărul consilier albaiulian. Potrivit instrumentelor legale pe care le are la dispoziție Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, respectiv ART. 15 al Ordonanței nr. 137 din 31 august 2000 (*republicată*), Buglea ar putea fi sancționat, în cel mai rău caz, contravențional.

“ART. 15 ORDONANTA nr. 137 din 31 august 2000 (*republicată*) privind prevenirea si sancnionarea tuturor formelor de discriminare*)

Constituie contraveţnie, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propaganda naţionalist-şovină, de instigare la ura rasială sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităni si legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.”

Solicitare ONG-uri către CNCD

“În atentia: domnului Csaba Asztalos Ferenc, Presedinte

Stimate domnule Presedinte,

Dorim sa va aducem la cunostinta faptul ca un numar de sapte organizatii neguvernamentale am depus plangere penala in fata Parchetului de pe langa Tribunalul Alba cu privire la initiativa domnului Rares Buglea, consilier local al municipiului Alba-Iulia si fost Presedinte al aripii de tineret a Partidului National Liberal – Alba de a steriliza femeile rome respectiv femeile cu o situatie socio-economica precara. Organizatiile semnatare ale plangerii penale sunt Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, MCA Romania – Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului in Romania, Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Dezvoltare și Incluziune Sociala (ADIS), Asociatia Romano Butiq, Asociatia FRONT si Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome (E-Romnja).

Aratam ca avem la cunostinta de faptul ca pe rolul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii exista un dosar cu privire la aceasta cauza, sub aspectul savarsirii faptelor prevazute de art. 2 alin.1 si art. 15 din Ordonanta de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

In acest sens, va solicitam sa luati act de faptul ca exista o plangere penala transmisa Parchetului, sa constatati ca fapta reclamata nu intra sub incidenta OG nr. 137/2000 republicata si, pe cale de consecinta, sa declinati competenta de solutionare a petitiei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Alba si sa clasati dosarul.

In speranta unei solutionari legale, va rog sa primiti, stimate domnule Presedinte, expresia salutarilor noastre cele mai distinse.

Mandache Costica Marian, Director executiv, Romani CRISS”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea