Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Pienarii își văd visul cu ochii: în circa 2 ani vor avea rețea de distribuție pentru gazele naturale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pienarii își văd visul cu ochii: în circa 2 ani vor avea rețea de distribuție pentru gazele naturale

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan. Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

”Este cel mai important proiect al administrației locale. Am solicitat o finanțare de 38 de milioane de lei. Avantajul nostru mare este că avem magistrala Transgaz-ului destul de aproape, administrativ e pe teritoriul nostru, la limita cu comuna Vințu de Jos, fapt care a redus considerabil cheltuielile din proiect.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: ”Uliţa saşilor” din Pianu de Jos – satisfacţia lucrului bine făcut pentru posteritate

În plus, concesionarul rețelelor de gaz de la Pianu își va asuma toată unitatea administrativ-teritorială pe care se va dezvolta rețeaua de distribuție. Pianu a semnat deja cu viitorul concesionar proiectul de dezvoltare a rețelei de distribuție gaze. Este o firmă din București care va exploata și întreține 49 de ani rețeaua de gaze din Pianu.

Procedura a fost una mai specială, a trebuit să publicăm solicitarea cu 45 de zile înainte în Monitorul Oficial European. Etapa următoare, la care lucrăm deja, este întocmirea proiectului tehnic și apoi execuția lucrării. Ca să scurtăm din procedură, vom scoate la licitație proiectul tehnic împreună cu execuția lucrării.

Este de preferat acest lucru deoarece am întâlnit suficiente cazuri în care proiectantul bagă de vină executantului sau invers, dacă sunt firme diferite. Ar fi excelent dacă concesionarul ar reuși să câștige și următoarele etape pentru că, logic, acesta ar avea tot interesul să construiască o rețea foarte bună, la care mentenanța să fie lejeră, să nu apară tot felul de defecte”, explică primarul comunei Pianu, Marin Ioan Petruse.

Citește și: Drumul județean DJ 704A din Pianu de Jos urmează să fie reabilitat. Care este valoarea investiției

Edilul Pianului apreciază cu sinceritate că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.

„Este și visul cel mai vechi al pienarilor. Din anul 1999, când a început privatizarea rețelelor de gaze din România, nu au mai fost finanțări pentru înființarea de rețele în nicio localitate. Concesionarii magistralelor și ale rețelelor de distribuție aveau o clauză la contract, anume ca parte din profit să reinvestească în dezvoltarea sistemului de distribuție.

Dar toate extinderile au fost făcute în zonele urbane sau în vecinătatea acestora, unde erau parcuri industriale, întreprinderi energofage. Acum este extrem de important că vom avea gaz și la Pianu deoarece cunosc agenți economici mari, care au investit în zonele limitrofe ale Sebeșului sau ale municipiului Albna Iulia, dar care au fost și la Pianu, au vrut să se stabilească aici însă nu aveau infrastructura de gaz”, explică primarul Petruse.

Citește și: Comuna Pianu – printre primele 5 la sută localități din România cu creștere demografică

În prima etapă, rețeaua de distribuție a gazului metan va acoperi Pianu de Jos și Pianu de Sus, apoi în etapa de extindere urmează satul Strungari, cu campusul școlar, mănăstirea și o multitudine de pensiuni.

„Dacă va fi o firmă serioasă care câștigă contractul de proiectare-execuție, în doi ani vom avea gaz la Pianu”, estimează primarul Petruse. „Le voi trece în caietul de sarcini termene foarte scurte deoarece mă gândesc și la următorul aspect: la nivel de țară sunt peste o sută de comune care au câștigat finanțare pentru proiectele de gaz metan – și pe programul Saligny, și pe POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare.

Or, executanți serioși, cu capacitate logistică adecvată, sunt puțini. Nu vreau să riscăm ca cei care câștigă licitația la noi să înceapă în zece părți și să ne lase nouă lucrarea neterminată. Și toată zona de la Pianu de Jos spre autostradă, în Planul Urbanistic General, a fost prinsă ca zonă cu destinație agro-industrială. Acolo dorim înființarea unui parc logistic iar dacă avem și gazul, sunt sigur că vor veni și agenții economici”, estimează optimist edilul Pianului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord Accidentul de miercuri seara, petrecut în Alba Iulia, a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic. Impactul dintre cele două mașini a dus la rănirea a trei persoane, 2 adulți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea