Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Comuna Pianu – printre primele 5 la sută localități din România cu creștere demografică

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comuna Pianu – printre primele 5 la sută localități din România cu creștere demografică

Potrivit primarului comunei Pianu, Marin Petruse, localitatea pe care o administrează de 6 mandate se situează în prezent printre primele 5% localități din România care înregistrează o creștere demografică de la ultimul recensământ, efectuat în  2022.

Primarul Petruse explică creșterea de la 3.083 la 3.383 de locuitori prin faptul că localitatea Pianu a asigurat din ce în ce mai bine infrastructura școlară atât de necesară familiilor tinere care aleg să se stabilească în mediul rural. Evident, la creșterea demografică și stabilizarea populației în comună au contribuit investițiile europene în modernizarea infrastructurii de bază  – apă, canal, rutier și, în cel mai scurt timp, rețea de gaz metan.

Într-adevăr, Pianu este un model de bune practici în domeniul serviciilor sociale complexe asigurate copiilor. Activitatea de pionierat s-a concretizat la Pianu prin amenajarea primului campus școlar din România „Casa din Munte” (Complex de Servicii Integrate, Centru educativ), extrem de util pentru copiii familiilor de crescători de oi, care practică transhumanța. Campusul este rezultatul unui fructuos parteneriat între Primăria Pianu și Asociația „Sprijiniți copiii” Alba Iulia, Asociația CERESS Alba.

Citește și: Initiațivă lăudabilă a doi tineri: Au organizat o acțiune de plantare de cireși într-o comună din Alba

Faptul că elevii sunt îngrijiți și școliți în acest campus a contribuit enorm la reducerea abandonului școlar. Mai mult, populația școlară a crescut în comună: dacă în urmă cu 15 ani aici exista doar un copil pentru școală cu clasele V-VIII, acum numărul de școlari este în creștere, fiind necesară extinderea acesteia.

Primarul Petruse spune că și prima creșă din mediul rural din județul Alba, „Creșa din șură”, amenajată la Pianu, are solicitări în creștere, fiind foarte dificilă, în ultima perioadă, selecția copiilor. Administrația locală are în vedere o nouă investiție de acest gen, însă primarul Petruse reclamă condițiile puse prin programul de investiții PNRR, clar favorabile aglomerărilor urbane în defavoarea ruralului.

Acesta detaliază că în PNRR există condiția expresă pentru înființarea unei creșe ca în jurul edificiului de ocrotire să fie identificați minimum 50 de copii  cu vârste între 2-3 ani pe o rază de doi kilometri. „Nu trebuie să pierdem familiile tinere, care migrează spre orașe, unde găsesc condiții pentru ei și copiii lor”, transmite primarul Petruse.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei La Stremț au început săptămâna aceasta lucrările de modernizare a iluminatului public, a anunțat primarul comunei, Traian Ștefan Popa. Potrivit edilului, lucrările în valoare de aproape 1 milion de lei se vor realiza printr-o finanțare nerambursabilă, fiind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea