Rămâi conectat

Actualitate

Piața imobiliară din România, în continuă creștere. Casele și apartamentele își vor majora prețul cu 15% în perioada următoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În următoarea perioadă, casele și apartamentele se vor scumpi cu până la 15%, estimează experții imobiliari. Acest lucru este datorat creșterii prețurilor materialelor de construcții cu aproape 20%. Cumpărătorii sunt îngrijorați după ce au constatat deja o majorare a prețurilor încă din 2020.

Timpul îndelungat petrecut acasă, odată cu mutarea serviciului în online, i-a determinat pe mulți să ia decizia de a-și cumpăra o casă. Printre ei, o femeie care a povestit că a găsit ce-și dorea după lungi căutări și zeci de vizionări. Inițial a vrut să cumpere o locuință în Capitală, dar prețurile ridicate nu i-au permis acest lucru.

Cumpărător: „Am căutat extrem de mult în funcție de preț, de locație. Prețurile în ultimul timp au crescut destul de mult. Bugetul a fost de 90.000 de euro, m-am uitat și în București, dar ajungeau la 200.000 de euro cu ce îmi doream eu și nu am avut această sumă”.

Materialele de construcție au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor, atrag însă atenția constructorii. Iar aceste creșteri se vor reflecta și în prețul final al caselor.

Reprezentantul unei firme de construcții spune că dacă anul trecut plătea 280 de lei pentru 20 de litri de vopsea, acum prețul a ajuns la 310 lei, adică o creștere de 11%: „S-au întâmplat în ultimele 2 – 3 săptămâni creșteri substanțiale ale prețurilor materiale. La ciment a fost o creștere de 15%, la cărămidă de 20 – 25%. La fier – o creștere de aproximativ 30%, la vopsea cam 10% față de anul 2020. Asta se va simți și în prețul imobilelor”.

Majorarea prețurilor la case și apartamente se va observa în lunile următoare, spun dezvoltatorii.

Gabriel Focșăneanu, dezvoltator imobiliar: „Costurile de construcție cresc, trebuie să reorganizăm și să calculăm cum vom integra creșterea materialelor în costul de vânzare al apartamentului. Luna trecută, ianuarie, a fost mai bună decât ianuarie anul trecut, vorbim de o creștere undeva la 20% privind cererea apartamentelor noi”.

Într-un complex de apartamente dintr-o zonă apropiată Capitalei, prețul unei locuințe cu două camere a ajuns la aproximativ 70.000 de euro. Scumpiri au apărut și în alte orașe. În Timișoara, prețul unui apartament nou a sărit de 1.200 euro/mp. Pe lângă acești bani, cei care au mașini trebuie să plătească și locul de parcare. Cele mai scumpe apartamente din țară sunt la Cluj, unde un metru pătrat util construit costă aproximativ 1.800 de euro. Pe locul al doilea se situează Capitala, cu 1.470 de euro pe metru pătrat.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea