Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Piața automobilelor, schimbare radiclă! Din 2035 vor putea fi achiziționate numai autoturisme electrice

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Piața automobilelor, schimbare radiclă! Din 2035 vor putea fi achiziționate numai autoturisme electrice

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind interzicerea vanzării de noi autoturisme și utiliare ușoare echipate cu motoare pe ardere internă. Obiectivul acordului este ca, din 2035, singurele autovehicule care se pot da spre vânzare să fie doar cele electrice.

Negociatorii din statele membre UE şi Parlamentul European, care trebuie să aprobe noua legislaţie, precum şi Comisia Europeană, care elaborează noile legi, au convenit că producătorii auto trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035, ceea ce va face imposibilă vânzarea noilor autoturisme pe benzină şi motorină în blocul comunitar.

Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul Verde European: „Ceea ce ne dorim sunt mașini cu emisii zero și ceea ce ne dorim este să atingem obiectivul de neutralitate climatică până în 2050. Și pentru asta trebuie să facem multe pentru transport și mobilitate și trebuie să reducem puternic emisiile”.

Este de precizat că interdicția se va aplica doar la vânzarea de mașini noi, nu și la vânzarea celor uzate, produse înainte de 2035. Astfel, aceste autoturisme și vehiculele utilitare ușoare echipate cu motoare cu ardere internă vor putea fi utilizate și chiar tranzacționate ca vehicule la mâna a doua și după 2035. Practic, acestea vor fi retrase definitiv din trafic pe cale naturală, atunci când nu mai sunt conforme cu normele, iar proprietarii vor ajunge la concluzia că, din punct de vedere financiar, nu mai merită să fie reparate pentru a fi readuse pe șosele.

Acordul include o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2030, faţă de nivelul din 2021, o ţintă mult mai ambiţioasă decât actualul obiectiv, care prevedea o reducere cu 37,5%. Noile vehicule comerciale trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035 şi una cu 55% până în 2030.

Astăzi nimeni nu poate să estimeze cum va arăta piața autoturismelor în Europa în 2035. În momentul de față, aceste autoturisme sunt extrem de scumpe, ar fi o limitare a libertății și a drepturilor cetățenilor din România la acces pe piața auto unde să cumpere o mașină nouă”, a precizat Tancszos Barna, ministrul Mediului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea