Rămâi conectat

Actualitate

PETIȚIE online pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor. ,,Elevii au dreptul şi merită acces real şi egal la educaţie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inițiatorii acestui demers dau exemplul Bistriței, unde Comitetul pentru Situații de Urgență a decis ca școlile să rămână deschise, chiar dacă incidența infectărilor a trecut de 3 la mia de locuitori. La ora publicării acestei știri, aproape 16.000 de părinți au semnat deja petiția.

„Solicităm deschiderea şcolilor şi grădinţelor în condiţii de siguranţă sanitară. Elevii au dreptul şi merită acces real şi egal la educaţie, în condiţii sigure din punct de vedere sanitar”, atrag atenția inițiatorii unei petiții online pentru redesciderea școlilor. Aceștia solicită „reanalizarea, de către actorii implicaţi în procesul de decizie, a situaţiei particulare a domeniului educaţiei, în sensul în care acesta să fie exceptat de la restricţiile epidemice şi în sensul de a face din acest domeniu, alături de sănătate, o prioritate publică.”

Click AICI pentru a putea vizualiza petiția online de redeschidere a școlilor și grădinițelor.

„Anul şcolar 2019-2020 a fost pierdut, iar anul şcolar 2020-2021 pare să urmeze aceeaşi cale. Domniile voastre, ca autorităţi, priviţi situaţia educaţiei statistic. Noi, ca părinţi, privim situaţia din punct de vedere uman şi nu vrem să asistăm nepăsatori la modul negativ în care îi afectează, se pare pe termen lung, învăţământul online pe copiii noştri. Cerem, astfel, autorităţilor implicate să gândească domeniul educaţiei ca pe un domeniu strategic, nu ca pe un domeniu marginal în privinţa căruia abordarea este una exclusiv reactivă. Credem că o „Românie educată” nu se poate construi cu învăţământ online prelungit la nesfârşit”, atrag atenția inițiatorii.

Textul integral al petiției „Deschiderea şcolilor şi grădiniţelor (nu învăţământului online)”:

Există numeroase studii şi opinii ale specialiştilor care atestă dezavantajele învăţământului online (statul cu orele în şir cu capul în ecrane), mai ales la clasele mici (ce să mai zicem de grădiniţe).

Studiul publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în data de 21 octombrie 2020 arată că închiderea unităților școlare afectează educația, sănătatea și dezvoltarea copiilor, afectează capacitatea copilului de a învăța, afectează rata de abandon școlar care este în creștere, afectează negativ procesul de imunizare și sănătatea mintală etc.

Nu există, în schimb, studii care să releve faptul că şcolile sunt generatoare a unui număr mare/semnificativ de cazuri de infecţie. Nu exista nici analize care să arate că în diverse localităţi care au fost/sunt în scenariul roşu, închiderea şcolilor a contribuit la scăderea numărului de cazuri, ci, dimpotrivă numărul de cazuri a crescut (exemplul Bucureştiului în care şcolile au fost închise în perioada 20 octombrie-2 noiembrie, dar numărul de cazuri a crescut).

Autorităţile nu au venit cu argumente concrete în privinţa deciziei de suspendare/preulungire a suspendării activităţii didactice, mai mult, chiar ministrul Educaţiei susţinând că şcolile nu afectează numărul de cazuri.

Solicităm, aşadar, deschiderea şcolilor şi grădinţelor în condiţii de siguranţă sanitară. Elevii au dreptul şi merită acces real şi egal la educaţie, în condiţii sigure din punct de vedere sanitar, având în vedere toate motivele enumerate mai sus. Cazurile clasice de supraaglomerare a claselor (35-40 de elevi, la unele şcoli), din cauza cărora nu se pot asigura măsurile de siguranţă sanitară, nu trebuie să fie o consecinţă pe care să şi-o asume părinţii. Supraglomerarea claselor reprezintă o problemă ţinută sub preş care necesită o rezolvare extrem de urgentă din partea autorităţilor: directori de şcoli, inspectorate, minister.

Solicităm reanalizarea, de către actorii implicaţi în procesul de decizie, a situaţiei particulare a domeniului educaţiei, în sensul în care acesta să fie exceptat de la restricţiile epidemice şi în sensul de a face din acest domeniu, alături de sănătate, o prioritate publică.

Avem motive să credem că şcolile se pot excepta de la măsurile de restricţie, având în vedere că în Bistriţa şcolile au rămas deschise, deşi rata de infectare a depăşit rata de 3/1000. Anul şcolar 2019-2020 a fost pierdut, iar anul şcolar 2020-2021 pare să urmeze aceeaşi cale. Domniile voastre, ca autorităţi, priviţi situaţia educaţiei statistic. Noi, ca părinţi, privim situaţia din punct de vedere uman şi nu vrem să asistăm nepăsatori la modul negativ în care îi afectează, se pare pe termen lung, învăţământul online pe copiii noştri. Cerem, astfel, autorităţilor implicate să gândească domeniul educaţiei ca pe un domeniu strategic, nu ca pe un domeniu marginal în privinţa căruia abordarea este una exclusiv reactivă. Credem că o „Românie educată” nu se poate construi cu învăţământ online prelungit la nesfârşit.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea