Peste 7.700 de producători agricoli din Alba au depus cerere pentru obţinerea ajutorului de minimis
Peste 75% dintre producătorii agricoli din Alba înscrişi în evidenţele APIA au depus la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură cereri pentru obţinerea ajutorului de minimis acordat de Guvernul României pentru compensarea efectelor secetei în anul agricol 2011-2012.
Conform estimărilor iniţiale ale Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Alba, numărul potenţialilor beneficiari ai ajutorului guvernamental era de aproximativ 20.000 de persoane, în care erau incluşi atât producătorii agricoli care figurează în evidenţele Centrului Judeţean pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură cât şi cei care nu sunt înregistraţi la APIA. Datorită faptului că, la ordinul prefectului, judeţul a fost împărţit în 14 zone coordonate de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, în aşa fel încât toţi producătorii agricoli să fie informaţi şi consiliaţi în vederea depunerii cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis, s-a constatat că majoritatea agricultorilor din Alba apar în evidenţele APIA.
Totodată, din cele 7.768 de cereri depuse la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, până la data limită de 15 octombrie 2012, în vederea obţinerii ajutorului de minimis, doar aproximativ 200 sunt însoţite de adeverinţa eliberată de primărie, aparţinând drept urmare unor persoane care nu figurează printre cei 10.176 producători agricoli, înregistraţi la APIA.
În acest moment, odată cu expirarea termenului în care puteau fi depuse cererile pentru obţinerea ajutorului de minimis şi în baza concluziilor la care au ajuns coordonatorii de zonă în urma monitorizării din teren, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Alba raportează numărul cererilor depuse la numărul producătorilor agricoli care se regăsesc în baza de date a Centrului Judeţean pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.
Procentul de peste 75% al celor care au solicitat compensaţia financiară ca urmare a efectelor secetei este unul mulţumitor, mai ales că, în anii anteriori, în situaţii similare, doar puţin peste 60% din numărul total al persoanelor care aveau dreptul la ajutoarele financiare acordate de guvern le solicitaseră efectiv.
„Dat fiind faptul că la un moment dat circulau tot soiul de poveşti nefondate, potrivit cărora obţinerea ajutorului de minimis ar conduce la diminuarea sau chiar la pierderea altor subvenţii pentru agricultură, pot spune că numărul cererilor depuse demonstrează că rezultatele acţiunii pe care am demarat-o la începutul lunii septembrie sunt foarte bune”, a declarat prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru.
De precizat faptul că cele mai multe dintre cereri au ajuns la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Alba prin grija primăriilor, unde agricultorii au avut posibilitatea de a depune documentaţia necesară, în vederea obţinerii celor 100 lei/ha de teren arabil cultivat.
„Am vrut să uşurez demersurile necesare pentru obţinerea ajutorului de minimis şi să evit pe cât se poate deplasarea agricultorilor la Alba Iulia. Prin felul în care am organizat acţiunea, implicând şi primăriile, am reuşit inclusiv să evităm aglomeraţia de la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură. Din punct de vedere organizatoric, lucrurile au mers foarte bine şi vreau să le mulţumesc tuturor primarilor care ne-au sprijinit, deşi nu erau obligaţi să o facă. Am colaborat foarte bine cu toţii şi asta în interesul cetăţenilor judeţului, de aceea sper ca această acţiune să servească drept exemplu de bună practică şi pe viitor. Aş fi vrut ca toţi agricultorii din Alba, de la primul până la ultimul, să depună cerere şi să obţină de la Guvern o compensaţie financiară la care aveau tot dreptul după ce investiţia lor din acest an a fost compromisă de secetă. Până la urmă, nimeni nu poate fi obligat să primească o sumă de bani, chiar în condiţiile în care autorităţile simplifică mult procedurile. Aşadar, nu pot decât să mă declar mulţumit că foarte mulţi dintre agricultorii din Alba au solicitat ajutorul de minimis, ceea ce înseamnă că acţiunea noastră, de la informare, până la consiliere şi sprijin în vederea depunerii cererilor, şi-a atins obiectivele”, a mai precizat prefectul de Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS
Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS Astăzi, 16 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, reprezentată de domnul director Cristian Mladin, a fost gazda unui eveniment dedicat patrimoniului cultural românesc, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sporto zi ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG