Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Peste 500 de hectare de pășune și pădure din Apuseni, disputate de județele Alba și Bihor: Granița, decisă în justiție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 500 de hectare de pășune și pădure din Apuseni, disputate de județele Alba și Bihor: Granița, decisă în justiție

Limita teritorială dintre localitățile Avram Iancu din județul Alba și Criștioru de Jos din județul Bihor este disputată de mai mulți ani și pentru că cele două administrații locale nu au reușit să ajungă la o înțelegere, Instituția Prefectului Bihor a deschis un proces în justiție.

Magistrații urmează să stabilească, pe baza probelor administrate, care este limita teritorială a celor două comune și, implicit, limita dintre cele două județe.

În dispută sunt peste 500 de hectare de pășune și pădure din zona Munților Apuseni. Cele două UAT-uri se învecinează pe o distanță ce circa 5 kilometri în zona vârfului Curcubăta Mică. Pe lângă cele două comune, pârâți în dosar sunt și Instituția Prefectului Alba, respectiv Oficiile Imobiliare de Cadastru din Alba Iulia și Oradea. Acțiunea a fost înregistrată în noiembrie 2022 la Tribunalul Alba, iar primul termen a fost stabilit pentru 5 aprilie 2023.

Ulterior, Instituția Prefectului Bihor a cerut la Curtea de Apel Alba Iulia strămutarea dosarului la o instanță similară în grad pe motiv de imparțialitate a Tribunalului Alba. Cu alte cuvinte, reprezentanții instituției din Bihor se tem că procesul nu ar putea fi judecat imparțial la Alba Iulia, având în vedere că pârâte în dosar sunt două instituții din județul respectiv.
Dispută nerezolvată de zece ani

Reprezetanții Instituției Pefectului Bihor susțin că prin acest proces au solicitat să se stabilească o anumită limită între cele două UAT-uri, „având în vedere că pe parcursul celor zece ani acestea nu au binevoit, nu au considerat sau nu au putut să-și stabilească limitele având fiecare o poziție în ceea ce privește un anumit amplasament administrativ teritorial”.

„Este vorba despre un teritoriu de circa câteva sute de hectare, aproape de o mie de hectare și, sigur, acest proces este de o deosebită importanță pentru Instituția Prefectului Alba, pentru comuna Avram Iancu, precum și pentru comuna Criștioru de Jos din județul Hunedoara”, se mai susține în acțiunea depusă la Tribunalul Alba.

„În litigiul de față nu este invocat și nici demonstrată o posibilă sau o stare conflictuală preexistentă, o pretinsă sau nu mediatizare a acestui litigiu și nici o stare de conflict a autorităților locale de natură a influența într-un fel sau altul soluția pe care o va pronunța instanța de judecată”, a susținut reprezentantul comunei Avram Iancu.

În 27 februarie 2023, Curtea de Apel a respins cererea de strămutare, astfel încât procesul se va judeca în continuare la Tribunalul Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO: Sunetele de tobă ale Gărzii Cetății dau startul noului sezon turistic din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sunetele de tobă ale Gărzii Cetății dau startul noului sezon turistic din Alba Iulia Sezonul turistic s-a deschis oficial din 1 mai 2024, în Cetatea Alba Carolina. Tot de astăzi, Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, și-au reluat spectacolele. Citește și: Evenimente în 2024, la Alba Iulia: Data la care vor avea loc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea