Peste 350 de pacienţi din judeţul Alba solicită lunar consultaţiile medicilor specialişti endocrinologi
Peste 350 de pacienţi din judeţul Alba solicită lunar consultaţiile medicilor specialişti endocrinologi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.
Adresabilitatea este cea mai crescută pentru pacienţii din judeţul Alba în ceea ce priveşte investigarea afecţiunilor endocrine în cabinetul de specialitate din Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Compartimentul de endocrinologie dispune şi de cinci paturi în spital.
Patologia endocrină este una vastă şi cuprinde afecţiuni tiroidiene, hipotalamice, hipofizare, adrenale, gonadice şi tulburări ale metabolismului fosfo-calcic. Deşi este puţin cunoscut, osteoporoza este o afecţiune endocrină.
„Medicii de familie care au suspiciunea unei afecţiuni endocrine pot îndruma pacienţii spre cabinetul de specialitate din Ambulatoriul Spitalului, însoţiţi de un bilet de trimitere. Cazurile mai grave şi cele la care sunt necesare investigaţii complexe vor fi internate”, a explicat Cristian Voia, medic specialist endocrinolog.
Cele mai cunoscute afecţiuni endocrinologice sunt cele tiroidiene. Hipertiroidismul se manifestă prin scădere relativ bruscă în greutate, transpiraţii abundente, agitaţie, tremurături fine ale extremităţilor, accelerarea tranzitului intestinal, agitaţie, nervozitate, termofobie, formele grave putând pune viaţa în pericol (criza tirotoxică).
„Patologia endocrină cuprinde și unele bolile genetice, cazuri de infertilitate. În etiologia osteoporozei sunt incriminaţi , în primul rând, factori endocrini (postmenopauza prin carenţa de hormoni estrogeni, hipertiroidismul, insuficienţa corticosuprarenală etc.). De asemenea, printre afecțiunile cu incidență crescută în ultima perioadă se numără și cancerele tiroidiene. Dacă sunt diagnosticate din timp unele de forme de cancer tiroidian pot fi tratate şi chiar vindecate”, a mai spus medicul Cristian Voia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism
Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism Slănina, un produs alimentar iubit de mulți români, s-a dovedit a fi benefică în reducerea colesterolului. Specialiștii recomandă anumite combinații pentru ca aceasta să aibă efecte maxime asupra organismului. Citește și: Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și […]
Alternativa perfectă pentru cafea: Boost de energie și beneficii multiple Băutura care înlocuiește cafeaua pentru dimineți pline de energie, fară efecte secundare. O alternativă mai sănătoasă. Cafeaua este băutura preferată a multor oameni dimineața, oferind un impuls rapid de energie. Cu toate acestea, consumul excesiv poate veni la pachet cu efecte secundare precum nervozitate, palpitații […]
Schimbările climatice vor agrava alergiile. Avertisment pentru persoanele predispuse
Schimbările climatice vor agrava alergiile. Avertisment pentru persoanele predispuse Schimbările climatice bruște din acestă perioadă afecteză persoanele cu alergii și probleme respiratorii, aceste boli crescând cu 30% din cauza intensificării polenului și mucegaiului în aer. Citește și: INSP: Aproape 100 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 23%. Doi oameni au […]