Rămâi conectat

Ştirea zilei

Peste 10 milioane de români plătesc o taxă care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 10 milioane de români vor da mai mulţi bani la stat, ca urmare a extinderii obligaţiei contibuţiei de sănătate. De la 1 ianuarie 2017, se achită CASS şi pentru veniturile suplimentare obţinute de pe urma depozitelor bancare.

contributie sanatatePotrivit digi24.ro, este vorba despre o taxare veniturilor suplimentare obţinute de români din depozite bancare, acţiuni la bursă, dividende sau drepturi de proprietate intelectuală. Pentru aceşti bani obţinuţi în afara salariilor şi pensiilor, românii vor achita de la anul contribuţia pentru sănătate de 5,5%, în limita a cinci salarii medii pe economie, calculată pe un an.

Sunt 10 milioane de români care îşi ţin banii agonisiţi în depozitele bancare. Patru milioane de români au sub 100 de lei fiecare în depozite. Două milioane au între 100 şi 1.000 de lei, dar peste 3 milioane de români au între 1.000 şi 50.000 de lei puşi deoparte la bancă. 600 de mii de români ţin în depozite peste 50.000 de lei, potrivit sursei citate.

În cazul depozitelor şi conturilor bancare, al acţiunilor şi drepturilor de proprietate intelectuală, veniturile suplimentare vor fi astfel impozitate cu 21,5%, contribuţia pentru sănătate (CASS) adăugându-se la cota de impozitare a câştigurilor de 16%, scrie news.ro.

Spre exemplu, la o sumă economisită de 10.000 de lei într-un depozit bancar pe o perioadă de un an, la cea mai bună dobândă din piaţă, de 2,35%, deponentul ar avea un câştig brut de 235 de lei.

Din această sumă se reţinea până la finele anului trecut cota de impozitare de 16% aplicată la veniturile din dobândă, astfel că persoana rămânea cu un câştig de 197,4 lei. De la 1 ianuarie, se va scădea şi contribuţia CASS de 5,5%, venitul net din dobândă fiind de 184,4 lei.

În schimb, pentru cea mai slabă dobândă practicată în piaţă pentru depozitele la un an, de 0,85%, câştigul brut ar fi fost de 85 de lei, din care deponentul ar rămâne cu 66,7 lei.

Noua taxă nu are însă un impact semnificativ pentru sumele mici ţinute în bănci.

La o sumă economisită de 1.000 de lei timp de un an, cu cea mai mare dobândă, o persoană ar obţine un venit suplimentar de 23,5 lei, din care va retrage la scadenţa depozitului 18,4 lei, în urma impozitării, pe lângă suma depusă. Până la 31 decembrie, ar fi câştigat 19,7 lei, fără contribuţia CASS.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea