Rămâi conectat

Politică Administrație

PES Activists strânge semnături pentru aderarea României la Schengen. Victor Negrescu: Klaus Iohannis îşi neglijează îndatorirea

Publicat

în

PES Activists strânge semnături pentru aderarea României la spațiul Schengen. 

Am auzit de foarte multe ori butada: „aderarea României la Schengen este o chestiune de încredere”. Iar eu tind să fiu de acord, dar nu în sensul pe care îl proferează cele mai multe dintre vocile publice pe acest subiect.

Eu cred, alături de organizaţia PES Activists, că încrederea de care România are nevoie pentru a adera la Spaţiul Schengen este o încredere în sine, în forţele noastre, în capacitatea noastră de a face faţă provocărilor internaţionale şi în drepturile pe care le-am câştigat clar, încă de acum 4 ani, când Uniunea Europeană a arătat că România îndeplineşte TOATE condiţiile pentru a face parte din Schengen. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis, reprezentantul României în Consiliul European, îşi neglijează îndatorirea de a se lupta pentru locul ţării noastre în Schengen.

Elit - Gustul Desăvârșit

LOGO_Romania_cere_SchengenAm aşteptat aproape un an de zile să vedem dacă acest nou Preşedinte al României face ceea ce trebuie în privinţa aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, dar observăm că el continuă viziunea îngustă din epoca Băsescu, fără niciun fel de remuşcare. Ce facem cu acest vid diplomatic? În mod evident, trebuie să îl umplem. De aceea, lipsa unei strategii diplomatice clare şi consecvente, de la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, trebuie suplinită cu acţiuni civice, concrete, care să arate nu doar că România este pregătită să facă parte din spaţiul Schengen, dar şi că România are acest drept câştigat încă de acum 4 ani, un drept pe care noi, cei din PES Activists îl vrem respectat!

Organizaţia PES Activists, cu cei peste 8000 de membri ai săi, a preluat această responsabilitate civică, asumându-şi misiunea de a arăta Europei că România merită în Schengen şi că subiectul nu este unul atât de uşor de trecut cu vederea cum lasă să se înţeleagă Administraţia Prezidenţială. Avem peste 8000 de români activi din PES care vor şi pot să facă ceva pentru a atrage atenţia Europei asupra drepturilor noastre, ale tuturor românilor: campania „România cere Schengen” este la acest moment soluţia noastră. Vrem să punem din nou subiectul Schengen pe agendă şi să exercităm, printr-o campanie de strângere de semnături online şi offline, o presiune simultană pe Administraţia Prezidenţială şi pe factorii de decizie europeni pentru aderarea României la Schengen.

Mă bucur că, într-un timp relativ scurt, deja am obţinut sprijin şi angajamente ferme din partea reprezentanţilor a 6 state membre pentru aderarea noastră la Schengen. Alături de adeziunea, puternic simbolică, a preşedintelui PE Martin Schulz, Irlanda, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania şi Slovacia au răspuns pozitiv la apelul meu de a susţine poziţia României faţă de aderarea la Schengen. Fără îndoială, dreptul nostru de a fi membri ai Spaţiului de Securitate Schengen este garantat prin tratatele pe care le-au semnat toate statele membre, însă avem nevoie de acţiune! Iar aici intervine PES Activists România. Am iniţiat o moţiune populară pe care o vom depune la începutul sesiunii în Parlamentul European, în Comisia pentru Petiţii, în aşa fel încât să transformăm demersul nostru popular într-unul instituţional. Cel mai trist lucru în România este că avem o cultură participativă redusă şi o apatie care porneşte de la cel mai înalt nivel instituţional – Administraţia Prezidenţială. Nu cred că românii sunt incapabili de acţiune, dimpotrivă, cred că tinerii noştri sunt suficient de tenace încât să schimbe lucrurile, iar organizaţia pe care o conduc, PES Activists, foloseşte fiecare ocazie pe care o are la dispoziţie să arate acest lucru. Nu pot decât să sper că exemplul nostru de acţiune va servi ca un model de responsabilitate civică şi că apelurile pe care le facem, inclusiv în numele generaţiei tinere din România, vor fi respectate la nivel European.

Corneliu Muresan si Victor Negrescu01Vă îndemn pe toţi să vă alăturaţi demersului nostru de a cere ca România să intre în Schengen, pentru simplul fapt că România merită în Schengen! Nu lăsaţi un drept câştigat să dispară, nu lăsaţi România să fie discriminată la nivel european! Trebuie să schimbăm modul în care liderii noştri înţeleg să obţină rezultate în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor noastre de politică externă.

Putem să începem de AICI: Semnaţi petiţia România cere Schengen!   Europarlamentarul Victor Negrescu Preşedinte PES activists România.

Europarlamentarul Victor Negrescu, Preşedinte PES activists România

”În Alba, campania de strângere de semnături pentru Schengen este realizată de cei 120 de membri PES Activists. Cei care sunt interesați pot semna petiția și la biroul europarlamentarului Victor Negrescu situat în Alba Iulia, pe bulevardul Transilvaniei, bloc 20, nr. 9. Menținerea României în afara Schengen este o discriminare și o încălcare a acordurilor semnate cu Uniunea Europeană. Trebuie să arătăm Europei și celor care ne blochează accesul că românii au o voce puternică care știe să-și ceară drepturile. Semnarea petiției este primul pas spre aderare”, a declarat consilierul europarlamentarului Victor Negrescu, Corneliu Mureșan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare