Rămâi conectat

Ştirea zilei

PERSONALITATEA ANTISOCIALĂ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Din cauza unor caracteristici şi condiţii mentale, aproape 20% din orice specie se opune violent activităţilor sau grupurilor de orice fel, care doresc progresul şi îmbunătăţirea lucrurilor. Oamenii de acest fel sunt cunoscuţi ca având tendinţe antisociale. Atunci când structura juridică sau politică a unei ţări începe să favorizeze ca personalităţile de acest tip să ocupe poziţii de încredere, atunci toate organizaţiile civilizatoare ale respectivei ţări vor fi reprimate, rezultatul fiind barbarismul infracţionalităţii şi greutăţile economice.
Crimele şi acţiunile criminale sunt perpetuate de personalităţile antisociale. Starea deţinuţilor din închisori poate fi atribuită de obicei contactului din trecut cu personalităţi antisociale.
Astfel, în domeniile guvernării, ale activităţilor politice şi ale sănătăţii mentale, ca să menţionăm doar câteva, este foarte important să fim capabili să detectăm şi să izolăm personalităţile de acest tip pentru a proteja societatea şi indivizii de rezultatele distructive care se manifestă atunci când, oamenilor de acest fel, le este îngăduit să-i rănească în mod liber pe ceilalţi.
Dintr-o specie, o proporţie relativ mică, cam 20 la sută, are caracteristici antisociale. Ei sunt cei care fac necazuri restului de 80 la sută.
Fiindcă ei alcătuiesc doar 20% din populaţie şi din aceştia doar 2,5% sunt într-adevăr periculoşi, putem observa că am putea îmbunătăţi considerabil starea societăţii printr-un efort minim.
Exemple bine cunoscute, chiar arhicunoscute de personalităţi de acest tip sunt bineînţeles Napoleon şi Hitler. Dillinger, Pretty Boy Floyd, Christie şi alţi criminali faimoşi sunt la fel exemple bine cunoscute de personalităţi antisociale. Dar pe lângă atât de multe personaje din istorie uităm de exemplele mai puţin remarcabile şi nu observăm că astfel de personalităţi există şi în viaţa noastră de zi cu zi, ele fiind deseori nedetectate.
Când căutăm cauza unei afaceri eşuate vom descoperi undeva, inevitabil, o personalitate antisocială care lucrează din greu la aceasta.
În familiile care se dezmembrează observăm deseori că unul sau celălalt membru al familiei are o astfel de personalitate.
Undeva viaţa a devenit grea şi e gata să eşueze, un observator instruit va detecta una sau mai multe personalităţi de acest fel în acţiune.
Deoarece 80% dintre noi încearcă să se descurce şi doar 20% încearcă să ne împiedice, viaţa noastră ar fi mult mai uşoară de trăit dacă am fi bine informaţi despre manifestările exacte ale unei asemenea personalităţi. Astfel, am putea să recunoaştem personalităţile antisociale şi am scăpa de multe pierderi şi suferinţe.
Este important deci, să examinăm şi să enumerăm caracteristicile personalităţii antisociale. Deoarece ne influenţează multora viaţa de zi cu zi, oamenii cinstiţi merită să fie cu adevărat mai bine informaţi referitor la acest subiect.
lCaracteristici
Personalitatea antisocială are următoarele caracteristici:
1. Ea se exprimă doar în generalităţi. „Se spune că…”, „Toţi cred că…”, „Toată lumea ştie…” şi folosesc expresii de acest fel constant, în special când răspândesc zvonuri. Când sunt întrebaţi: „Cine este acel „toţi”?”, de obicei iese la iveală că era vorba de o singură sursă şi din această sursă, personalitatea antisocială a fabricat ceea ce ea pretinde că este opinia generală a întregii societăţi.
Este un lucru natural pentru ei, din moment ce întreaga societate reprezintă în viziunea lor o majoritate ostilă, care este în mod special orientată împotriva persoanei antisociale.
2. O astfel de persoană se ocupă mai ales de veştile rele, remarcile critice sau ostile, subaprecieri şi represiune în general.
„Bârfitor” sau „gură spartă” sau „purtător de veşti alarmante” au fost denumirile folosite cândva pentru o astfel de persoană.
Este de menţionat că o persoană de acest fel nu transmite veştile bune sau complimentele destinate celorlalţi.
3. Personalitatea antisocială alterează întotdeauna comunicarea spre rău, în cazul în care transmite un mesaj sau o veste. Opreşte veştile bune şi le transmite doar pe cele rele, deseori împodobindu-le.
O astfel de personalitate pretinde totodată că transmite „veşti rele”, dar de fapt le inventează.
4. O caracteristică şi un lucru trist referitor la o personalitate antisocială este că nu reacţionează la tratament sau la o schimbare în bine.
5. În jurul acestor tipuri de oameni găsim apropiaţi şi prieteni intimidaţi sau bolnavi, care se comportă într-o manieră stângace în viaţă, eşuând, fiind lipsiţi de succes.
Aceşti oameni produc probleme celorlalţi.
Dacă un partener apropiat al personalităţii antisociale este tratat sau educat, el nu va avea câştiguri durabile, ci se va prăbuşi din nou sau va pierde avantajele cunoaşterii, aflându-se sub influenţa represivă a celuilalt.
În cazul tratamentului fizic, apropiaţii acestora nu se vor vindeca în timp util, ci starea lor se va înrăutăţi şi convalescenţa este foarte lentă.
Atât timp cât ei se află sub influenţa relaţiei cu o persoană antisocială tratamentul nu-şi prea are rostul, nici ajutorul, nici educaţia.
Majoritatea bolnavilor mentali sunt bolnavi din cauza acestor relaţii cu persoane antisociale şi din aceeaşi cauză nu se vindecă uşor.
Este nedrept, dar rareori putem vedea personalitatea antisocială într-un ospiciu. Numai „prietenii” şi familia sa se află acolo.
6. Personalitatea antisocială alege de obicei ţinte greşite. Dacă are o pană, trecând cu maşina printr-un cui, îşi înjură camaradul sau o sursă care nu are legătură cu cauza problemei. Dacă la vecinul lui radioul merge prea tare, loveşte cu piciorul pisica.
Dacă A este cauza evidentă, personalitatea antisocială va da vina pe B, C sau D.
7. Personalitatea antisocială nu poate încheia un ciclu de acţiune. O acţiune trece printr-o succesiune prin care acţiunea este începută, este continuată atâta timp cât este nevoie şi este încheiată conform planului. În Scientology acest lucru se numeşte un ciclu de acţiune.
Personalitatea antisocială va fi înconjurată de proiecte neîncheiate.
8. Multe personalităţi antisociale, dacă sunt forţate, mărturisesc fără reţineri chiar şi cele mai violente crime, dar nicidecum nu se vor simţi responsabile pentru ele. Acţiunile lor au puţin sau nimic de a face cu propria lor voinţă. Lucrurile pur şi simplu „s-au întâmplat”.
N-au nici un simţ legat de cauzalitatea corectă şi în special n-au remuşcări sau ruşine.
9. Personalitatea antisocială susţine doar grupuri distructive şi se opune, respectiv atacă orice grup constructiv sau care încearcă să îmbunătăţească lucrurile.
10. Acest tip de personalitate antisocială aprobă numai acţiunile distructive şi luptă împotriva acţiunilor sau activităţilor constructive sau ajutătoare.
În mod deosebit artistul deseori atrage ca un magnet persoanele cu personalităţi antisociale, care văd în arta lui doar ceva de distrus şi într-un mod ascuns, „ca un prieten”, încearcă să o facă.
11. Ajutarea celorlalţi este o activitate care aproape înnebuneşte personalitatea antisocială. Activităţile, care distrug sub pretextul ajutorului, sunt însă sprijinite.
12. Personalitatea antisocială are o idee falsă despre proprietate şi consideră că ideea conform căreia cineva are ceva, este o falsitate creată pentru a trage pe sfoară oamenii. De fapt, nimic nu poate fi proprietatea cuiva. (M.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea