Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Persoane cu dizabilităţi sau persoane cu handicap, dilema deputatului Dan Simedru. Cere explicaţia Ministerului Muncii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dan SimedruDeclarația mea politică de azi este dedicată unui aspect care la prima vedere poate părea lipsit de importanță. Însă la o atentă analiză se pot observa implicațiile profunde pe care le generează.

Doresc să vă aduc în atenție utilizarea frecventă în legislația din domeniul muncii a termenului persoană cu dizabilități. Deja s-a împământenit folosirea lui ca termen de specialitate ce desemnează, ceea ce de fapt denumim, persoană cu handicap.

Ne rușinăm oare de folosirea acestui termen? Sau este vorba despre o găselniță?

Ceea ce îmi propun să subliniez este faptul că acest termen este folosit în total dezacord cu Constituția României. Astfel, art 50 din legea fundamentală stabilește că persoanele cu handicap se bucură de protecție specială. Suntem o țară în care constituțional: “Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor” dar, în care sunt create strategii, politici și instituții pentru persoanele cu dizabilități, persoane care nu sunt definite nici constituțional și, pe cale de consecință, nu pot fi reglementate nici legal.

Există deci o ruptură între ce scrie în Constituție si cum se raportează mai departe legiuitorul la această categorie.

Conceptul de dizabilitate este utilizat într-o serie de state europene și el a avut până la un moment dat aceeași interpretare în plan social, ca și conceptul de handicap. Ambele concepte, care sunt de origini lingvistice diferite, au, doctrinar, înterpretări foarte asemănătoare, iar din punct de vedere legislativ rămâne la latitudinea legiuitorului să le stabilească conținutul și să–l prezinte în interiorul legii.

Plecând de la faptul că documentele europene utilizează, de asemenea termenul de persoană cu handicap, deci nu este vorba despre vreo aliniere la legislația comunitară, mă întreb cine este atât de interesat să creeze confuzie legislativă și administrativă? De curând s-a înființat prin HG nr.50/2015 Autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilități, deși ea în trecut avea în titulatură termenul persoană cu handicap. Cine și de ce consideră că România trebuie să-și schimbe termenii lingvistici și legislativi doar pentru a părea mai interesantă?

Nu am găsit explicația acestui fapt, de aceea apelul meu se adresează Ministerului Muncii, doamnei ministru Rovana Plumb, care ne poate lumina în acest caz și ne poate explica de ce într-o țară care se respectă, sunt utilizate concepte după ureche, și mai ales, în total dezacord cu legea de căpătâi- Constituția României?

Declaraţie Politică în Parlamentul României, Camera Deputaţilor, 17 februarie 2015

Dan Simedru

Deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea