Perioada indemnizaţiei de copii, redusă la un an. Suma rămâne aceeaşi
Perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali, a anunţat, luni seara, premierul Emil Boc.
Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 de lei, iar limita maximă la 3.400 de lei. Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată, şi vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit. Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani.
„Începând cu anul 2011, situaţia va fi următoarea: durata indemnizaţiei – un an; valoarea indemnizaţiei – la fel ca şi acum, minim 600 de lei, maxim 3.400 de lei; primă de reîntoarcere de 500 de lei; concediu fără plată, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu menţiunea că oricând părintele care se întoarce la muncă, până la epuizarea celor 24 de luni, primeşte prima de 500 de lei. Pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei, adică pentru copiii care se vor naşte în 2011, de atunci valoarea indemnizaţiei va fi aceeaşi ca şi acum, dar durata va fi de un an, cu posibilitatea de a merge între 12 şi 24 luni cu concediu fără plată. Oricând în această perioadă de timp, părintele care se întoarce la muncă, primeşte o primă de întoarcere de 500 lei pe lună”, a spus Boc.
Potrivit premierului, în prezent se află în plată 198.000 indemnizaţii de creştere a copilului. Modificările au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.
„Am luat această decizie pentru ca, pe de-o parte, să nu-i afectăm pe cei care sunt astăzi în situaţia de a avea îndemnizaţia de creştere a copilului în derulare, iar în al doilea rând ca să pregătim, în 2011, un program coerent al Guvernului, în parteneriat cu autorităţile locale, pentru construcţia de creşe, să adoptăm legislaţia în Parlament cu privire la bone, în al treilea rând să transformăm, acolo unde este posibil, unele spitale în creşe astfel încât numărul acestora să poată fi suficient pentru cererea cu insistenţă pe piaţă în privinţa creşelor şi, nu în ultimul rând, perfecţionarea legislaţiei care vizează tichetele de creşă. Cu alte cuvinte, pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesară astfel încât, începând cu anul următor, să poată exista locuri suficiente în creşă pentru copiii care vor veni acolo în urma deciziei părinţilor de a se reîntoarce la muncă sau la sfârşitul celor douăsprezece luni de concediu care vizează creşterea copilului”, a spus Boc.
Liderii coaliţiei au convenit, duminică seară, ca perioada de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului să fie menţinută la doi ani. Discuţia finală urma să aibă loc luni dimineaţă, pentru a fi stabilit şi noul cuantum al indemnizaţiei, conform unor surse din coaliţie.
La şedinţa de luni dimineaţa a coaliţiei a sosit însă şi preşedintele Traian Băsescu, iar surse oficiale au declarat că şeful statului le-a spus membrilor coaliţiei că resursele bugetare nu permit ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie menţinută la doi ani şi a sugerat că această durată ar trebui redusă la un an.(M.F.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | O localnică din Apuseni duce mai departe, cu migală și suflet, povestea unei așezări din Alba: Străicuța de Sălciua, tradiția care se păstrează, nu se fabrică
O localnică din Apuseni duce mai departe, cu migală și suflet, povestea unei așezări din Alba: Străicuța de Sălciua, tradiția care se păstrează, nu se fabrică Ileana Bolog, o localnică de 59 de ani din Sălciua, duce mai departe tradiția așezării din Apuseni și țese străicuțe, specifice portului sălciuănesc. Născute din experiența și înțelepciunea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum 2 zile
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 4 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de SFANTUL STEFAN. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica