11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi. Scotea demonii din oameni și învia morții
11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi. Scotea demonii din oameni și învia morții
Sfântul Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi, este pomenit de către Biserică Ortodoxă pe 11 octombrie. Acesta îi vindeca pe oamenii bolnavi, învia morții și scotea demonii din cei păcătoși.
Citește și: Calendar ortodox OCTOMBRIE 2024: Acoperământul Maicii Domnului, Sfânta Parascheva și Sfântul Mucenic Dimitrie, cele mai importante sărbători ale lunii
Pe 11 octombrie, în calendarul creștin ortodox este pomenit Sfântul Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi. În timpul persecuţiei creştinilor din Ierusalim, el a fugit în Samaria unde a propovădut Evanghelia. Acesta a fost răstigint pe cruce şi a înviat, pentru a izbăvi neamul omenesc de moarte şi de păcat.
Sfântul Filip scoatea demonii din oameni, vindeca pe cei bolnavi, şi chiar învia morţii. Un vrăjitor pe nume Simon a cerut să fie botezat dar avea cugetul necurat căci a crezut că poate cumpăra cu bani Harul Duhului Sfânt.
Tot pe Filip l-a trimis Dumnezeu printr-un înger la un eunuc, slugă de încredere a reginei Candachia a Etiopiei pentru a-i tâlcui o profeţie a lui Isaia despre patimile mântuitorului, iar acesta a cerut botezul pe loc în cea mai apropiată apă. De acolo a fost luat de înger şi dus în cetatea Azot, unde a propovăduit Evanghelia şi mulţi au crezut convertindu-se la Hristos. El a ridicat și o biserică, loc în care s-a stins din viață.
Rugăciunea Sfântului Apostol Filip
Troparul Sfântului Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi, glasul al 3-lea:
Apostole Sfinte Filip, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.
Cântarea 1.
Irmosul:
Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a cântat: că cântăm lui Dumnezeu cântare de biruinţă.
Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Luminându-te cu strălucirile cele prealuminate ale lui Hristos, după împărtăşirea Dumnezeieştii Înţelepciuni, lumină a doua te-ai arătat, Mărite Apostole Filip, luminând sfinţite pe toţi credincioşii.
Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Înfiinţându-se cu toată fiinţa noastră Cuvântul Cel mai presus de fiinţă, te pune pe tine înainte sfinţit ucenic, să scoţi, înţelepte, neamurile de la întunericul cel fără de sfinţenie.
Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Prin punerea mâinilor sfinţilor ucenici, te-ai ales împreună cu Arhidiaconul Ştefan şi cu ceilalţi sfinţi diaconi; ca unul ce erai plin de Duhul lui Dumnezeu, Preaînţelepte Filip.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Cel Ce ai zidit toate din ce n-au fost, ca o Pricinăte-a avut pe tine Întrupării Sale, Maica lui Dumnezeu, Preacurată. Pentru aceasta, după datorie, credincioşii pe tine te fericim.
Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este sfânt precum Tu…
Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fii ai Luminii ai făcut pe cei ce erau întru întunericul necunoştinţei, fericite, ca un cer înalt povestind Mărirea Cuvântului.
Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Vestind, Preasfinţite Filip, pe Hristos, Care a Răsărit din seminţia lui Iuda, ai arătat, fericite, prin lumina harului, pe Cel Ce mai înainte de demult L-au vestit Moise şi Proorocii.
Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu graiurile cele curgătoare de miere, pleci pe cei lepădaţi departe prin necunoştinţă, să fugă de otrava cea pierzătoare de suflet şi să primească harul cel de mântuire, Sfinte Filip, de Dumnezeu insuflate.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Sfeşnic de Taină te-ai arătat, Fecioară, purtând Făclia, care cu Bunătatea Sa Cea Nemărginită, Luminează cu adevărat pe cei cuprinşi mai înainte de noaptea necunoştinţei, potrivit Doxologia.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
13 decembrie: Ziua Tipografilor La 13/26 decembrie 1918, la București, a avut loc o mare manifestație a tipografilor din București, care au demonstrat pașnic pentru revendicările lor social-economice, precum și pentru ceea ce numim astăzi ”libertatea presei”. În acea zi, cei aproape 600 de muncitori tipografi din Capitală au încetat lucrul, îndreptându-se spre Ministerul Industriei […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului