Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Perioada efectuării studiilor superioare – inclusă în stagiul de cotizare pentru pensie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Perioada de timp în care o persoană urmează studii universitare poate fi considerată stagiu de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei, dar trebuie îndeplinite anumite condiţii. Durata efectuării studiilor universitare de licenţă nu este valorificată la stabilirea stagiilor de cotizare în vederea acordării pensiei anticipate şi pensiei anticipate parţiale, dar se ţine seama de ea în cazul celorlalte categorii de pensie.

Mai exact, categoriile de pensie pentru care se poate lua în considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licenţă sunt: pensia pentru limită de vârstă; pensia de invaliditate; pensia de urmaş. În privinţa studiilor de doctorat, această perioadă este valorificată la acordarea tuturor categoriilor de pensie. Aceste perioade necontributive reprezintă stagiu asimilat stagiului de cotizare şi se adaugă stagiului realizat al asiguratului. Prin adăugarea acestor perioade, asiguratul reuşeşte să realizeze stagiul minim şi/sau stagiul complet de cotizare mai devreme decât ar fi făcut-o fără aceste perioade. Anii dedicaţi studiilor universitare de licenţă duc la creşterea cuantumului pensiei, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, utilizându-se 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani – la bărbaţi şi 63 de ani la femei, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, cel complet fiind de 35 de ani, indiferent de sex. Persoanele care au urmat studii de licenţă la mai multe instituţii de învăţământ superior pot să beneficieze de asimilarea unei singure perioade. Spre exemplu, dacă o persoană a făcut şi studii de licenţă şi de doctorat, ambele perioade pot fi asimilate stagiului de cotizare pentru obţinerea pensiei.

Diploma, condiţie esenţială pentru valorificarea anilor de studii superioare
Includerea anilor de studii universitare în stagiul de cotizare depinde de îndeplinirea anumitor condiţii impuse de lege. Astfel, pentru studiile de licenţă, condiţiile sunt ca asiguratul să le fi urmat la zi, să le fi absolvit cu diplomă de licenţă şi, în perioada respectivă, să nu fi obţinut venituri pentru care se datorează plata contribuţiei de asigurări sociale. Asiguratul nu poate determina obţinerea unui stagiu de cotizare mai mare prin repetarea anilor de studii. Dacă asiguratul repetă un an universitar şi termină facultatea după cinci ani în loc de patru, perioada care va fi asimilată stagiului de cotizare şi va fi valorificată la pensie este de patru ani, care reprezintă durata normală a studiilor respective. În privinţa studiilor de doctorat, singura condiţie ce trebuie îndeplinită este ca asiguratul să nu realizeze venituri pentru care trebuie plătite contribuţii de asigurări sociale.

Anii de studii superioare nu sunt incluşi în stagiul de cotizare dacă studenţii au lucrat în timpul facultăţii. Asiguraţii beneficiază de asimilarea anilor de studii universitare numai dacă nu realizează venituri pentru care este obligatorie plata contribuţiei de asigurări sociale. Potrivit Legii nr. 263/2010, persoanele care sunt asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii sunt: 1. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari; b) funcţionarii publici; c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale; d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil; 2. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate cu cele ale persoanelor prevăzute la primul punct; 3. persoanele care beneficiază de indemnizaţia de şomaj; 4. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile: a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale; c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice; d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora; e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale; 5. cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii. Dacă o persoană s-a aflat într-una dintre aceste situaţii pe durata studiilor universitare, perioada respectivă nu poate fi inclusă în stagiul de cotizare pentru pensie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea