Rămâi conectat

Actualitate

Performanță unică în lume: Autostrada din România la care se lucrează de 14 ani și s-a construit abia 13%. Proiectul ar putea fi terminat în 2026

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Performanță unică în lume realizată de Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Reprezentanții acestora au anunțat că autostrăzile la care s-au început lucrările încă din anii 2004 s-ar putea finaliza în 2026.

În România, cel mai mare proiect de autostradă, început în urmă cu 14 ani, este construit în proporţie de 13%. Mai mult, un lot din acest proiect este construit pe jumătate. În 2004, americanii de la Bechtel au demarat construcţia autostrăzii Transilvania, în lungime de circa 415 km. După 14 ani avem doar 52 km de autostradă finalizaţi şi încă o secţiune, în lungime de circa 64 km, construită în proporţie de circa 50%.

Aceste lucrări ar fi trebuit finalizate în decembrie 2013. Fostul guvern condus de Emil Boc a decis rezilierea contractului cu Bechtel, americanii au finalizat tronsonul Câmpia Turzii-Cluj şi ne-au lăsat cu secţiunea Suplacu de Barcău – Borş construită în proporţie de 50%. Astăzi, şantierul autostrăzii  Suplacu de Barcău-Borş este abandonat.

Mai mult, autostrada Brasov – Bors, tronson Mihaieşti – Suplacu de Barcău, proiect ce ar fi trebuit inauguat cel trâziu în 2013, este anunţat să fie finalizat în 2026.

Pentru această secţiune CNAIR a decis contractarea separată a serviciilor de proiectare şi ulterior, printr-un contract de tip FIDIC ROSU, a executiei lucrărilor.

Conform CNAIR, este în lucru documentaţia de atribuire a contractului de proiectare, responsabilitatea pentru aceasta revenindu-i UIP şi Directiei Tehnice – Calitate. Termenul de finalizare a acesteia era 15 februarie 2017. În luna martie 2017 trebuia iniţiată procedura de achizitie publica pentru contractarea serviciului de proiectare. Termenul pentru implementarea contractului de proiectare este estimat a fi de 12 luni.

„În Master Planul General de Transport al Romaniei, Autostrada Mihaieşti -Suplacu de Barcău face parte din Proiectul Nadăşel – Suplacu de Barcau a cărui implementare este prevazută a se face dupa cum urmeaza:

• În scenariul cu clauza de reforma structurala activata: An începere:2017 – An finalizare:2020

• În scenariul fara clauza de reforma structurala activata: An începere:2023 – An finalizare:2026”, conform situaţiei CNAIR.

Bechtel ar fi trebuit să finalizeze 415 km de autostradă, între Braşov şi Borş, în perioada 2004-2013, cu aproximativ 2,2 miliarde de euro.

În 2015-2016, CNAIR a relicitat acest tronson, asocierea Corsan – Corvian Construccion – Consinit – Road Consulting & Design Solution – Via Design a câştigat licitaţia, iar anul acesta ar fi trebuit finalizat proiectul. În 2017, CNAIR a reziliat acest contract din cauza întârzierilor înregistrate la lucrările de execuţie, anul acesta fiind licitat a treia oară acest proiect.

Din datele CNAIR, tronsonul de autostrada Suplacu de Barcău-Borş, început în 2004, ar putea fi finalizat abia la sfârşitul anului 2020.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea