Rămâi conectat

Ştirea zilei

Performanță istorică pentru județul Alba: Maestrul Daniel Iancu „Ticușor”, înregistrări pentru „Fonoteca de Aur” a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanță istorică pentru județul Alba: Maestrul Daniel Iancu „Ticușor”, înregistrări pentru „Fonoteca de Aur” a României

Îndrăgitul violonist albaiulian Daniel Iancu, cunoscut sub numele de scenă „Ticușor”, scrie istorie pentru județul Alba: la 35 de ani de la debutul pe scena folclorului românesc, și-a încununat cariera artistică cu o performanță de răsunet. Virtuoz al viorii, care se numără printre puținii artiști care poate interpreta melodii din toate zonele etnofolcorice ale țării (Transilvania, Oltenia, Moldova, Dobrogea etc.), maestrul Daniel Iancu a fost invitat de Radioteleviziunea Română să înregistreze împreună cu Orchestra Radio cele mai reprezentative piese instrumentale ale sale pentru „Fonoteca de Aur”.

În „Fonoteca de Aur”, mai au înregistrări doar câțiva violoniști de marcă ai scenei muzicii populare românești precum Alexandru Țitruș, Ion Drăgoi sau Florea Cioacă. Măiestria cu care mânuiește arcușul pe corzi și felul în care mângâie gâtul viorii, rezultând de fiecare dată sunete armonioase, ale căror vibrații creează trăiri puternice în rândul ascultătorilor, i-au adus maestrului binemeritatul loc în „Fonoteca de Aur” a României, această „Hall of Fame” a folclorului românesc autentic.

„Ticușor” a declarat pentru ziarul „Unirea” că toate materialele muzicale pe care le-a propus au fost aprobate pentru a face parte din fonotecă, având valoarea artistică necesară. Primele înregistrări au avut deja loc, iar următoarele sunt programate la finele lunii septembrie – începutul lunii octombrie, deoarece se derulează pe baza unui planificări realizate de Orchestra Radio.

„Primele melodii pe care le-am înregistrat sunt melodii din zonă, cu denumire locală, de exemplu Hațegana de la Șeușa sau Învârtita de la Zlatna”, a spus maestrul Daniel Iancu.

După frumoșii ani în care a cunoscut gloria alături de formația „Crai Nou”, din Alba Iulia, artistul s-a dedicat carierei individuale, ca liber profesionist, având colaborări importante de-a lungul anilor cu marile ansambluri folclorice din țară precum „Drăgan Muntean”, „Jidvei România” sau Orchestra Radio, răspunzând cu drag solicitărilor atât în calitate de instrumentist, cât și în cea de orchestrator, cum este cazul ansamblului „Almășana”.

Violonistul are la activ peste 5.000 de fonograme înregistrate și mai bine de 200 de compoziții proprii, fiind membru în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

„Acum activez în trupa Bachus din Orăștie, alături de managerul Alin Ciun, Laura Ilieș Liviu Musescu și Gabriel Cîndea – soliști vocali, clăparul Daniel Motocea, acordeonistul Florin Cãlugãru, saxofonistul Ciprian Stoica și sunetistul Rãzvan Lomonar. Bachus este un band muzical care prezintă toate genurile de muzică, nu doar folclor, având un repertoriu bogat și diversificat”, a declarat Daniel Iancu „Ticușor”. Județul Alba se mândrește cu un artist de valoarea dvs.! Felicitări și succes în continuare!
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Gratis Sweet Bonanza Spelen: Hoe en Waar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sweet Bonanza Gokkast Review Pragmatic Play Контент Sweet Bonanza Demo & Review Wat is een Candy Bomb in Sweet Bonanza? Frequently Asked Questions about Sweet Bonanza Dice Free Online Slot Game Sweet Bonanza Freispiele Winsten maximaliseren en verantwoord spelen Game Features Bonuskansen maximaliseren Wat is de RTP bij Sweet Bonanza? Welke onderscheidende kenmerken heeft Sweet […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea