Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pentru seria 2017, armata a recrutat peste 500 de soldaţi şi gradaţi profesionişti prin Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pentru seria 2017, armata a recrutat peste 500 de soldaţi şi gradaţi profesionişti prin Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Alba

Pentru seria 2017, armata a recrutat 2.020 de soldați și gradați profesioniști (SGP), 521 de candidați fiind admiși în urma probelor eliminatorii la care au fost supuși la Centrul Zonal de Selecție și Orientare Alba (CZSO). Repartizarea candidaților admiși pe unităţi, arme, servicii și specialităţi militare pentru întreaga țară va avea loc în 6 – 7 februarie, la CZSO Alba, iar prezentarea la centrele de instruire pentru o pregătire de circa 4 luni, este programată pentru 27 februarie, la ora 10.00 – pentru cei fără stagiu militar, respectiv 24 aprilie 2017, ora 10.00, pentru cei care au făcut armata. După repartiţie, SGP vor încheia un contract de angajare pe 4 ani, cu posibilitate de prelungire de 2 – 3 ani, putând fi menţinuţi în armată până la 55 de ani, conform legii.

O delegație a Ligii Militarilor Profesioniști, condusă de Dănuț Albu – președintele LMP, a avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Apărării Naționale, la care au participat ministrul Gabriel Leș, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, Otilia Sava, precum și șefi ai principalelor direcții din structura MApN. În cadrul discuțiilor, reprezentanții LMP au înmânat conducerii ministerului un set de 11 propuneri pentru îmbunătățirea calității vieții și condițiilor de muncă ale soldaților și gradaților profesioniști (SGP). Este vorba despre nemulțumiri ale acestei categorii de personal militar al Armatei Române, unele nesoluționate încă de la înființare, în 1990.

Principalele propuneri vizează salarizarea SGP, acordarea Ordinului Onorific „În Serviciul Patriei” și acestor militari, urgentarea promovării în parlament în vederea dezbaterii a proiectului Legii Statutului cadrelor militare, gradaților și soldaților, majorarea cuantumului chiriei raportat la garnizoană etc. LMP cere respectarea acordării salariului minim pe economie, de 1.450 de lei lunar pentru un program complet de 166 de ore, în medie, pe lună, sumă care nu include sporuri și adaosuri, precum și majorarea valorii de referinţă sectorială de la 217,64 lei la 370 de lei, astfel că salariile nu vor mai fi egale, ci se vor diferenția în funcţie de grad şi de vechime.

Acordarea Semnului Onorific „În Serviciul Patriei” pentru corpul SGP presupune modificarea legislației astfel încât soldaţii şi gradaţii profesionişti vor avea dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii majorată, iar cei cărora li s-a conferit Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale beneficiază de un spor de 10%, 15%, respectiv 20% din cuantumul pensiei. Totodată, SGP ar beneficia și de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii a activităţii pe care o desfăşoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate. LMP susține că „este imperios necesară” introducerea spre dezbatere în Parlament a proiectului Legii personalului militar, astfel că indiferent de grad, toți angajații armatei ar avea un statut unic, actualmente fiind singura țară din NATO care are statute diferite pentru categorii diferite de militari.
Militarii profesioniști cer și acordarea ținutei de oraș prevăzute de OMApN nr. M. 72/2012, care, spre deosebire de cadrele militare în  activitate, nu primesc în prezent nici uniforma respectivă, nici contravaloarea anuală în bani pentru echipare, „situaţie pe care o considerăm discriminatorie”. SGP vor, de asemenea, ca toți angajații din MApN să beneficieze de plata orelor lucrate suplimentar (dacă nu se pot acorda zile libere), sâmbătă şi duminică, precum şi de sărbătorile legale, cu 75%, cum primesc salariații Ministerului Afacerilor Interne.

O altă doleanță se referă la aplicarea procentajului de 80% din baza de calcul pentru deschiderea dreptului de pensie prevăzut în Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și introducerea militarilor rezervişti printre beneficiarii drepturilor conferite de actul normativ. În prezent, soldaţii şi gradaţii profesionişti trecuţi în rezervă în baza legislaţiei anterioare nu pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare fructificând încadrarea în condiţii de muncă, iar beneficiul deschiderii dreptului de pensie de serviciu anticipată sau de pensie de serviciu anticipată parţială este accesibil acum doar cadrelor militare active.

O altă nemulțumire se referă la misia aferentă unei zile de aplicație, tabără de instrucție sau misiune pe teritoriul României. LMP cere ca valoarea acestei misii să fie egală cu contravaloarea unei zile de normă de hrană, deoarece militarii care participă la tabere de instrucţie, aplicaţii sau misiuni primesc mai puţini bani la salariu, scăzându-li-se norma de hrană, ceea ce face ca interesul şi calitatea vieţii militarilor să scadă. Totodată, SGP propun ca stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compesaţiei lunare pentru chirie să fie făcută în funcţie de fiecare garnizoană în parte, deoarece coeficientul de 50% din solda lunară a unui militar profesionist nu poate acoperi nici pe departe chiria unui apartament sau a unei garsoniere în multe dintre garnizoanele unde îşi desfăşoară activitatea. Ei consideră, totodată, că această compensație ar trebui acordată militarilor și în funcţie de starea civilă: necăsătorit, căsătorit sau căsătorit, cu unul sau mai mulţi copii în întreţinere. Iar celor care-și cumpără o locuință prin programul „Prima Casă”, dacă li s-ar acorda un cuantum de 50% din rata lunară la un credit ipotecar pe o perioadă de 5 ani, MApN ar economisi bani din bugetul armatei, deoarece nu ar mai trebui să le plătească SGP chirie până când militarii profesioniști se pensionează.

LMP mai propune ca după 3 contracte succesive de 5 ani, fiecare, soldații și gradații profesioniști cu 15 ani vechime, să li se încheie contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, până la pensionare, iar cei care au cel puțin 20 de ani vechime să poată intra direct în corpul subofițerilor, la propunerea comandanților, prin intermediul unor comisii care să analizeze obiectiv propunerile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea