Ziarul Unirea

Pentru că în fiecare săptămână, în Alba, se vânează: gospodăriile din munţi nu mai trăiesc sub ameninţarea prădătorilor

    Zăpada care atinge în unele locuri din munţi peste un metru şi jumătate şi gerul năpraznic au pus din nou la grea încercare viaţa românilor, trăitori în cătunele şi satele din judeţul Alba. Reprezentanţii administraţiei comunale (primari, viceprimari, secretari) pe care i-am contactat ne-au informat că în majoritatea localităţilor au fost deschise căi de acces spre toate aşezările umane. Toţi ne-au spus că se circulă greu, în condiţii de iarnă, dar nu există familii care să fi rămas total izolate, pradă iernii. „Oamenii sunt obişnuiţi cu asemenea ierni, sunt căliţi pentru că s-au născut şi au crescut aici” a fost răspunsul cvasi-general. Şi pentru că am primit semnale de la oameni din Apuseni cum că au fost zărite urme de vulpi, lupi, mistreţi şi ciute, până în buza satului sau chiar prin bătăturile gospodăriilor situate sub pădure, ne-am interesat dacă jivinele au atacat sau nu comunităţile.
Şugag. Primarul Constantin Jinar ne-a spus că în comună şi localităţile aparţinătoare nu au mai fost semnalate atacuri ale lupilor în această iarnă, în condiţiile în care în zonă, cel puţin o dată la două săptămâni sunt organizate vânători. Doar vulpile mai fură, din când în când găini. Primarul ne-a mai spus că nici din localităţile izolate de ninsoare – Bârzana, Arţi şi Jidoştina – unde recent a fost desfundat drumul cu buldoexcavatorul, nu a primit asemenea sesizări.
Poşaga. Primarul Ioan Botaş  ne-a spus că luni, 30 ianuarie, a avut loc o şedinţă de consiliu local iar consilierii proveniţi de pe sate nu au reclamat problema atacului prădătoarelor. În schimb există vulpi şi mistreţi care coboară până în centrul de comună, primarul povestindu-ne că acum câteva seri a înâlnit pe stradă, în comună, un mistreţ. „Un exemplar superb. S-a speriat de mine şi a făcut cale întoarsă în pădure”, a spus edilul. Acesta a spus că în zona Muntelui Mare a fost semnalată, anul trecut, prezenţa unei haite de circa 20 de lupi. Şi primarul Botaş ne-a spus că în zona Poşaga-Sălciua există două fonduri de vânătoare, chiar săptămâna trecută fiind organizată vânătoare la mistreţi.
Râmeţ. Viceprimarul Vasile Raica ne-a informat că în zonă lupii nu atacă oile deoarece oamenii de acolo… nu mai prea au turme de oi. Satele aparţinătoare sunt vizitate acum arareori de mistreţi. „Cu urşii am avut probleme doar anul trecut, după ce au ieşit din hibernare. Acum nu am auzit cetăţeni care să se plângă că animalele din gospodării să le fi fost atacate de sălbăticiuni” a spus Raica. În zonă se circulă în condiţii de iarnă, iar pe drumurile spre cătune a fost băgat TAF-ul primăriei, pentru a le deszăpezi. „Oamenii din cătune pot veni acum în centrul de comună să-şi facă aprovizionarea. Şi orele de curs decurg normal deoarece copii nu fac naveta, ci dorm la internatul şcolii”, a precizat Vasile Raica.
Livezile. Viceprimarul Ioan Oniga ne-a declarat că situaţia prădătorilor sălbatici este sub control de când au fost înfiinţate fondurile şi asociaţiile de vânătoare. Oniga a explicat că probleme majore nu sunt, de regulă satele fiind vizitate de mistreţi şi vulpi, întâmplător.
Poiana Vadului. Viceprimarul Vasile Haneş ne-a spus că lupii nu mai prea au ce ataca în zonă pentru că localnicii nu mai au turme de oi. O situaţie similară celei de la Râmeţ. În consecinţă, pe adresa primăriei din Poiana Vadului nu au sosit asemenea sesizări.
Lunca Mureşului. Secretarul primăriei, Cristina Boc, ne-a declarat că cetăţenii din zonă nu au făcut astfel de sesizări primăriei. Luni, 30 ianuarie, a fost şedinţă de consiliu local iar consilierii nu au adus în discuţie asemenea probleme pentru zonele pe care le reprezintă.
Almaşu Mare. Secretarul primăriei, Iuliu Beca, ne-a spus că nici în comună şi nici în localităţile aparţinătoare nu au fost sesizate atacuri ale lupilor. „Oamenii au oi, multe, dar şi le păzesc bine iarna. Vulpile mai dau atacul, la găini. Ce am văzut, sălbăticiuni, sunt ciutele, care au un vad de trecere prin Almaşu de Mijloc, peste drum, cred că merg la adăpat undeva” a spus Beca.
Berghin. Primarul Vasile Bica ne-a spus că proprietarii de oi nu i-au semnalat să aibă probleme cu lupii. Acesta a subliniat că turmele sunt păzite foarte bine de câinii ciobăneşti, în faţa cărora sălbăticiunile nu au nici o şansă.
Bucium. Nici aici oamenii nu au reclamat atacuri ale lupilor. „Spre satele şi cătunele aparţinătoare a fost deschis drum cu TAF-ul primăriei, însă nici de la acei oameni nu am primit semnale despre prădători. Acesta este un semnal că sus, pe munte, încă mai sunt ciute care pot fi vânate de lupi, aşa încât  aceştia nu coboară, mânaţi de foame, jos în sate” a spus Napău.
Zlatna. Primarul Silviu Ponoran ne-a informat că au fost probleme cu lupii în Trâmpoiele, Ruşi şi Feneş, la gospodăriile din vecinătatea pădurii. De asemenea, a fost semnalată şi prezenţa mistreţilor şi a vulpilor, pe toată Valea Ampoiului. Primarul Ponoran ne-a declarat în unele locuri, de pe vârful Dealul Mare, zăpada atinge şi 1,5 metri. Drumurile au fost deszăpezite pentru accesul auto dar se circulă în condiţii grele, de iarnă.
Sălciua. De la primarul Vasile Lombrea aflăm că nu s-au înregistrat asemenea atacuri în comună, aceasta şi datorită partidelor de vânătoare organizate cu regularitate, pe fondurile de vânătoare de pe raza comunei. Vulpile s-au mai înmulţit, pentru că nu le mai prea vânează nimeni, nici măcar pentru blană. Urşi au fost anul trecut, pe muntele Bedeleu.
Avram Iancu. Primarul Sandu Heler, care ne-a mărturisit că este şi vânător, a declarat că situaţia este şi în această zonă sub control. „Chiar sâmbăta trecută am organizat o partidă de vânătoare Au ieşit în bătaia puştii doar mistreţi şi vulpi”, a spus Heler.
Ministerul Mediului şi Pădurilor a organizat şi a desfăşurat anul trecut în vară licitaţii pentru atribuirea în gestiune a faunei din fondurile cinegetice. Printre cele 393 de fonduri din ţară, 7 se află pe teritoriul judeţului Alba. Asociaţiile care au câştigat licitaţia le vor gestiona timp de 10 ani.
Fondurile de vânătoare au fost adjudecate astfel: Fondul Ponor Râmeţ administrat de  Inzel – Cluj Napoca, Fondul de vânătoare Măhăceni a fost adjudecat de AVPS Potaissa Hunter din Turda, Fondul de vânătoare Alba Iulia va fi gestionat de AVPS Căprioara – Cib, la Horea a câştigat licitaţia AJVPS Alba, Fondul de vânătoare Vidolm a fost adjudecat de Asociaţia Trascău Hunting Club Sălciua, la Câlnic a câştigat AVPS Vulturul Negru Sebeş iar la Cugir fondul de vânătoare va fi preluat de AJVPS Alba Iulia. În paralel, pentru fondurile de vânătoare aparţinând cetăţenilor s-au constituit asociaţii de proprietari, care organizează partide de vânătoare legale. Potrivit informaţiilor din teritoriu, şi în aceste condiţii de iarnă grea, sălbăticiunilor din munte le este dusă hrană – fân sau porumb – de către administratorii fondurilor de vânătoare.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Costel* 2 februarie 2012 at 18:18

Nu mai vin pradatorii la animale satenilor pentru ca si aceasta problema a fost rezovata foarte bine de Presedintele PDL Alba …

Aurelian 3 februarie 2012 at 0:30

Dupa cate stiu eu, Presedintele Vanatorilor, ii Secretar Executiv PNL Alba, si nu la PD-L. El se numeste Dan Coriolan Simedru, si trece de la o presedentie la alta. Se pare ca inca este si Presedinte Executiv, la Clubul de Hora Calugareasca Alba, iar puterile lui au crescut simtitor dupa plecarea lui +Ionica la Cluj!

Marin 2 februarie 2012 at 19:51

Astia au decimat,decimeaza si vor decima toate animalele din (inca)padurile Romaniei! Este plina tara de haite de vanatori majoritatea militieni!

KPV 3 februarie 2012 at 8:37

NU VA PLINGETI, VINATORII BRACONIERI CONDUSI DE
,,ONET” A.G.V.P.S FAC RAVAGI PESTE TOT. SI LA CUGIR EXISTA UN NUCLEU CARE A FACUT CURATENIE PRINTRE CAPRIOARE SI MISTRET SI NIMENI NU IA NICI O MASURA.

vanatorul lu peste 3 februarie 2012 at 12:59

io nu inteleg un lucru.

de ce se vaneaza iarna??? – e mai usor, si vanatorii nu au ce face???

de ce mistretii nu se vaneaza vara, inainte sa prade culturile de porumb, cartofi, si alte culturi ????

vaneaza aceste animale iarna pentru ca sunt mai usor de gasit. acum iarna nici mistretii, nici caprioarele si nici lupii nu au hrana si sunt nevoite sa cutreiere dealurile.

vanatori de doi lei.

un vanator adevarat e acela care merge cu arcul si sageata la vanatoare si sta in fata unui mistret nu cel care se ascunde in spatele unei lunete.

Comentariile sunt oprite