Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pentru a-și completa norma didactică, o profesoară din Zlatna va face naveta circa 50 de kilometri ca să predea 3 ore la Teiuş

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recent, la Inspectoratul Școlar Județean Alba (IȘJ) s-a desfășurat şedinţa de repartizare pe catedre vacante sau rezervate incomplete a cadrelor didactice titulare cărora nu li s-a soluționat completarea normei la nivelul unităţii de învăţământ sau a consorţiului şcolar sau care au solicitat completarea normei pe perioadă nedeterminată pe baza cererii-tip depuse conform calendarului.

Din comisie au făcut parte inspectorul școlar general adjunct Monalisa Borza, inspectorii școlari Adriana Boghici și Constantin Negucioiu și informaticianul Sonia Santeiu. Soluţionarea cererilor în şedinţa de repartizare s-a realizat în ordinea alfabetică a disciplinelor și în ordinea descrescătoare a punctajelor, pe catedre vacante sau rezervate incomplete, pe perioadă nedeterminată sau determinată, de un an, în funcție de fiecare caz în parte.

Conform prevederilor Metodologiei-cadru de mobilitate a personalului didactic, doar în mod excepţional, când catedrele incomplete s-au epuizat, repartizarea poate fi făcută pe fracţiuni din catedre vacante sau rezervate complete, cu ore în specialitate sau din aceeași arie curriculară.

Majoritatea profesorilor prezenți și-au completat norma didactică fie la unități de învățământ din localități apropiate celei în care sunt titulari, fie la școli din același oraș sau chiar în școala din mediul urban în care au funcţionat prin completarea normei didactice neîntrerupt în ultimii 3 ani şcolari, dacă orele solicitate au fost vacante şi au o viabilitate de cel puţin 2 ani şcolari.

La fizică, o profesoară titulară la Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna mai avea nevoie de 3 ore pentru a avea normă întreagă, iar cea mai convenabilă unitate de învățământ a fost… Liceul Teoretic Teiuș, aflat la aproape 50 de kilometri distanță.

Un profesor de geografie, titular la unități de învățământ din Cugir, Vinerea și Sebeș, având însă 10 ore în școlile cugirene, va preda 8 ore și la Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” din… Vințu de Jos.

În schimb, o profesoară care predă limba engleză la o școală din Sebeș nu și-a găsit o unitate de învățământ convenabilă pentru a-și completa norma didactică, preferând să revină la etapele viitoare de mobilitate a personalului didactic, în speranța că până atunci se vor ivi alte catedre în specialitate.

Un profesor de fizică, care se titularizase cu ani în urmă în specializările fizică-chimie în baza prevederilor legislației de atunci, un drept câștigat, nu a putut acum să-și completeze norma pe durată nedeterminată cu ore de chimie deoarece noua metodologie nu permite acest lucru. El nu a putut să susțină nici inspecția la clasă la ora de chimie, prevăzută de metodologie, pentru că nu are diplomă de absolvire a acestei specializări. Comisia i-a sugerat ca anul viitor, înaintea aprobării metodologiei-cadru de mobilitate a personalului didactic să solicite modificarea acesteia. În final, profesorul a primit ore pe perioadă determinată, de un an de zile.

Profesorilor absenți sau care nu au fost reprezentați la ședința publică prin împuternicit, comisia le-a atribuit din oficiu fracţiunea de normă necesară din lista afişată, conform punctajului, cum a fost, de exemplu, cazul unei profesoare de chimie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea