Rămâi conectat

Curier Județean

Pensionarii militari ies astăzi în stradă la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Guvernul a considerat că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de interpretări ale deciziei Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe aceasta temă. ICCJ apreciază că HG 735/2010 de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare. „Înalta Curte apreciază că este corectă concluzia primei instanţe (Curtea de Apel Cluj-n.r.), în sensul că HG 735/21.10.2010 creează o situaţie discriminatorie prin determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri de recalculare şi documente doveditoare”, notează ICCJ în motivarea deciziei sale din 7 ianuarie, prin care s-a suspendat HG 735.
Guvernul a stins rapid entuziasmul pensionarilor militari şi a venit cu un un comunicat în care arată că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat strict în dosarul care îl avea pe rol iar decizia luată are efecte doar asupra părţilor implicate în proces (cu toate că în motivaţie curtea extinde efectele deciziei sale asupra tuturor pensionarilor militari afectaţi de HG 735/2010).
„Procesul de recalculare a pensiilor îşi are temeiul în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000, motiv pentru care suspendarea efectelor HG nr. 735/2010 nu este echivalentă cu constatarea ne-legalităţii normelor de fond privind recalcularea pensiilor, cuprinse în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000. Câtă vreme Legea 119/2010 este în vigoare, iar Curtea Constituţională a constatat conformitatea sa cu dispoziţiile Constituţiei prin decizia nr. 873/2010, consideram că actul normativ trebuie să-şi producă efectele, iar suspendarea hotărârii Guvernului nu afectează aplicarea Legii”, transmite Executivul. Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă după-amiază că sentinţa ÎCCJ se aplică. El are astfel o altă poziţie decât guvernul care până acum nu a găsit de cuviinţă să reacţioneze. De aceea, după ce s-au mobilizat şi au început să strângă rândurile (SCMDR Alba Iulia ajungând zilele trecute la aproape 300 de membri) pensionarii militari vor picheta azi Prefectura Alba. Pe lângă acest miting de protest, pensionarii îşi vor cere drepturile, la fel de organizat, şi în justiţie.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

UPDATE VIDEO INCENDIU în Șard, la un utilaj agricol: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în Șard, la un utilaj agricol: Intervin pompierii cu trei autospeciale Un incendiu a izbucnit sâmbătă după-masa la Șard, la un utilaj agricol. Intervin pompierii din Alba Iulia, cu trei autospeciale. Citește și: UPDATE FOTO ACCIDENT rutier pe autostrada A10, km 50: Două mașini s-au ciocnit pe sensul Aiud-Turda   Detasamentul de pompieri Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea