Pensionarii militari ies astăzi în stradă la Alba Iulia

Guvernul a considerat că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de interpretări ale deciziei Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe aceasta temă. ICCJ apreciază că HG 735/2010 de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare. „Înalta Curte apreciază că este corectă concluzia primei instanţe (Curtea de Apel Cluj-n.r.), în sensul că HG 735/21.10.2010 creează o situaţie discriminatorie prin determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri de recalculare şi documente doveditoare”, notează ICCJ în motivarea deciziei sale din 7 ianuarie, prin care s-a suspendat HG 735.
Guvernul a stins rapid entuziasmul pensionarilor militari şi a venit cu un un comunicat în care arată că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat strict în dosarul care îl avea pe rol iar decizia luată are efecte doar asupra părţilor implicate în proces (cu toate că în motivaţie curtea extinde efectele deciziei sale asupra tuturor pensionarilor militari afectaţi de HG 735/2010).
„Procesul de recalculare a pensiilor îşi are temeiul în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000, motiv pentru care suspendarea efectelor HG nr. 735/2010 nu este echivalentă cu constatarea ne-legalităţii normelor de fond privind recalcularea pensiilor, cuprinse în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000. Câtă vreme Legea 119/2010 este în vigoare, iar Curtea Constituţională a constatat conformitatea sa cu dispoziţiile Constituţiei prin decizia nr. 873/2010, consideram că actul normativ trebuie să-şi producă efectele, iar suspendarea hotărârii Guvernului nu afectează aplicarea Legii”, transmite Executivul. Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă după-amiază că sentinţa ÎCCJ se aplică. El are astfel o altă poziţie decât guvernul care până acum nu a găsit de cuviinţă să reacţioneze. De aceea, după ce s-au mobilizat şi au început să strângă rândurile (SCMDR Alba Iulia ajungând zilele trecute la aproape 300 de membri) pensionarii militari vor picheta azi Prefectura Alba. Pe lângă acest miting de protest, pensionarii îşi vor cere drepturile, la fel de organizat, şi în justiţie.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

11 Comentarii

Nu-s chiabur portacaliu... 24 ianuarie 2011 at 10:43

Ca pensionar militar arat c-o duc rau,dapai civili si sunt precum o motocicleta ambalata care injura continuu la……Sa nu mai intrati in parlament portacaliilor !

Antoine de Saint Exupery 24 ianuarie 2011 at 10:44

Mili-tari, meritati o pensie egala cu a unui CeAPist. Porcilor, ati iesit sanatosi si tineri la pensie si aveti si pretentii.. Mari putori in Rromanica noastra…
Pensionarii de rand cum pot traii cu pensii de pana in 1000 RON???
Nu bagati pastila aia cu \raspunderea\ si \riscurile\. VOI ati vrut armata, nu v-am pus noi ceilalti sa mergeti sa fiti mili-tari (nu meritati sa fiti numiti militari). Nu v-a cerut nimeni sa va \aparati tara\! asa ca ciocu mic si joc de glezne

HH 24 ianuarie 2011 at 11:18

Ce marlan esti mon cher. Ai o gandire de comunist din anii ’50 SAU DE BASIST-MANELIST DIN ZILELE NOASTRE

nica 24 ianuarie 2011 at 11:18

Corect este principiul egalitatii, cu cat a contribuit fiecare atat sa primeasca.
NU A FOST RAZBOI ,TOTI AM TRAIT IN REGIM CONCENTRATIONAR!!!!!!!!!!!!!

silvia 24 ianuarie 2011 at 14:22

Se exagereaza prea mult toate meseriile din lume au avantaje si dezavantaje poti sa fii si maturator de strada si sa-ti pice ceva in cap si sa te accidentezi sau mai rau sa mori e un risc nu-i asa?fiecare ne-am ales meseria in cunostinta de cauza asa ca domnilor militari si politisti, aceasta ar trebui sa va fie deviza.

nelu 24 ianuarie 2011 at 14:52

ba gunoaielor cand ati iesit la 40 de ani la pensie si ati luat ordonanta miliarde de ce nu ati protestat,sa platim noi taxe si impozite sa va tinem in spate pe voi, betivilor, la um01653 alba voi erati tot timpul beti, era plin de armata in toate carciumile din oras ,plus ce damigene cu tuica si vin va aduceau soldatii,mancati gratis la popota ,plus ce furati plecati cu servietele burdusite de carne salam cascaval , hotilor furati mancarea de la gura soldatilor maxim 1000 pensie ,vreti bani mergeti la munca la patroni puturosilor

Antoniu 24 ianuarie 2011 at 15:43

Armata comunista a fost o adunatura de betivi, inculti,imbecili,care ajunsi pensionari , arata jalnic, schelalaie ca cainii cand sunt alungatri de la macelalarie.
Ar trebui sa taca si sa fie multumiti ca au pacalit statul pana acum. Cat a mers a mers!
LA LOC COMANDA PORCILOR!!!!!!!!!!!!!!!!!

rosca 24 ianuarie 2011 at 16:56

Cei care aveau haine gratis, mincare la pret derizoriu la popota, organizau doar defilari si PAS DE DEFILARE pt gadilarea tovarasilor de la partid, care pazeau tara cu armele spre interior ca sa nu fuga romanii din tara, care doar supravegheasu racanii, adica soldatii de rind la munci agricole si ridicarea de fabrici, care nu faceau bine decit invatamintul politico ideologic, care aveau unitati sanitare proprii – vezi spitale militare !!!! – statiuni cu vilele armatei, acum sistem propriu de pensii sa le duci mila ca li se taie pensiile peste 30 milioane ?
Da ce DUMNEZEU ! -ei care si acum sunt le fel de grasi, maninca cu doua burti si la pensie, fata de amarastenii de rind care dupa SIGUR mai multi ani in campia muncii ajung la 4 sau 5 milioane pensie ?
Dar cei din justitie care erau cam la fel dar imparteau dreptatea cu ochii inchisi de rusine ?
Nici unii dintre astia nu au participat la revolutie decit impotriva celor care au iesit in strada ! Acumj ei au privilegii ? CINE LE VA LUA ACESTE PRIVILEGII NEMERITATE ?

nica 24 ianuarie 2011 at 17:14

Intrucat regimul comunist a fost ilegitim si criminal , aparatele de represiune-SECURITATEA, MILITIA ,ARMATA- ar fi trebuiot sa primeasca o indemnizatie echivalenta cu salarul minim pe economie pentru ca nu poti sa dai pensie membrilor unui regim criminal!!!!!!!!!!!!

Pensionar contra celor a caror pensie depaseste 3100 lei... 24 ianuarie 2011 at 20:40

D-lor Basescu si Boc nici o pensie militara sa nu depaseasca4-5 mii de lei,iar la comandantu de penitenciar cu 300 milioane c-a fost bandit sa i se de-a maxin 1500 ca-i ajunge la nemernic !

costelus2011 24 ianuarie 2011 at 20:54

am iesit la pensie la 55 de ani ca militar cum scrie legea scos din sistem ca depasind limita de varsta (cum zic beietii cu vechime integrala) si cotizatie completa solicit ca domnul basescu sa-mi plateasca miliardul pe care nu lam primit la pensionare nu de altceva ci pentru ca au stabilit baietii ca am vechime incompleta si ca pensia din 2011 repre zinta 60% din pensia din 2010; va multumim tuturor celor ce ne iubiti ca am fost militari si va doresc ca voi sa traiti mai bine dupa ce acesti incompetenti si-au batut joc si de voi sa-i dea dumnezeu multa sanatate comandantului suprem ca sa poata raspune odata poporului pentru miile de faradelegi pe care le face permanent poporului roman* osanalele primite astazi la iasi si la focsani nu sunt intamplatoare* in rest vorba cezarului .. *sa traiti bine*…..

Comentariile sunt oprite