Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensii 2024 | Cu ce procent vor crește pensiile: Punctul de pensie și pensia minimă de anul viitor. Anunțul ministrului Boloș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2024 | Cu ce procent vor crește pensiile: Punctul de pensie și pensia minimă de anul viitor

Pensiile românilor vor înregistra o majorare semnificativă în 2024, a anunțat, în cursul serii de marți, 12 septembrie, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o intervenție exclusivă la Antena 3 CNN.

Citește și: INDEXARE pensii 2024: Cu ce procent ar putea crește pensiile de anul viitor

Punctul de pensie este în prezent 1.785 iar la majorarea de 14% anunțată de ministrul Boloș, acesta ar ajunge 2.035 lei, adică o creștere de 250 de lei. Pensia minimă are în prezent o valoare de 1.125 de lei, iar la majorarea de 14% aceasta ar crește cu 157 de lei. Așa cum a anunțat anterior premierul Ciolacu, se ia în calcul ca pensia minimă să crească difernțiat, adică cu un procent mai mare de 14%.

El a anunțat că suma destinată acestei majorări este de cel puțin 16 miliarde de lei. În procente, acest lucru se traduce printr-o creștere estimată de aproximativ 14%. Cu toate acestea, procentul final va fi stabilit de coaliţia de guvernare. Marcel Boloş a subliniat că această creștere ar putea fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Citește și: Noutăți pensii 2024: Scenarii pentru indexarea pensiilor din 1 ianuarie. Cât ar putea ajunge punctul de pensie?

În ceea ce privește pensiile speciale, ministrul a menționat că se intenționează impozitarea acestora cu un procent cuprins între 20% și 25%. Detaliile exacte privind procentul vor fi stabilite în funcție de calculele de sustenabilitate efectuate, iar Comisia Europeană a solicitat impozitarea întregii sume a pensiilor speciale. Decizia finală în acest sens aparține Comisiei.

În plus, în privința ajustării pensiilor, există două variante posibile pentru 2024: prima ar presupune indexarea lor conform ratei inflației din luna martie, conform recomandărilor Băncii Mondiale, iar a doua ar implica recalcularea celor cinci milioane de pensii folosind o nouă formulă din Legea Pensiilor. De asemenea, punctul de pensie ar urma să reprezinte 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă” Și animalele suferă cumplit în perioada de caniculă și nu sunt afectate de temperatuirle sufocante de afară, nu doar oamenii. Pe Bulevardul Transilvaniei din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea