Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

INDEXARE pensii 2024: Cu ce procent ar putea crește pensiile de anul viitor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

INDEXARE pensii 2024: Cu ce procent ar putea crește pensiile de anul viitor

O decizie referitoare la viitorul pensiilor va fi luată la finalul acestei luni. Pensionarii din România se pot aștepta la ajustări semnificative referitoare la alocările bugetare pentru pensii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Majorări ale pensiilor prevăzute pentru 1 ianuarie 2024

Modificările aduse pensiilor ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024. Deși Ministrul Muncii încă nu a finalizat proiectul de lege, guvernanții s-au grăbit să anunțe ajustări semnificative ale pensiilor.

Astfel, pensia minimă actuală de 1.125 de lei ar urma să crească anul viitor la 1.350 de lei, iar punctul de pensie să fie majorat de la 1.785 de lei la 2.142 de lei.

Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit explicații cu privire la majorarea pensiilor, reasigurând pensionarii că nu se pune problema să existe reduceri.

El a spus că obiectivul Guvernului este de a crește pensiile pentru a elimina inechitățile din cadrul sistemului public de pensii. Însă, Baciu a subliniat că aceste calculele nu sunt atât de simple și că este încă prea devreme pentru a vorbi despre implementarea majorărilor începând cu 1 ianuarie 2024.

Mecanismul prevăzut în proiectul de lege va acoperi inflația și, totodată, va promova creșterea salariului mediu brut, astfel încât nivelul pensiilor să fie ajustat în concordanță cu cerințele sistemului.

Eliminarea inechităților din sistemul public de pensii

Modificarea va avea un impact financiar semnificativ și va pune presiune asupra bugetului de pensii, dar obiectivul rămâne asigurarea unui nivel de trai decent și echitabil pentru pensionari.

Premierul Marcel Ciolacu și miniștrii săi vor efectua o vizită de lucru la Bruxelles pentru a prezenta măsurile fiscal-bugetare pentru reformarea sistemului public de pensii în fața experților Comisiei Europene.

De asemenea, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, va avea sarcina de a negocia jalonul legat de pensiile speciale, dar și cele normale.

Recent, Marcel Ciolacu a anunțat că este necesară convocarea extraordinară a Parlamentului pentru modificarea actului normativ prin care veniturile speciale au fost eliminate, dar care nu a fost conform cu condițiile constituționale. Curtea Constituțională a retrimis legea în Parlament pentru a fi ajustată în concordanță cu decizia instanței.

Pe de altă parte, cele mai mari pensii speciale sunt încasate de către membrii Consiliului de Administrație ai Băncii Naționale a României, care beneficiază de combinația pensie-salariu, subiect ce a fost dezbătut intens în cadrul plenului Parlamentului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor Vinerea Mare, numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ultima zi de post din Postul Mare, fiind ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea