Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Pensii 2024 | Cu ce procent vor crește pensiile: Punctul de pensie și pensia minimă de anul viitor. Anunțul ministrului Boloș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensii 2024 | Cu ce procent vor crește pensiile: Punctul de pensie și pensia minimă de anul viitor

Pensiile românilor vor înregistra o majorare semnificativă în 2024, a anunțat, în cursul serii de marți, 12 septembrie, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o intervenție exclusivă la Antena 3 CNN.

Citește și: INDEXARE pensii 2024: Cu ce procent ar putea crește pensiile de anul viitor

Punctul de pensie este în prezent 1.785 iar la majorarea de 14% anunțată de ministrul Boloș, acesta ar ajunge 2.035 lei, adică o creștere de 250 de lei. Pensia minimă are în prezent o valoare de 1.125 de lei, iar la majorarea de 14% aceasta ar crește cu 157 de lei. Așa cum a anunțat anterior premierul Ciolacu, se ia în calcul ca pensia minimă să crească difernțiat, adică cu un procent mai mare de 14%.

El a anunțat că suma destinată acestei majorări este de cel puțin 16 miliarde de lei. În procente, acest lucru se traduce printr-o creștere estimată de aproximativ 14%. Cu toate acestea, procentul final va fi stabilit de coaliţia de guvernare. Marcel Boloş a subliniat că această creștere ar putea fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Citește și: Noutăți pensii 2024: Scenarii pentru indexarea pensiilor din 1 ianuarie. Cât ar putea ajunge punctul de pensie?

În ceea ce privește pensiile speciale, ministrul a menționat că se intenționează impozitarea acestora cu un procent cuprins între 20% și 25%. Detaliile exacte privind procentul vor fi stabilite în funcție de calculele de sustenabilitate efectuate, iar Comisia Europeană a solicitat impozitarea întregii sume a pensiilor speciale. Decizia finală în acest sens aparține Comisiei.

În plus, în privința ajustării pensiilor, există două variante posibile pentru 2024: prima ar presupune indexarea lor conform ratei inflației din luna martie, conform recomandărilor Băncii Mondiale, iar a doua ar implica recalcularea celor cinci milioane de pensii folosind o nouă formulă din Legea Pensiilor. De asemenea, punctul de pensie ar urma să reprezinte 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea