Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Pensii 2023 | Pensionarii solicită o nouă majorare a pensiilor cu 15% începând cu trimestrul II

Unirea Ziarul

Publicat

în

URS Construct

Noutăți Pensii 2023 | Pensionarii solicită o nouă majorare a pensiilor cu 15% începând cu trimestrul II

Pensionarii cer o nouă majorare a pensiilor din aprilie, pe lângă indexarea cu rata inflației care a avut loc în ianuarie, argumentând că prețul alimentelor a crescut enorm.

Federaţiile naţionale ale pensionarilor solicită premierului amendarea unui articol din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru a crea condiţii în vederea unei majorări a pensiilor cu 15% începând cu trimestrul II al anului 2023.

Citește și: Indexarea pensiilor 2023: Modul de calcul va fi modificat pentru ca acestea să ţină ritmul cu rata reală a inflaţiei

„Crizele alimentare şi energetice pe care le traversăm au accentuat starea de sărăcie extremă în care se află peste 2 milioane de pensionari cu pensii mai mici de 2.000 lei, cărora foamea, frigul şi lipsa de medicamente le pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa.

Având în vedere că în actul normativ ce reglementează Bugetul de Asigurări Sociale de Stat pentru anul 2023 nu a fost aplicată măsura propusă de noi, de amendare a art. 167, alin (1) al Legii nr. 207/2015, vă rugăm să aveţi în vedere rezolvarea acestei probleme prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, ceea ce ar crea condiţii pentru o majorare a pensiilor cu 15% începând cu trimestrul II al anului 2023″, se menţionează într-un comunicat transmis de trei federaţii care reprezintă interesele a cinci milioane de pensionari.

Citește și: Noutăți PENSII 2023: Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie? • Noua Lege a pensiilorStagiu de cotizare la pensie exemplu de calcul

Reprezentanţii organizaţiilor de pensionari precizează că prin adresa din data de 5 decembrie 2022, înregistrată la Guvern cu nr. 32684 din 26.12.2022, au propus amendarea de urgenţă a articolului nr. 167, alin (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, dar la care nu au primit încă nici un răspuns.

Aceştia au cerut reformularea acestui articol astfel încât contribuţiile de asigurări sociale să nu mai fie compensate cu creanţele (datoriile) pe care le are statul faţă de angajatori, ci să revină la destinaţia iniţială, respectiv la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.

Astfel, în anul 2022 au fost redirecţionate contribuţii în sumă de circa 16 miliarde lei, pentru anul curent acestea putând fi estimate la 19 miliarde lei.

Citește și: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă

„Menţionăm că aşa cum este definită în art. 1, punctul 5 al Legii nr. 207/2015, contribuţia socială reprezintă o „prelevare obligatorie realizată în baza legii, care are ca scop protecţia persoanelor fizice obligate a se asigura împotriva anumitor riscuri sociale, în schimbul căreia aceste persoane beneficiază de drepturile acoperite de respectiva prelevare”. Diminuarea sumelor destinate Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat prin compensările menţionate duce la o diminuare a drepturilor de care beneficiază pensionarii şi la o creştere a riscurilor la care aceştia sunt expuşi, fiindu-le afectat dreptul la o pensie decentă prevăzut de art. 47 din Constituţie”, au transmis cele trei organizaţii de pensionari – Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională UNIREA a Pensionarilor.

Pensia medie a crescut datorită inflației la peste 2.000 lei în ianuarie

Pensia medie a românilor de rând a depășit 2000 de lei în ianuarie, fiind cu 224 de lei mai mare decât în luna decembrie, ca urmare a indexării pensiei cu 12,5% – rata inflației.

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat

Potrivit datelor CNPP, în luna decembrie au fost înregistrați 4,6 milioane de pensionari care au încasat o „pensie de rând” în medie 2.003 lei, o creștere de 224 lei față de luna precedentă (1.779) când pensia medie a fost cu doar 8 lei mai mare decât în luna noiembrie.

Cât privește tipurile de pensii, CNPP precizează că 3,65 milioane de pensionari s-au pensionat la limita de vârstă, numărul pensionarilor care primesc indemnizație socială de 1.125 lei (majorată de la 1 ianuarie de la 1.000 de lei) fiind de 1.145.867.

Începând cu 01.01.2023 valoarea indemnizației sociale pentru pensionari a fost majorată la 1.125 lei conform prevederilor OUG 168/2022.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

Cu alte cuvinte, dacă un pensionar ar beneficia, conform contribuțiilor, de un venit lunar de 800 de lei CNPP îi suplimentează cu încă 325 lei, astfel încât să nu primească lunar mai puțin de 1.125 lei în tot anul 2023.

Pe lângă pensie, în funcție de cuantumul ei, pensionarii primesc câte 250 de lei pentru alimente, virați pe carduri o dată la două luni, și un ajutor pentru încălzire de câte 700 de lei prin cardul de energie de două ori pe an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea